Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var då. HBK:s Marcus Mathisen, från början ett lån från FC Köpenhamn i i duell med FCK:s Ludwig Augustinsson. Men nu är samarbetsavtalet med Nordens största klubb brutet.FCK–HBK Bild: Benjamin Andreasson
Det var då. HBK:s Marcus Mathisen, från början ett lån från FC Köpenhamn i i duell med FCK:s Ludwig Augustinsson. Men nu är samarbetsavtalet med Nordens största klubb brutet.FCK–HBK Bild: Benjamin Andreasson

HBK har brutit samarbetsavtalet med storklubben FCK

Halmstads BK har brutit samarbetsavtalet med den danska storklubben FC Köpenhamn. Och – med division 1-klubben Tvååkers IF.…– Vi vill inte vara bundna till ett avtal utan ha handlingsfrihet, förklarar HBK-managern Magnus Haglund.

Beslutet att bryta avtalet som skrevs för drygt två år sedan togs för en tid sedan.

– Ett ömsesidigt beslut eftersom ingen av partnerna längre såg några fördelar i det, inflikar Magnus.

Det var den före detta HBK-tränaren Janne Jönsson som via tränarkollegan och vännen Ståle Solbakken knöt de första kontakterna med den danska storklubben 2015, där Marcus Mathisen blev det första FCK-lånet sommaren därpå för att så småningom skriva kontrakt med HBK.

Aboubakar Keita och den blott 17-årige Mads Roerslev Rasmussen följde året därpå och i december 2018 fördjupades samarbetet genom att ingå ett strategiskt partnerskap som bland annat handlade om utveckling av spelare och kunskapsöverföring mellan klubbarna.

– – Vi har ju kontinuerligt haft kontakten och pratats vid, men den största skillnaden är väl att vi nu offentligt tydliggör att vi jobbar tillsammans och då inte enbart på spelarsidan utan även på andra områden. Så när man i fortsättningen har med HBK att göra vet man också att man har FCK:s ögon på sig. Och vice versa, förklarade HBK:s klubbchef Tony Karlssonnär avtalet var påskrivet.

Och även från FCK-håll var tongångarna positiva och förväntansfulla:

– Vi är mycket nöjda med att vi kan ingå detta strategiska partnerskap som ger båda klubbarna nya möjligheter och intressanta perspektiv för framtiden. Vi kommer nu att kunna ge våra bästa talanger ännu bättre möjligheter till speltid på hög nivå, som vi vet är avgörande för deras utveckling, medan Halmstad kommer att få några duktiga spelare till sina lag, sa, FCK:s tekniska direktör Johan Lange.

Men några fler spelare generade det aldrig. Och nu är alltså samarbetet över.

– Jag vill kunna låna spelare från alla klubbar som exempelvis Bröndby för även om man slaviskt inte behöver låna enbart från samarbetsklubben så finns det ju ändå avtalet av en anledning. Det är samma sak som att den andra, större klubben vill placera spelare här på positioner som kanske inte alls passar oss, förklarar Haglund.

– Sedan finns den ekonomiska aspekten, där vi i en förhandling skulle hamna i en sämre sits om FCK exempelvis skulle vilja köpa loss någon av våra spelare. Då hade de kunnat hänvisa till avtalet, vilket hade inneburit ett lägre pris än det marknadsmässiga,, fortsätter han.

Men HBK väljer alltså även att bryta samarbetsavtalet neråt med division 1-laget Tvååker som i fjol genererade att Oliver Hintsa lånades ut – Hintsa som tillbaka i HBK sedan valde att skriva på för Falkenbergs FF i Superettan.

– Varje spelare har ju specifika behov och då är det inte bra att låsa sig vid en klubb. Jag kan ta Gabriel Wallentin som exempel. Vi såg Skövde AIK som en väldigt lämplig klubb med tanke på att Tobias Linderoth har tagit över som tränare där. Det hade varit svårare om vi hade varit låsta vid ett samarbetsavtal, påpekar HBK:s manager.

– Jag har full respekt för att mina företrädare trodde på den modellen. Men inte jag. Under mina år i Elfsborg och Lilleström hade vi aldrig några samarbetsavtal eftersom jag ville ha full handlingsfrihet, både för klubbens och spelarens bästa.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!