HBK får pengar ur regeringens stödpaket under coronapandemin.
HBK får pengar ur regeringens stödpaket under coronapandemin. Bild: KRISTER ANDERSSON

HBK om regeringens krisstöd: ”Finns hål att stoppa i”

Coronapandemins ekonomiska konsekvenser för idrotten har varit stora. Nu är det klart att elitklubbarna i Allsvenskan och Superettan får dela på 73 miljoner kronor från regeringens stödpaket.
– Det finns hål att stoppa dem i, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

HP har tidigare berättat att 45 klubbar i Halmstad, Hylte och Laholm beviljats stödpengar ur regeringens krispaket under coronapandemin.

Nu är det även klart hur mycket elitfotbollsklubbarna, som blivit av med betydande publikintäkter och sponsring, får dela på: cirka 73 miljoner kronor där cirka 7,7 miljoner kronor fördelas på de 16 Superettan-lagen.

I fördelningen till varje klubb har Svensk Elitfotboll (Sef) utgått från omsättning och publik, men alla klubbar får ett basbelopp. I Allsvenskan 500 000 kronor och i Superettan 75 000 kronor.

Halmstads BK får totalt 788 000 kronor, näst mest i Superettan efter Gif Sundsvall som får 941 000 kronor, enligt Svenska Fotbollförbundets sammanställning.

ANNONS

– Nöjd är man kanske aldrig för det saknas miljoner när man tittar framåt, men sett till de uttalanden som Riksidrottsförbundet gjort om att pengarna skulle vara riktade mer mot den ideella verksamheten så får vi vara glada att elitfotbollen fick lite pengar. Det känns bra, det finns hål att stoppa dem i, säger HBK:s ordförande Pelle Nilsson.

HBK hoppas på större stöd andra halvåret

Ersättningen handlar om det första halvåret av 2020. HBK hoppas på ett större stöd för andra halvåret där man även sökt ersättning för Laxacupen som fick ställas in.

– Vi har förhoppningar om att vi ska få lite mer då. Vi kommer behöva det för klubbens överlevnad eftersom det är så svårt med sponsorintäkter och andra intäkter för närvarande, säger Pelle Nilsson.

– Självklart har det också stor betydelse för hur länge man bestämmer att vi ska köra utan publik. Förhoppningen är, om vi får tillåtelse att ha publik, att det finns ett stort intresse och drag för matcherna.

Vet du om det diskuteras något mellanläge där man släpper in en del publik på matcherna?

– Inte vad jag känner till.

LÄS MER:Halmstad GK får mest när coronastödet betalas ut

Fortsatt permittering i HBK

I HBK är truppen och klubbens anställda till en viss del alltjämt permitterade. Hur man ska göra framöver beslutas från månad till månad.

ANNONS

Eventuellt stöd och intäkter under andra halvåret kommer spela en stor roll för hur HBK klarar sig ekonomiskt i år.

– Men vi har i alla fall en bra likviditet tack vare att vi varit sparsamma med fjolårets intäkter och det kan vi vara nöjda med. Vi kämpar vidare och hoppas att vi kan jobba fram bra lösningar, säger HBK:s ordförande.

Så mycket får klubbarna i Superettan

GIF Sundsvall - 941 574 kr

Halmstad - 788 502 kr

Östers IF - 675 813 kr

AFC Eskilstuna - 624 067 kr

GAIS - 613 454 kr

Örgryte IS - 575 819 kr

Jönköpings Södra IF - 573 486 kr

Västerås SK FK - 504 430 kr

Trelleborgs FF - 466 216 kr

IK Brage - 419 262 kr

Degerfors IF - 400 953 kr

Norrby IF - 260 145 kr

Ljungskile SK - 259 980 kr

Dalkurd - 232 506 kr

Akropolis IF - 212 456 kr

Umeå FC - 189 337 kr

Källa: Svenska Fotbollförbundet.

ANNONS