Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tvåmålsskytt. Islänningen Höskuldur Gunnlaugsson blixtrade i första halvlek till med två mål i HBK:s 3-1-seger mot Kristianstad i Svenska cupen. 

HBK enkelt vidare till gruppspelet

HBK avancerade under onsdagen med enkelhet till Svenska cupen-gruppspelet nästa vår. Höskuldur Gunnlaugsson ordnade i första halvlek saken på egen hand med två mål till en bekväm seger mot Kristianstad med 3-1 på Kristianstads IP.

Svenska cupen
Kristianstad FC-Halmstads BK 1-3 (0-2) 

– Jag är glad över att vi vann. Vi spelade bra fotboll under stora delar av matchen både offensivt och defensivt, säger HBK-målskytten Höskuldur Gunnlaugsson. 

Halmstads BK såg under onsdagskvällen till att det inte blev en ny skräll för Kristianstad i Svenska cupen. Skåningarna skrällde för tre år sedan genom att slå ut Kalmar och överraskade i fjol genom att besegra Ljungskile efter straffar. Den här gången var det inget snack om saken. Bollklubben ville inte bjuda upp till skånsk cupfest. 

Men det började däremot inte särskilt ljust för Igor Krulj och hans något b-betonade manskap på planen. HBK-kaptenen Fredrik Liverstam, som var tillbaka i startelvan, fick redan efter två minuter halta av planen med en skada.

– Vi vet inte riktigt hur det ser ut. Han drog till höger ljumske i en passning, men vi får höra vad Simon (Bakkioui) säger i morgon, säger HBK-tränaren Igor Krulj. 

Marcus Johansson hoppade i stället in i kaptenens ställe och gjorde inte bort sig. Han imponerade till och med i anfallsspelet. Efter en tidig HBK-anstormning mot hemmamålet, så högg Höskuldur Gunnlaugsson till i den 20:e minuten efter inspel från högerkanten av Johansson. Islänningen var kylig i straffområdet och rullade in 1-0.

– Mackan höll undan bollen från en försvarare och spelade vidare till mig. Jag behövde inte göra så mycket, så det var skönt med ett så pass tidigt mål, säger islänningen. 

Gunnlaugsson fortsatte att imponera i sin nygamla position som släpande anfallare och var ofta inblandad i anfallsspelet. Han gjorde sig ständigt spelbar och hittade ofta in med instick bakom hemmalagets backlinje. 

I den 36:e minuten var det dags igen. Gunnlaugsson nådde högst efter flipperspel i straffområdet och nickade in 2-0 till bollklubben. Han visade därmed att han även kan bli användbar centralt i banan i stället för bara på vänsterkanten. 

– Jag hade ett snack med Igor (Krulj) om jag ville spela där och det blev ju väldigt bra. Det är nog min favoritposition, då det är mer fritt och finns fler möjligheter. Jag tycker egentligen att det passar mig bättre, säger han. 

– Jag tycker att det var ganska lyckat. Det kan absolut bli mer av det framöver. Han har ju spelat i den positionen förut på Island. Jag tycker att han hittade ett bra flyt med fint kombinationsspel. Han kan, med ett lite större rörelsemönster, också ge oss ännu större effekt, medger Krulj.

HBK inledde även andra halvlek starkt och jobbade direkt fram ett par farliga lägen. Tryggvi Hrafn Haraldsson, som spelade på vänsterkanten, hade ett skott i stolpen, medan Johansson brände ett läge från nära håll efter hörna. Det var nära att straffa sig. 

Hemmalaget lyfte upp fler folk på chans och reducerade i den 53:e minuten till 1-2. Högerbacken Saikou Jawneh chockade alla med en läcker cykelspark i nättaket. Det gav Kristianstad fortsatt mod att gå framåt, men blev tolv minuter senare också deras fall. 

Nicolai Alho tog vara på en möjlighet och lobbade in 3-1. Det dödade matchen och gav laget en lugn resa till gruppspelet nästa vår.

– Vi tappade lite rörelse och tempo, samtidigt som matchen gick ner i tempo. Jag tycker dock att vi sedan visade att det skiljer två nivåer mellan lagen, när vi skruvade upp tempot igen och till slut vann matchen, säger Krulj. 

Fler lokala sportnyheter hittar du här