Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

HBK på backjakt efter 0–7-fiaskot

Halmstads BK letar försvarsförstärkningar efter storsmällen mot Jens Gustafssons IFK Norrköping. Hiskeliga 0–7 (0–5) skickade ut Bollklubben ur cupen med huvudet före.

Svenska cupen, grupp 2

Norrköping 7

HBK 0

Provspelarna tidigare i vinter har mest haft offensiv profil, men HBK:s cheftränare Jan Jönsson bekräftar nu att även försvarstillskott finns på önskelistan innan transferfönstret stänger den 31 mars.

Jönsson säger till HP:

– Vi har velat spela de här tre matcherna och de föregående också för att se vad vi behöver spetsa. Det ska nog finnas ett utrymme till ett par spelare till och det har vi jobbat parallellt med, samtidigt som vi hade ett hyfsat läge inför denna matchen att nå en kvartsfinal.

Handlar det om att förstärka mittförsvaret eller på kanterna?

– Jag kan inte ge dig någon position nu.

Oavgjort i Norrköping hade räckt för HBK skulle gå vidare. I stället blev det en fullständig kollaps.

Krasslige försvarschefen Fredrik Liverstams kvaliteter och inte minst ledaregenskaper saknades förtvivlat på Östgötaportens konstgräs. För kollegerna i blått och svart verkade ha glömt allt vad markering och organiserat försvarsspel heter.

Ett samtidigt mycket spelskickligt och effektivt Norrköping – som var piskat att vinna för att ta kvartsfinalbiljetten – gjorde fem mål under de första 29 minuterna i första halvlek och två till i andra. 

Anfallaren Kalle Holmberg var den store matchvinnaren genom att sätta 1–0, 3–0 och 5–0.

Upprinnelsen var ofta ett inspel från en kant varpå en ohotad IFK:are avslutade framför mål.

– Nästan så fort de närmade sig vårt straffområde så blev det farligt. Matchbilden i sig första 35 är jag inte så skrämd av, men 5–0 är skrämmande siffror, medger Jan Jönsson.

Hur kunde det bli ett så totalt försvarshaveri?

– De är duktiga i sitt kantspel. Vi var förberedda på att där är speed och har jobbat med inlägg emot, men det blev inget av det. Jag har ingen riktigt bra förklaring på varför.

Mittbacken Alexander Berntsson, som i stället för Liverstam hade Marcus Mathisen jämte sig, säger:

– Norrköping gör det bra. De lockar upp oss och det känns som att vi har full kontroll – men när vi tror det så hittar de antingen ut på kanterna eller centralt. 

– Jag vet inte hur många de har centralt. Det känns som att de har två som springer i djupled och två som vill ha bollen på fötterna. Det var väldigt svårt.

Norrköpings manager Jens Gustafsson sparkades av HBK hösten 2014 för att ge plats åt Jan Jönsson. Detta var hans första match mot den förre arbetsgivaren sedan dess.

Gustafsson är för belevad för att uttrycka någon skadeglädje, men fick den respons från sina adepter som han krävde efter kryssen mot Örgryte och Vänersborg.

– Vi har varit väldigt tuffa mot oss själva i hur vi uppträder på planen. I dag presterar vi den fotboll som vi gärna vill, säger han.

Norrköping spelar kvartsfinal nästa helg. HBK tar troligen matchledigt för att i stället, som Jönsson säger, få ”en bra träningsvecka”. 

Lita på att försvarsspel står högt upp på dagordningen.

Läs liverapporten i repris!

Fler lokala sportnyheter hittar du här