Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

HBK-kvartetten om rötterna i Ghana: ”Inte alla med den bakgrunden når den här nivån”

Sadat Karim har kämpat sig igenom personliga tragedier – Thomas Boakye tog chansen via landets mest kända akademi.
Tillsammans med Joseph Baffo och Phil Ofosu-Ayeh har kvartetten tagit olika vägar till HBK och Allsvenskan, men delar en sak: rötterna i Ghana.
– Jag har fått jobba hårt för att hålla hoppet uppe, säger Sadat Karim.

Det bor drygt 32 miljoner människor i Ghana som ligger i den södra delen på den afrikanska västkusten.

Här har inte mindre än fyra spelare i årets HBK-upplaga sina rötter.

Både Sadat Karim, 29, och Thomas Boakye, 27, är födda och uppvuxna i Kumasi, Ghanas näst största stad med drygt 1,7 miljoner invånare.

– Jag växte upp i ett litet hem där jag, mina föräldrar, mina bröder och systrar bodde i ett rum allihop. Jag har haft en tuff uppväxt, men jag ska inte säga att vi har varit fattiga för jag har aldrig vaknat och behövt fundera på vad vi skulle äta. Vi har alltid haft mat på bordet, men jag har fått jobba hårt för att hålla hoppet uppe, säger Sadat Karim.

När HBK-anfallaren berättar mer är det lätt att förstå honom.

När han var sex år gick hans ena storebror bort i cancer.

När han var elva förlorade Karim även en lillebror i lunginflammation.

– I Ghana hade de inte kunskapen för att rädda honom...

Sadat Karim blir tyst en liten stund innan han fortsätter.

– Jag är inte någon som egentligen gillar att prata om min bakgrund eftersom jag inte vill att folk ska tycka synd om mig för det jag har varit med om. Jag vill att folk ska se mig som mina föräldrar gör för jag har alltid varit stark, både mentalt och fysiskt. Jag gillar att vara glad. Jag har varit med om mycket och berättar inte allt, men det finns inte mycket som är lika smärtsamt som att förlora någon i familjen för att han inte kan andas. Ingen vill se personer de älskar lida.

Karim sov i ett omklädningsrum i tre månader

För Sadat Karim har fotbollen blivit räddningen – på flera sätt.

Efter att börjat spela fotboll på gatan utan att ha råd med fotbollsskor skrev han som 16-åring på för sin första professionella klubb, King Faisal FC och debuterade i den högsta ligan. Efter spel i fem klubbar i Ghana lånades han ut till BW 90 i Sverige.

Men starten på livet i Sverige var även den tuff inledningsvis när Karim inte hade någonstans att bo.

– Jag sov i ett omklädningsrum i tre månader. Och när jag kom till Prespa (Birlik) fick jag först inte något arbetstillstånd.

– Så jag är tacksam att vara här. Sverige är det bästa land som jag har levt i. Även om inte min familj varit här har jag kunnat trivas bra.

Fotbollen har samtidigt gett honom fundamenten för att hjälpa just familjen hemma i Ghana, bland annat har han kunnat finansiera bygget av ett nytt hus åt sina föräldrar.

– De är i stor utsträckning beroende av mig så jag har mycket ansvar. Jag är en familjeman även om jag inte är gift eller har barn, säger han.

– Men att ta hand om mina föräldrar är något jag anser mig vara privilegierad och hedrad att få göra. Det är inte alla som kommer från min bakgrund som når till den här nivån jag är på. Jag är glad och stolt över var jag är, men kan inte vara nöjd utan nu måste jag visa ännu mer i Allsvenskan och försöka hjälpa laget till en bra position.

Boakye gick på Right to dream-akademin

För Thomas Boakye började fotbollen i Juventus.

Inte det världskända Serie A-laget, utan ett lokalt lag i Kumasi.

Men utan att hans föräldrar till en början visste om att sonen spelade fotboll. Han sparade själv ihop till sina första fotbollsskor genom att lägga undan en del av fickpengarna han fick till skolan.

– Jag ville inte be om pengar för det hade inte mina föräldrar råd med, berättar den mångsidige yttern.

– Mina föräldrar ville att jag skulle ha fokus på utbildning. Men en dag kom min pappa till en match och såg själv att jag var bra nog.

Som tioåring fick Thomas chansen att bli en del av Right to Dream Academy. En fotbollsakademi som fostrat många unga spelare från Ghana som sedan tagit sig vidare ut i fotbollsvärlden.

Via Right to Dream fick Thomas Boakye även ett stipendium för att studera Sports coaching på college i England när han var i övre tonåren. Han tog sin examen och hade planer på att studera vidare, men ville samtidigt satsa på fotbollen och blev i stället proffs när han skrev på för Östersund 2012.

– Akademin handlar inte bara om fotboll utan de ser på vad du kan göra även utanför fotbollen. En del får professionella fotbollskontrakt, andra får stipendium för att kunna studera utomlands. Det är det som är så bra med akademin, de försöker ge en rätt plattform, utbildning och fotboll, och rätt karaktär och attityd. Om man har det blir det lättare som ungdom att ta chansen när den kommer.

