HBK-kuggen Jonathan Svedberg i ”sitt livs form” efter hemskt år: ”Ångestladdat”

Korsbandsskadad, konstant smärta och ångestladdad av morfintabletterna.
HBK:s förra allsvenska sejour blev ”ett hemskt år” utan fotboll för Jonathan Svedberg – men som ändå stärkte honom.
Nu längtar mittfältskuggen, som känner sig i sitt livs form, till premiären mot AIK inför storpublik.
– Jag är enormt tacksam att jag kan spela fotboll utan smärta i dag, säger Jonathan Svedberg.

ANNONS
|

Nedräkningen inför den allsvenska premiären mot AIK på söndag tickar snabbt nedåt.

Av alla som längtar till avspark på HBK:s allsvenska comeback längtar Jonathan Svedberg lite extra.

För två år sedan, 2021, skulle han ha gjort sin andra allsvenska säsong och varit en av spelarna som Magnus Haglund förlitade sig på.

Så blev det inte.

Mittfältaren slet av korsbandet i en träningsmatch mot IFK Värnamo och fick följa hela säsongen, som slutade med en smärtsam degradering, från sidlinjen.

– Det var ett hemskt år på många sätt och vis. För min del jobbade jag på med rehab och utvecklade kroppen fysiskt och även mentalt väldigt mycket. Det ser jag som väldigt positivt i dag men det var väldigt svårt att sitta vid sidan och kolla alla matcher utan att kunna påverka. Man fick vara ett stöd för truppen, säger Jonathan Svedberg.

ANNONS

Fysiskt och psykiskt blev det ett år av återuppbyggnad. Men det var ingen enkel resa.

Jonathan Svedberg berättar att han hade konstant smärta i många månader. Och det som skulle hjälpa honom med smärtan skapade nya bekymmer.

– Jag hade lite problem att ta morfin för jag blev rätt ångestladdad över det så jag ville egentligen inte ta det men var tvungen för att minska smärtan. Det blev en liten balansgång som inte gynnade mig.

När du säger att det inte gynnade dig, vad innebär det?

– Jag var tvungen att ta smärtstillande för att kunna sova och genom sömnen få bättre återhämtning från skadan men man blev lite borta i huvudet. Det var något ångestladdat som jag inte upplevt förr. Det påverkade inte mig positivt mentalt.

Svedberg i sitt livs form

I dag är han tacksam att han kan spela fotboll utan smärta. Men man får backa bandet till 2017 i stället för att hitta Svedbergs enda allsvenska säsong hittills. Då blev det elva matcher i högsta serien varav sju från start.

– Jag var med en del och fick lite erfarenhet. Jag kommer ihåg vissa större matcher som Hammarby borta och att få gå in inför en stor publik och hur fantastiskt det var att få uppleva det. Och nu på söndag får man uppleva det igen på hemmaplan mot AIK. Det kommer bli en fantastisk atmosfär.

ANNONS

Hur har du förberett dig för Allsvenskan?

– Jag har förberett mig så bra jag kan rent fysiskt. Jag känner att kroppen är i väldigt bra skick och jag har jobbat på att komma dit där jag är i dag.

Är du bättre än någonsin?

– Ja, det skulle jag väl ändå vilja säga. Jag hade en väldigt bra start på 2021, de första träningarna det året var jag i enormt bra form, men jag tycker att jag har utvecklat min kropp ännu mer från 2021 så jag skulle säga att jag är i min livs bästa form för tillfället.

I år, precis som i fjol, är Svedberg en kugge i Magnus Haglunds mittfältsnav. En spelare som skyddar backlinjen men även vill ha en fot med i offensiven.

– Som du säger är jag lite av en balansspelare, jag har fått ta den rollen och växa in i den under förra året och tycker att det går bra både för laget och för min egen del. Det är viktigt att vara med i duellspelet, vinna andrabollar men samtidigt hitta mycket i det offensiva också.

Tillsammans med Amir Al-Ammari är det Jonathan Svedberg som oftast slår hörnor och frisparkar.

ANNONS

Just fasta situationer kan vara skillnaden mellan poäng och förlust i Allsvenskan.

– Ja, jag tror det är en viktig del i spelet att vi tar tillvara på fasta situationer, att vi har en bra serve och bra inlöp för att kunna göra de målen som behöver göras på det sättet också. Det är absolut en viktig del i Allsvenskan.

”Vi vill försöka bevisa var vi står i år”

Jonathan Svedberg längtar till säsongen sparkar igång. Särskilt premiären lockar mot AIK.

Hur viktigt tror du ett bra resultat i premiären är?

– Jag tror det blir viktigt för vår del och även för publikens del. För alla som kommer hit vill vi försöka bevisa var vi står i år och försöka göra det så bra vi kan. För oss handlar det om att komma upp i nivå så får vi se vad det leder till.

Inför matchen

HBK–AIK

Örjans vall, söndag, kl. 17.30.

Laget

Prel. laguppställning: Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofosu-Ayeh, Andreas Johansson, Gabriel Wallentin, Thomas Boakye – Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Amir Al-Ammari – Erik Ahlstrand – Viktor Granath, Alexander Johansson.

Följ matchen

HP direktrapporterar från HBK-AIK med start klockan 17.15 på söndag. Följ matchen på hallandsposten.se.

LÄS MER:AIK-stjärnan ser fram emot att få återse Halmstad

LÄS MER:Storpublik på premiären – klassas som högriskmatch: ”Målar inte fan på väggen”

LÄS MER:Avsnitt 55: Allt inför HBK:s comeback i Allsvenskan

LÄS MER:Ny skadesmäll för HBK – Olsson missar allsvenska premiären

ANNONS