Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

HBK-profil död i sviterna av ALS

Den tidigare HBK- och IFK Göteborg-spelaren Stefan Lindqvist har avlidit efter att levt med förlamningssjukdomen ALS i mer än tio års tid, skriver IFK Göteborg på sin hemsida.
Bland "Linkans" tidigare klubbkamrater i HBK är sorgen stor.
– Jag fick reda på det i går, det är väldigt tufft, säger en gråtande Tommy Frejdh.

Stefan Lindqvists fotbollskarriär tog fart i IF Leikin och han flyttade sedan vidare till HBK där han snabbt blev en av klubbens stora offensiva profiler under åren 1986 till 1990. 1988 tilldelades Stefan också Hallandspostens Dribbler.

Efter genombrottet blev Stefan Lindqvist utlandsproffs i schweiziska Neuchâtel Xamax innan han återvände till Sverige och IFK Göteborg. Där vann Stefan Lindqvist fem SM-guld och var en av de ledande spelarna i klubbens stora Champions League-framgångar på 1990-talet.

Efter karriären drabbades dock Stefan Lindqvist av förlamningssjukdomen ALS och under måndagen kom beskedet att Stefan Lindqvist avlidit till följd av sjukdomen. Stefan Lindqvist blev 52 år.

En av hans nära vänner var Tommy Frejdh, som både spelade och jobbade ihop med Stefan Lindqvist.

– Jag fick beskedet av Ulrika (Stefans fru) i går kväll. Det var väldigt tufft. Han var en av mina bästa vänner, säger en känslosam Tommy Frejdh som under vinterhalvåret bor i Hua Hin i Thailand.

– Jag och Stefan var väldgt bra vänner och hade en lång resa ihop. Han jobbade med mig på JM Chark och vi spelade ihop under många år.

Frejdh skickade kort varje vecka till Lindqvist

Hur minns du honom från spelartiden i HBK?

– Vi spelade ihop i fyra år och han var otroligt duktig. Jag var med när han slog igenom, när han blev proffs efter att vi slagit Göteborg och Roy Hodgson värvade honom. Sedan tog han även fem SM-guld med Göteborg och blev en legend där. Han hade en enorm karriär.

Tommy Frejdh och Stefan Lindqvist hade kontakt varje vecka ända in i slutet.

– Eftersom jag bor i Thailand på vintern skickar jag kort varje vecka om vad jag gör, men de sista 10-12 dagarna svarade han inte och då började jag undra om det hänt något. Normalt sett brukar han skicka en tummen upp eller ett hjärta, men det gjorde han inte de sista dagarna.

Frejdh om Lindqvist: ”Hade väldigt bra humör”

För två år sedan hälsade Stefan Lindqvist på sin gamle mittfältskamrat i Hua Hin. Även om han var märkt av sin sjukdom kunde kompisarna vara ute på flera golfrundor tillsammans.

– Han åkte med på säkert tio golfrundor sist han hälsade på. Han skrattade och var glad även om han inte kunde gå, men åkte golfbil. Han hade väldigt bra humör. Det var en jävligt fin kille, säger Frejdh.

Senaste gången kompisarna träffades var i augusti, strax innan Tommy Frejdh reste till Thailand. Då fikade de ihop i Göteborg.

Tommy Frejdh kommer resa hem för ett sista farväl i samband med begravningen.

– Jag kommer åka hem då, avslutar Tommy Frejdh.

”Stefan var en väldigt stor förebild”

HBK:s förre lagkapten Fredrik "Fidde" Andersson var 17 år gammal när han kom upp i HBK:s A-trupp. Han hyllar Stefan Lindqvist både för den person och spelare han var.

– Det är väldigt tråkigt. Jag brukar säga att Sigge Johansson är den bästa spelare som vi har haft i Halmstads Bollklubb genom alla tider, Fredrik Ljungberg är den som har kommit längst, men under de åren jag varit med i A-truppen är det ingen spelare som varit så dominant som Stefan Lindqvist var under 1989. Han lekte med oss andra i stort sett, säger Fredrik Andersson.

– Stefan var också en oerhört god människa och brydde sig om alla och kunde alltid hjälpa till eller stötta. Fast det inte skiljer så mycket i år var han en väldigt stor förebild för mig och för alla vill jag nog påstå. Han är en av de viktigaste som ligger till grund för HBK:s framgångar under 90-talet framför allt.

Fredrik Andersson tror att Stefan Lindqvist, trots att han inte gillade att själv stå i rampljuset, uppskattade den hyllningsmatch som spelade i somras mellan HBK-legendarer och IFK Göteborg-legendarer till hans ära.

– Stefan var inte bekväm med att synas. Till och med när han var som bäst drog han sig gärna undan, men jag tror att han uppskattade den hyllningen som det trots allt blev.

Janne Andersson: ”En sorg för många”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson var ungdomsansvarig i HBK när Stefan Lindqvist slog igenom och var även assisterande tränare till Stuart Baxter 1990. Han hade inte samma kontakt med Stefan, men åkte särskilt till Göteborg för att träna HBK-laget i "Linkans" hyllningsmatch i somras.

– Det är oerhört tråkigt och väldigt sorgligt, säger Janne Andersson om beskedet och fortsätter.

– Det var en märkt Stefan när vi träffades i somras och man förstod ju att det var en begränsad tid kvar. Vi hann inte prata så mycket efter matchen, men jag kramade om honom och han tackade för att jag hade kommit dit. Jag kände att det var viktigt att åka dit och framför allt för hans skull visa att man brydde sig.

Janne Andersson känner med hela familjen Lindqvist.

– Han var en stor fotbollsspelare och även som människa. Hela familjen var riktiga fotbollsmänniskor. Det är en sorg för många.

Läs även: Känslosamt när HBK-profiler hyllar Stefan Lindqvist: ”Känns oerhört viktigt”

Fler lokala sportnyheter hittar du här