Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

HBK ny serieledare i Superettan – tack vare självmål av jumbon

Halmstads BK är ny serieledare i Superettan.
Men det krävdes ett självmål av tabelljumbon AFC Eskilstuna för att vända ett tidigt 0–1-underläge till 2–1-seger.
– Vi mittfältare skulle vara med på att kliva och det gav utdelning i dag, säger Joel Allansson.

HBK 2

AFC Eskilstuna 1

(1–1)

I brist på en äkta blåsvart matchvinnare får Joel Allansson vikariera i huvudrollen.

För det var den synnerligen nyttige innermittfältaren som låg bakom både Samuel Kroons 1–1-mål i första halvlek och 2–1-målet i andra genom bollvinster på AFC:s planhalva.

Segermålet kom efter en timme. Allansson spelade fram Rasmus Wiedesheim-Paul, vars avslut förbi AFC:s 18-årige målvakt Wille Jakobsson tog på bortabacken Adel Diarras fot och in i gästernas mål.

– Det var lite som vi hade sagt innan, att deras mittbackar kan spela lite farliga passningar. Så vi mittfältare skulle vara med på att kliva och det gav utdelning i dag, konstaterar Joel Allansson.

Viktigast att vara med

Gif Sundsvall tappade serieledningen i Superettan till Degerfors i lördags efter att ha fått nöja sig med 0–0 hemma mot Norrby varpå Degerfors slog Trelleborg med 1–0.

Nu tronar HBK i topp på samma poäng (16) som Degerfors, men med bättre målskillnad.

– Det spelar inte så stor roll om man leder serien efter sju omgångar. Men samtidigt är de skönt att vi har skaffat oss så många poäng att vi är där uppe – det är det viktigaste, menar Allansson.

Det var toppen mot botten som möttes på Örjans vall, men fjolårsallsvenska AFC – som drabbades av coronavirus i truppen i början av serien och ett tag knappt fick ihop lag – är betydligt bättre än vad tabellplaceringen visar.

Chockstart av AFC

Gästerna chockade HBK genom att spräcka hemmalagets fem matcher långa bakåtnolla redan i åttonde minuten.

Både Andreas Bengtsson och Joseph Baffo i HBK:s vänsterförsvar gick bort sig vid mittlinjen. Dusan Djuric föll in bakom, men trycktes undan av Samuel Nnamani, som spelade in lågt till Chini Omeje, som forcerade in 1–0 rakt framifrån.

Borde det ha varit frispark för Djuric?

– Kanske, det tycker nog Dusan. Men om domaren gör något fel där så gör vi ett par andra fel i den situationen. Det är bättre att vi går till oss själva, påpekar HBK:s manager Magnus Haglund.

Tog över efter hand

HBK kämpade sig efter hand till ett klart territoriellt övertag i matchen och skapade en del chanser, men utan få det där riktiga flytet i spelet.

– I dag var det ingen bra match över huvud taget utan mycket misstag. Det kändes som att båda lagen var ganska trötta. Men jag tycker ändå att vi förtjänade att vinna rent spelmässigt. Och visar ändå styrka att vi kan vända en match – det är bra att ha med sig mentalt, menar Joel Allansson.

Det sägs vara kännetecknande för ett bra lag att man vinner även när man inte spelar på topp. Det gjorde HBK – och Mikael Boman kunde ha satt 3–1 i 68:e minuten, men styrde Edvin Kurtulus högerinlägg i ribban.

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon (Thomas Boakye, 87), Joel Allansson, Dusan Djuric (Jonathan Svedberg, 93), Emil Tot Wikström – Mikael Boman (Sadat Karim, 87), Rasmus Wiedesheim-Paul (Alexander Berntsson, 93).

LÄS MER: Samuel Kroon lättad efter första målet i HBK-tröjan

LÄS MER: Läs liverapporten i repris

LÄS MER: Matchdags: Haglunds varning – med serieledningen i sikte

Fler lokala sportnyheter hittar du här