Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

HBK erbjöds stjärnnamn – allsvensk spelare tog själv kontakt

På den korta vägen från bilen till Örjans valls entré får HBK:s manager sällskap av en klubblös allsvensk mittfältare som väntat för att erbjuda sina tjänster till klubben.
I förra veckan erbjöds HBK den tidigare Manchester City-anfallaren Wilfred Bony.
– Det är faktiskt en trend att en hel del spelare saluför sig själva, säger Magnus Haglund om transferfönsterna under pandemin.

Coronapandemin har haft stora konsekvenser för idrotten i världen och det märks även på fotbollens transfermarknad.

Så sent som den 8 mars presenterade IFK Göteborg den slovakiske mittfältsstjärnan Marek Hamsik på ett kontrakt fram till sommaren.

En spelare som 2017 passerade Diego Armando Maradona som italienska Napolis bästa målskytt genom tiderna och som normalt sett inte hade varit aktuell för allsvenskt spel.

Men Hamsik är inte ensam. Andra välkända landslagsspelare som Wilfried Bony och Keisuke Honda har erbjudits till allsvenska klubbar.

Så sent som i förra veckan fick HBK erbjudandet att värva den 32-årige Bony, som Manchester City betalade drygt 300 miljoner kronor för 2015 och med över 100 Premier League-matcher i bagaget, något som Fotbollskanalen var först att berätta.

– Vi var säkert i gott sällskap där. Han bjöds väl ut till de flesta allsvenska klubbarna tror jag, säger Magnus Haglund.

– Det var så klart lite annan dignitet än spelarna man normalt sett brukar bli erbjuden, men samtidigt så vet vi om att det är ett annorlunda fönster om Hamsik kan hamna i IFK Göteborg. Det är mer en sådan marknad med inslag av sådana namn än någonsin tidigare när klubbar har svårt att bedöma framtida intäkter och då har de flesta minskat sina trupper.

Haglund om stjärnnamnen på marknaden

Det allsvenska transferfönstret i vinter är öppet till den 31 mars och därmed en av få ligor som kontraktslösa spelare fortfarande kan flytta till.

Erbjudandet om Bony kom via en agent och gällde även det ett korttidskontrakt fram till sommaren.

– De här spelarna har inga långsiktiga ambitioner i Allsvenskan. Spelare av den här digniteten vill vara här för att hålla igång till nästa fönster och sedan tjäna större pengar någon annanstans. Det är i praktiken tio matcher det handlar om och du vet inte heller i vilket skick en sådan spelare är som inte spelat sedan i november till exempel.

– Vi bygger ju vår trupp på tre saker, spelare från den egna akademin, hemvändare och en och annan spetsspelare utifrån som kan bidra. Bony skulle väl i så fall gå in i kategorin spetsspelare utifrån, men vi vill ju vara lite långsiktigare och ha råd med det också.

Kittlar det alls när ett sådant namn dyker upp?

– Nej, det gör det inte eftersom det var dagen efter vi hade gjort klart med Marcus Antonsson som vi är jätteglada över. Det var inte aktuellt med någon mer forward så jag stängde den frågan väldigt snabbt.

Allsvensk mittfältare dök upp på Örjans vall

Bara i det här transferfönstret uppskattar Magnus Haglund att HBK har fått erbjudanden om hundratals spelare.

Och i en del fall har det varit spelarna själva som tagit kontakt.

I slutet av februari, dagen innan Svenska cupen-mötet med Västerås, var HP på plats när den allsvenskt meriterade mittfältaren Monday Samuel, som lämnade Varbergs Bois i januari, väntade på Magnus Haglund vid Örjans vall för att erbjuda HBK sina tjänster.

– Att spelare själva tar kontakt sker oftare nu än tidigare. Då var det alltid agenter, men nu kan spelare själva höra av sig på telefon eller mejl eller dyka upp. Det är faktiskt en trend att en hel del spelare saluför sig själva, konstaterar Magnus Haglund.

Hur ofta i detta transferfönster har spelare själva kontaktat dig?

– Både i förra transferfönstret och detta, det vill säga båda coronafönstren, har det varit flera.

– Jag tror att det är en trend som håller i sig, att fler är desperata och söker kontakt för att eventuellt få ett jobb.

HBK letar inte värvningar – kan låna ut spelare

Men med värvningarna av Phil Ofosu-Ayeh, Amir Al-Ammari och senast Marcus Antonsson är HBK-butiken som det verkar stängd, även om man alltid bevakar marknaden.

– Sannolikt gör vi inte fler affären in innan det stänger, säger Magnus Haglund.

Däremot kan det bli aktuellt med någon utlåning.

– Det kan bli någon utlåning av det yngre gardet som är långt ifrån speltid.

LÄS MER: Haksabanovic kopplas ihop med belgisk toppklubb – igen

LÄS MER: Ex-HBK:aren: ”En boost när storklubbarna visar intresse”

LÄS MER: Ny skada när HBK kryssade: ”Extremt tråkigt”

LÄS MER: Ett anfallsspel med ljumskkänning – HBK hade mått bra av lite medgång igen

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!