Magnus Haglund, HBK:s manager, är både frustrerad och besviken över icke-beskedet från Folkhälsomyndigheten att beskedet om seriestart dröjer till i början av juni.
Magnus Haglund, HBK:s manager, är både frustrerad och besviken över icke-beskedet från Folkhälsomyndigheten att beskedet om seriestart dröjer till i början av juni. Bild: KRISTER ANDERSSON

HBK-managern rasande efter beskedet: ”Nu får det vara nog!”

Fotbollen får vackert vänta på Folkmyndighetens besked om en eventuell seriestart till i början av juni. Då rasar Halmstads BK:s manager Magnus Haglund: – Ofattbart! Man ger en stor yrkeskår yrkesförbud. Så nu får det vara nog!

ANNONS
|

Det som svensk fotboll i allmänhet och elitklubbarna i synnerhet förväntade sig av FHM:s och Svenska fotbollförbundets möte på fredagen, klartecken för spel i mitten av juni, blev i stället en käftsmäll.

– Jag såg framför mig att vi skulle få klartecken för seriestart i mitten av juni och grönt ljus för träningsmatcher inom någon vecka, medger Magnus.

I stället blev beskedet – fortsatt väntan.

– Vi klumpas ihop med andra sommaraktiviteter som camping. Det är så verklighetsfrånvarande som det bara kan bli så nu måste vi dra igång en opinionsbildning kring det här.

– Jag menar, det protokollet som förbundet har tagit fram är så extremt noggrant att ingen annan yrkeskår är i närheten av något liknande för att förhindra smittspridningen. I stället bara förkastas det.

ANNONS

Och just oviljan från FHM:s sida att lyssna och sätta sig in i problemen irriterar Haglund:

– Ja, jag har full respekt för att man inte har kunskap i frågan. Men att man då inte ens visar intresse att sätta sig in i den och försöka förstå – det är obegripligt.

– Vi pratar faktiskt om 5 000 personer som på olika sätt lever av elitfotbollen. Lägg därtill alla miljontals människor som på något sätt berörs och att vi omsätter två miljarder kronor så ger det ett perspektiv på hur viktigt det här är.

– För kommer vi inte igång och inga tv- och spelpengar betalas ut så kommer det bara att finnas en elitförening kvar nästa år; Malmö FF. Resten har gått i konkurs.

Statsepidemiologen Anders Tegnells argument köper Magnus inte att det inte är matcherna i sig, inte heller resorna utan alla supportrar på krogar och barer och runt arenan som kommer att samlas, som är problemet.

– Nä, det är väl ingen fotbollsfråga utan en restaurangfråga, där man ju helt enkelt inte får samlas mer än 50 personer. Det är ju samma sak om en restaurang är populär tack vare maten – då finns det ju ändå regler att förhålla sig till.

ANNONS

Samtidigt har många stora ligor nu fått klartecken att dra igång runt om i Europa, där Bundesliga startar redan i helgen.

– Därför finns det ingen logik alls i det här beskedet. Tidigare har vi stått för öppenheten och gett folk ansvaret, men nu plötsligt ska vi hålla alla idrott stängd och därför hoppas jag att fotbollsrörelsen, som är stor, nu går samman.

Men mitt i frustrationen tror och hoppas HBK:s manager ändå på en seriepremiär den 14 juni.

– Ja, det finns tid kvar för både Folkhälsomyndigheten och Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet att inse misstaget och ta sitt förnuft till fånga.

Och annars...?

– I annat fall måste frågan upp på högre nivå, till regeringen och statsministern. Så gjorde man exempelvis i Tyskland där Angela Merkel gav klartecken för Bundesliga. Men det som talar emot är väl att Stefan Löfvén inte har gått emot Folkhälsomyndigheten en enda gång.

Låt säga att beskedet ändå dröjer till i början av juni. Hinner ni då, vid ett positivt svar, förbereda er för seriepremiär två veckor senare?

– Ja, vi går all in redan nu och hela upplägget mynnar ut i en seriestart i mitten av juni.

Med eller utan träningsmatcher?

ANNONS

– En eller två eller ingen spelar ingen roll. Huvudsaken är att vi kommer igång och blir det inga träningsmatcher före premiären så är det så. Men då måste vi också komma igång. Allt annat vore vansinne!

ANNONS