Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

HBK-löftet vill gå i pappas och storebrors spår

Både pappa och storebror har glänst i HBK och sedan blivit utlandsproffs.
Nu bankar näste Gudmundsson på dörren till A-truppen: Johan, 18.
– Jag vill inte jämföra mig med dem utan jag kör mitt eget race. Men jag vet att de är där för att stötta mig, säger han.

Johan Gudmundsson tillhör fortfarande Halmstads BK:s U19-trupp, men har tränat regelbundet med A-truppen hittills under försäsongen och fått speltid i två av de tre första träningsmatcherna.

Han är – precis som pappa Niklas och storebror Gabriel – offensivt lagd och fick hoppa in under den sista kvarten i årspremiären mot IFK Värnamo, vilket följdes av åtta minuter mot Falkenbergs FF.

På lördagen hoppas den gänglige tonåringen få en ny chans mot Varbergs Bois inomhus i Ryda fotbollshall i Borås.

– Det har varit väldigt kul att få den här möjligheten – det är inte många som får den. Sedan gäller det att ta de här chanserna också och verkligen bevisa att jag är här och att jag vill göra något bra av min karriär, säger han.

Hur tycker du att matcherna har gått?

– Inför den första mot Värnamo, som var min debut, var det lite nervöst och jag hade lite svårt att sova faktiskt. Men när man väl är i omklädningsrummet och det är sköna grabbar som tar hand om en så släpper nervositeten rätt snabbt. Så det var väldigt kul att göra min debut där, och sedan mot Falkenberg var man mer avslappnad och kunde visa upp vad man har att ge.

– Så man får hoppas att matchen i morgon blir lite samma. Kanske lite mer minuter så att man kan bevisa varför man här och vad jag kan.

Började i Snöstorp Nyhem

Johan Gudmundsson har Snöstorp Nyhem som moderklubb, men gick över till HBK i 12–13-årsåldern.

Nu kombinerar han satsningen i blått och svart med att gå sista året på Sannarps fotbollsgymnasium.

Du kan spela både yttermittfältare och anfallare?

– I grund och botten är jag en yttermittfältare, vilket jag har spelat i alla mina år. Men förra säsongen blev jag lite mer av en anfallare också på grund av min storlek – jag är ju lång och stark och så, så de vill använda mina spetskvaliteter lite längre upp också.

Hur lång är du?

– Jag är 1,86–1,87. Så det är lite skillnad från familjen. Pappa är 1,80 och brorsan är 1,80 också, så jag sticker ut lite där.

Proffs i England och Nederländerna

Pappa Niklas Gudmundsson, 48, slog igenom i HBK på 1990-talet, spelade i A-landslaget och blev utlandsproffs i engelska Blackburn och Ipswich.

Storebror Gabriel, 21, gick från HBK till nederländska Groningen sommaren 2019 och har tagit en ordinarie plats i Eredivisie.

Är deras karriärer en inspiration för dig?

– Det är klart att det är jättekul att ha en fotbollsfamilj och att ha en pappa som har varit fotbollsproffs och som kan berätta att ”det här gjorde du fel, det här gjorde du bra, det här kan du göra bättre” och att ha en brorsa som är utomlands nu som kan ge mig tips om allt mellan skola och fotboll. Det är jättekul att ha dem på min sida genom min karriär, säger Johan Gudmundsson.

Hoppas du gå i deras fotspår och komma ut i Europa?

– Exakt. Jag vill bevisa vad jag kan här på Örjans vall och sedan får man se. Om man gör det som krävs så får man ta bättre kliv sedan.

Kan det vara lite press också att heta Gudmundsson, att folk förväntar sig mer av dig?

– Alltså, jag har ju levt med detta under hela mitt liv så jag är rätt så van vid det. Om du hör efternamnet Gudmundsson så kanske du kopplar det till antingen pappa eller brorsan, så det är klart att det finns en liten press. Men jag försöker att inte tänka på det så mycket.

– Jag vill inte jämföra mig med dem heller utan jag kör mitt eget race. Men jag vet att de är där för att stötta mig.

LÄS MER: Sargat i HBK – de missar cupgenrepet mot Varberg

LÄS MER: Gabriel Gudmundsson om nya rollen – som vänsterback

Följ matchen live!

HP liverapporterar från HBK:s träningsderby mot Varbergs Bois. Följ matchen från klockan 12.50 på lördagen på hallandsposten.se.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!