Via Östersund fortsatte karriären i Varberg innan det blev HBK inför säsongen 2018.

Utöver att donera pengar till välgörenhet för den konst som Thomas Boakye också säljer som hobby stöttar han sin familj hemma i Ghana.

– Jag hade tur att jag kunde hjälpa min familj redan innan jag var 15 år, men som fotbollsspelare är jag tacksam att jag kan hjälpa dem ännu mer.

Baffo: ”Jag är stolt över min bakgrund”

Joseph Baffo, 28, är född i Ghanas huvudstad Accra, men kom till Sverige och Värnamo som fyraåring sedan hans pappa fått jobb i närheten av den småländska staden.

– Det var en stor omställning. Det var annorlunda kulturellt, men pappa var äldst av sina syskon och tog ansvar inte bara för vår familj utan för dem också. Han ville ge oss alla bättre förutsättningar, berättar mittbacken.

Joseph Baffo säger att hans bakgrund präglar den han är i dag.

– Jag har fått se och lära mig var jag är ifrån, det tycker jag är väldigt viktigt. Det har hjälpt mig att förstå hur mina föräldrar har haft det och har hjälpt mig uppskatta möjligheterna i livet som de har gett mig genom det svenska samhället. De har banat väg för mig och mina syskon att kunna ta oss hit där vi är i dag.

– Jag är väldigt stolt över min bakgrund och känner mig lika mycket svensk som ghanansk.

Hur är din kontakt med Ghana i dag?

– En större del av min släkt är kvar i Ghana. Vår släkt är ganska stor. Många bor i Europa och i Amerika. Man försöker åka hem så ofta som möjligt, men för min del har det varit svårt eftersom jag har kört mycket rehab och haft prio på att komma igång med det sportsliga så senaste gången var 2017.

Joseph Baffo är inne på sin andra sejour i HBK och har både varit proffs i Tyskland och vunnit U21-EM med Sverige. Vid ett par tillfällen genom åren har det ghananska fotbollförbundet gjort framstötar för att få honom att representera landet i landslagssammanhang.

– Det är några småfaktorer som gjort att det inte blivit något genom åren. Verksamheten fungerar på ett lite annat sätt i afrikanska landslag gentemot svenska. Så som jag har blivit uppfostrad och som jag har formats som människa så tyckte jag inte att det var riktigt rätt för mig.

– Men jag har inte stängt dörren för någon.

Ofosu-Ayeh har spelat en landskamp för Ghana

En dörr som Joseph Baffo i stället öppnat var för HBK:s värvning av Phil Ofosu-Ayeh, 29, som blev HBK:s första nyförvärv inför återkomsten till Allsvenskan i vinter.

Duon spelade ihop och blev vänner under tiden i Eintracht Braunschweig.

– Han är en bra spelare och kan bli en av Allsvenskans bästa ytterbackar så det är kul att ha honom här, säger Baffo.

Phil Ofosu-Ayeh är ödmjuk inför berömmet.

– Jag uppskattar att han säger så, men jag måste bevisa det. Jag har varit borta länge på grund av skador så i de första matcherna ska jag bara försöka stötta laget så bra jag kan och höja mitt spel för varje match, säger ytterbacken.

Han är född och uppvuxen i Moers i Tyskland med en tysk mamma och ghanansk pappa.

– Jag har varit ett par gånger i Ghana, men jag pratar inte det lokala språket som de andra tre gör. Skillnaden mellan dem och mig är att de har större kontakt med vårt land. Men jag är stolt över mitt ursprung och har haft en bra uppväxt i Tyskland som är ett jättebra land.

Men 29-åringen är samtidigt den ende i HBK-kvartetten som har en A-landskamp för Ghana på kontot. I oktober 2015 hoppade han in i en träningsmatch mot Kanada i Washington, USA.

– Det var en jättebra erfarenhet och känsla. De ville bjuda in mig för att se vem jag var. Och de tyckte att jag gjorde det bra, men jag hade otur för de följande landslagsuttagningarna var jag skadad hela tiden.

För Phil Ofosu-Ayeh, som hoppas att hans fru och son kan flytta till Sverige i sommar, blir flytten till Halmstad den andra utlandssejouren i karriären. Han har tidigare tillhört engelska Wolverhampton men har spenderat merparten av sin karriär i Tyskland.

– Det är en trevlig stad, det är rätt lätt för mig att njuta av att spela fotboll här för det är trevligt folk och bra lagkamrater här.

Läs mer inför den allsvenska starten:

LÄS MER: HBK:s tre musketörer – vägen till nytt kontrakt

LÄS MER: Tre HBK-spelare vilade – men lugnande besked

LÄS MER: Så ska lärdomarna från de tunga säsongerna hjälpa HBK kvar i Allsvenskan

LÄS MER: HP rankar: Allsvenskans 10 största profiler

LÄS MER: Inför Allsvenskan – här är hela guiden

Fler lokala sportnyheter hittar du här