Karim sköt HBK närmare Allsvenskan

HBK-anfallaren Sadat Karim fyllde 29 år. Då gjorde han ett mål och en assist när HBK slog Västerås SK på Örjans vall och tog ett stort kliv närmare Allsvenskan 2021.
– Nu ska jag fira med att ringa mina föräldrar, säger Karim.

|

Halmstads BK 2

Västerås SK 1

(1–0)

Allsvenskan 2021 börjar kännas nära för HBK.

Stor del i det har Sadat Karim som låg bakom segern mot formstarka Västerås SK.

Ghananen nickpassade till 1-0-målet och sköt sedan in matchavgörande 2-1 på sin egen retur i andra halvlek.

– Det känns så klart bra att fira en födelsedag på planen med ett mål och en assist, skrattar Sadat Karim, vars kontrakt går ut efter den här säsongen.

Men han signerade en i övrigt stark insats och förstärkte onekligen sina chanser till en förlängning i HBK.

– Jag har aldrig spelat i Allsvenskan och min dröm är att vi tar oss dit. Jag hoppas att tiden är inne, säger Karim.

Hemmalaget etablerade tryck mot Västerås under den första halvleken, men skapade bara några halvchanser innan 1-0-målet kom åtta minuter före halvtidsvilan

Ett långt högerinlägg från Thomas Boakye letade sig fram till Karim som nickade ner bollen till Boman. HBK-forwarden drog till på halvvolley utan chans för målvakten Anton Fagerström.

– Jag såg att Boman var fri. Han har ju gjort en del mål på slutet så det kändes viktigt att hitta honom.

Magnus Haglund fick gult kort

HBK-managern Magnus Haglund var ovanligt engagerad och ropade efter domaren Adi Aganovic vid flera tillfällen. Aganovic var ute och pratade med Haglund vid ett tillfälle och vid nästa fick han syna det gula kortet.

HBK fortsatte att trycka på i början av andra halvlek och fick ett bra läge att göra 2-0 efter 54 minuter. Emil Tot Wikström kom loss på kanten, men avslutet gick rakt på Fagerström.

Istället blev det 1-1 i anfallet efter på Västerås första riktiga chans i matchen. Bollen hamnade hos tidigare elfsborgaren Viktor Prodell som sköt in kvitteringen från nära håll.

Men gästernas glädje blev inte långvarig.

Knappa minuten senare tog HBK ledningen igen. Sadat Karim sköt först en gång och fick tillbaka returen som han tryckte in till 2–1.

– Vi har tränat på att jag ska ta mig in i boxen och när bollen kom tillbaka till mig efter att jag hade skjutit såg jag att målvakten låg ner. Då var det bara att försöka sätta dit den.

HBK klarade sig undan med blotta förskräckelsen

Bara några minuter senare fick Samuel Kroon en jättechans att öka på till 3-1, men nickade över bara några meter från mållinjen.

Mikael Boman lämnade planen med en kvart kvar och ersattes av Erik Ahlstrand. Stora och starka Västerås såg sin chans och var nära att på nytt kvittera med åtta minuter kvar, men Malkolm Nilsson Säfqvist i målet störtdök och räddade. Samtidigt fick målvakten en rejäl smäll och det blev en del rabalder i samband med situationen.

Gästerna gav inte upp utan vaskade fram ett par riktigt heta chanser i slutet där Andreas Johansson räddade framför mållinjen sedan Nilsson Säfqvist blivit överspelad.

Pressen hårdnade och HBK kom undan med blotta förskräckelsen i slutet.

Ändå var Sadat Karim på vippen att göra 3–1 med ett skott som Fagerström tappade mellan benen, men hann i fatt bollen precis på mållinjen.

– Den var aldrig över linjen. Som jag uppfattade det så var halva bollen i mål, men det räcker inte.

Seriefyran Öster föll stort mot Örgryte och är nu åtta poäng efter HBK.

– Vilka möter Jönköping?. Brage på bortaplan. Då får vi hoppas att Brage vinner...