HBK:s chefstränare Magnus Haglund pekar ut vägen för att HBK ska kunna skrälla mot Djurgården.
HBK:s chefstränare Magnus Haglund pekar ut vägen för att HBK ska kunna skrälla mot Djurgården. Bild: Magnus Andersson

HBK ändrar bortarutinerna: ”Det handlar om rätt återhämtning”

Kvällsmatch på Tele2 arena i Stockholm mot Djurgården.
Då frångår HBK sina vanliga bortarutiner att åka buss upp dagen före match och flyger i stället upp matchdagen.
– Det handlar enbart om att återhämtningen annars blir för kort inför nästa match, förklarar chefstränaren Magnus Haglund.

ANNONS
|

Nästa match – det är redan på fredag borta mot Elfsborg på Borås arena.

– Så skulle vi som i vanliga fall åkt buss hem efteråt hade vi inte varit hemma förrän vid fyra, halv fem på morgonen. Och då blir återämtningen för kort.

– Därför prioriterar vi nu att äta på hotellet efteråt, få en natt bra sömn och sedan flyga hem på tisdag, säger Haglund.

Det var också den normala gången för ett antal år sedan.

Men numera prioriterar man att vara på plats dagen före match för så bra förberedelser som möjligt.

– Vi försöker att få bortamatcherna så lika hemmamatcherna som möjligt. Det enda som egentligen skiljer är att vi äter alla måltider tillsammans medan det bara är gemensam lunch på Örjans vall.

ANNONS

Sedan du kom till HBK – har du ändrat rutinerna mycket vad gäller bortamatcherna?

– Nej, det är i så fall bara små justeringar. Sedan ligger mycket av ansvaret också hos Simon (Bakkioui), vår sjukgymnast. Det är han som är högst involverad vad gäller att äta rätt och aktivering matchdagen för att få igång kropparna.

Enligt bestämmelserna inte bara får utan ska bortalaget vara på plats på arenan en och en halv timme före avspark. Och så även mot Djurgården.

Bästa möjliga förberedelser lär HBK också behöva mot ett Djurgården som gjort 10–0 på de fyra senaste matcherna medan HBK efter två misslyckade insatser mot Kalmar FF (2–5) och Mjällby (1–3) studsade tillbaka rejält senast mot BK Häcken (3–0).

– Det är alltid lika inspirerande att komma in på Tele2 med den inramningen, säger Magnus – väl medveten om att Djurgården borta sannerligen inte är HBK:s ”cup of tea”...

– Därför är det en extra stor utmaning att bryta trenden, inflikar HBK-tränaren.

De två senaste mötena har HBK dock varit nära och bara förlorat med 0–1 och då i det ena fallet 2021 på ett offsidemål och i det andra där laget vid 0–0 hade en stolpträff.

Och att Djurgården spelmässigt påminner om BK Häcken borde öka chanserna.

ANNONS

– Ja, de är inte så olika i sin 4–3–3-uppställning och kommer, precis som Häcken, att testa oss på kanterna. De är också väldigt starka i sitt återerövringsspel och då vi nu snackar konstgräs gäller det att vi har ännu högre frekvens i överflyttningar och att hålla ihop lagdelarna.

Bollinnehavet lär också bli därefter.

– Djurgården trycker ner alla lag så försvarsspelet blir nyckeln upptill att vi kan kontra vasst och utnyttja våra chanser. Sedan måste vi kunna vila med bollen emellanåt också, annars blir det för tungt att hålla emot. Och därför var det glädjande mot Häcken att vi gjorde mål på tre olika sätt, en fast situation (1–0), en kontring (2–0) och efter etablerat anfallsspel (3–0).

Lucas Bergvall, Tobias Gulliksen, Tokmac Nguen, Deniz Hümmet, Albin Ekdal, Oscar Fallenius, Marcus Danielsson... Djurgården dräller också av stjärnor och potentiella matchvinnare.

– Ja, de flesta andra lag har ett fåtal stjärnor och nyckelspelare som sticker ut och som man måste få stopp på. Men här räcker inte det – då kliver någon annan fram och därför måste vi prestera personbästa och få Djurgårdens spel att hacka.

Vänsterbacken Vinicius Nogueira klev av mot Häcken med känning baksida lår och hade inte tränat sedan matchen när han testade på söndagen.

ANNONS

– Vi får se om han blir spelklar, säger Haglund som annars har en naturlig ersättare i Thomas Boakye som kom in i onsdags.

Så startar HBK

HBK:s lag (prel.): Tim Erlandsson – Phil Ofosu-Ayeh, Gabriel Wallentin, Joseph Baffoe, Thomas Boakye – Gisla Eyjolfsson, Jonathan Svedberg, Amir Al-Ammari, Villiam Granath – Viktor Granath, Naeem Mohammed.

Följ HBK:s match här

Följ HBK:s match mot Djurgården på Tele2 arena på hallandsposten.se.

Avspark kl. 19.00, men direktrapporteringen startar 18.45.

ANNONS