HBK-ledaren Reine Almqvist stoppas från matcher i Superettan

Reine Almqvist har jobbat inom elitfotbollen i 53 år, varit scout åt landslaget och är sedan i fjol en del av Magnus Haglunds ledarstab. Men nu stoppas 71-åringen från att gå på matcherna i Superettan.
– Jag är i stort sett den ende i elitfotbollen som är avstängd från all fotboll, suckar HBK:s analytiker.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Det är ett Halmstads BK på revanschjakt efter premiärförlusten mot Trelleborg (0–1) som tar sig an Örgryte på Gamla Ullevi på tisdagskvällen.

Men när övriga HBK-truppen checkar in för match får en av klubbens mest meriterade ledare, Reine Almqvist, stanna hemma.

HBK:s analytiker, med en bakgrund i allsvenska klubbar som IFK Göteborg, Helsingborg, Häcken och som även har jobbat som scout för A-landslaget, släpps inte in på arenorna i coronatider eftersom han har fyllt 70 år.

– Jag känner ju en viss frustration när jag inte kan hjälpa till eftersom jag inte får vara inne i byggnaden under träningarna eller vara så delaktig som jag skulle kunna vara, säger Reine Almqvist och suckar.

ANNONS

Normalt sett sitter Reine Almqvist på läktaren under första halvlek i matcherna, ger sina synpunkter till Magnus Haglund i paus och sitter sedan bredvid HBK:s manager på bänken under andra halvlek.

– Då brukar vi diskutera hur vi ska kunna påverka matchen. När jag sitter hemma i soffan är det lite svårare.

Reine Almqvist fick inte sitta på tom läktare

När HBK mötte Trelleborg hoppades Reine Almqvist att han skulle få sitta på den tomma läktaren. Det fick han inte.

– Vi hade kontakt ändå genom att Magnus ringde mig i paus, men man ser för lite på tv, man ser inte hela planen, det är svårare.

Det blir samma sak mot Örgryte.

– Anledningen är ju att jag har fyllt 70, men jag är i stort sett den ende i elitfotbollen som är avstängd från all fotboll. Det känns som att något är fel.

Reine Almqvist är förvånad över att förbundet har gett honom tillåtelse att vara på träningarna sedan början av juni, men inte låter honom sitta ensam på läktaren.

– Då är jag ju ännu längre ifrån.

LÄS MER:Så spelar HBK i Superettan 2020

Almqvist har följt träningarna live

Under våren när han inte fick vara med på träningarna följde han träningarna live ändå. HBK har nämligen en mast bredvid planen som filmar träningspassen.

– Det går bra, jag vet vad som händer, men jag kan inte ha diskussionen jag annars har med spelarna och med Magnus och Tobbe (Arvidsson, HBK:s assisterande tränare).

ANNONS

– Jag jobbar ju normalt sett med att plocka fram bilder och diskutera med spelarna om saker i spelet och deras individuella utveckling, men det går inte nu.

Tror du att du kommer få gå på någon match den här säsongen?

– Det hoppas jag verkligen. Det håller ju inte att bara gå hit och stå här och göra så lite som jag gör nu. För min egen del är det också helt hopplöst. Förhoppningsvis har man något att tillföra laget och man vill göra så mycket man kan.

Reine Almqvist tror att det hade varit lättare om fler var i hans sits, men hoppas att förbundet lätta på restriktionerna framöver.

– Lasse Lagerbäck är lite äldre än mig till och med, vad skulle hända i Norge om de sa till honom att han inte får gå på matcherna eller vara med på landskamper? Nu när de släppt på så mycket och man får resa igen så förstår jag inte logiken i att man inte får sitta på en helt tom läktare.

LÄS MER:Krulj trivs i nya rollen: ”Huvudsaken är att man jobbar med fotboll”

Boman vill se ett snabbare HBK

I premiären fick inte HBK till det offensivt trots ett klart spelövertag.

– Det var en besvikelse. Vi skapar för lite chanser, säger Mikael Boman som vet vad han vill se för att få till ett vassare anfallsspel mot det Örgryte som HBK har fyra raka förluster mot.

ANNONS

– Spela snabbare framför allt. Det blir väldigt lätt för ett lågt försvar att spela sina block om de inte behöver flytta sig så snabbt i sid- eller djupled.

LÄS MER:Inför Örgryte-HBK: ”Det är sannolikt en fördel för Keith”

ANNONS