Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Petersson grät när HBK gick upp i Allsvenskan senaste gången. Nu hoppas han på en repris i år - men får följa klubben från tv-soffan som alla andra supportrar. Bild: Roger Larsson
Thomas Petersson grät när HBK gick upp i Allsvenskan senaste gången. Nu hoppas han på en repris i år - men får följa klubben från tv-soffan som alla andra supportrar. Bild: Roger Larsson

HBK-ambassadören Thomas Petersson vill gråta glädjetårar igen

I foajén på Nöjesteatern i Malmö forsade glädjetårarna senast HBK gick upp i Allsvenskan.
I höst hoppas komikern och HBK-ambassadören Thomas Petersson på en repris – men han får följa klubben från tv-soffan som alla andra supportrar till en början.
– Jag hoppas verkligen att jag kan sitta på Örjans Vall och gråta i höst, säger Thomas Pettersson.

Allt började med ett telefonsamtal från HBK:s legendariske hövding Stig Nilsson.

– Jag tror det var 1993. Stig ville att jag skulle jobba gratis för dem, men jag svarade att jag jobbar inte gratis mer än med välgörenhet. Men jag hade hört att man kunde bli good will-ambassadör för HBK så jag sa till honom att jag skulle ha livstids medlemskap i HBK och då skulle jag jobba hur mycket de vill och alltid när de frågar, minns Thomas Petersson.

Stig Nilsson nappade på erbjudandet och för Thomas Petersson, som fram till dess kunde räkna antalet fotbollsmatcher han sett på plats på en hand, blev det början på en ny kärlekshistoria.

– Efter ett tag sa jag att jag i alla fall inte skulle bli så fanatisk att det tar på mitt humör, men det gick bara ett tag. Har vi förlorat eller det inte har gått som det ska så är den dagen förstörd. Min fru frågar inte ens hur det har gått för hon märker det direkt.

Petersson saknar magiska kvällar på Örjans Vall

Normalt sett är Thomas Petersson en mycket upptagen man med olika föreställningar.

Men det här är inget normalt år. Alla uppdrag och föreställningar är inställda fram till i alla fall september på grund av coronapandemin. I stället har 57-åringen röjt i sin skog i Röinge, men också fått anpassa sig.

– Jag är astmatiker så jag har också distanserat mig. Jag handlar halv tio på kvällarna. Ibland är jag ute men går inte nära folk. Man får göra så gott man kan, men man vet inte hur mycket man utsätter sig för.

Drabbas du hårt av uteblivna inkomster?

– Jag har hållit på i 30 år och haft föräldrar som sagt till mig att ”gör nu inte av med allt du har, det kan komma sämre tider” och det är sånt som folk har flabbat åt en för att man varit en försiktig general, men nu kommer dåliga tider så jag är rätt förberedd på det. Rent ekonomiskt klarar vi oss ett bra tag.

Han får även hjälp hos Simon Bakkioui med en smärtande trampdyna och har då passat på att stilla abstinensen genom att spana in favoritlaget på nära håll vid träningsplanen.

Saknar du dagarna när du sprang och eldade igång publiken inför matcherna inne på Örjans Vall?

– Nähej, det gör jag inte! Jag är för gammal för det och det var jag innan också för jag tog slut varje gång. Men det var oerhört många fina kvällar som vi har haft på Örjans Vall som man längtar till. De här säsongerna i Superettan har man saknat de magiska kvällarna när det var mycket folk på läktarna. Det är en härlig känsla. Man saknar den samhörigheten.

LÄS MER: Ny regel välkomnas av HBK-managern

Petersson: ”Halmstadpubliken är mest kräsen i Sverige”

I nästa andetag konstaterar Thomas Petersson att ”Halmstadpubliken är den mest kräsna i hela Sverige”.

– Det var ett år när jag sa till folk att det var fantastiskt att vi skulle ta hem Magnus Andersson till Drott för att bryta Redbergslids segersvit och folk ”vadå, vi är väl svenska mästare?”. Nej, det hade vi inte varit på fyra år. Folk har tagit för givet att den här lilla stan skulle ta SM-guld på SM-guld i handboll och att vi skulle ligga topp tre i fotboll hela tiden. Då är vi bortskämda. Vi hör det på läktarna också. Det är ju gnäll. Vi är väldigt bortskämda med de framgångar som har varit, säger Thomas Petersson.

– Jag tror att Halmstadpubliken behövde ha de här åren som vi haft nu så vi kan uppskatta klubbens framgångar igen.

Thomas Petersson har dock goda vibbar inför den här säsongen. Med lagbygget, individuella prestationer och att Magnus Haglund fått vara med från början i år.

– Nu måste vi upp, nu ska vi upp! När jag går här och lyssnar så säger de att det känns väldigt bra och det ser väldigt bra ut. Det är många talanger och ändå stabilt. Det känns som att det är i år det gäller.

LÄS MER: Så spelar HBK i Superettan 2020

HBK-favoritminnet: Petersson grät glädjetårar

I sommar får Thomas Petersson följa HBK från tv-soffan som alla andra supportrar.

– Det är inte samma sak, men vi kommer vara med dem lika mycket ändå.

Till hösten hoppas han dock få sitta på Örjans Vall igen – och gråta glädjetårar som efter kvalsegern mot Helsingborg 2016. Det är Peterssons HBK-favoritminne de senaste 15 åren.

– Vi skulle se en föreställning på Nöjesteatern i Malmö och jag satt i bilen och lyssnade med min fru. Det slutade med att vi gick in med varsin öronsnäcka och telefonen mellan oss. Samtidigt som jag köpte programblad så började tårarna rinna och jag bara garvade i foajén. Folk tittade på mig, men den segern var så stor. Det var en fantastisk känsla.

LÄS MER: U21-Allsvenskan ställs in: ”Kommer spela träningsmatcher i stället”

Fakta Publikrestriktionerna

Föreningar, organisationer, verksamheter och företag har fortsatt en skyldighet att verka för minskad spridning av covid-19.

Det råder alltjämt ett förbud mot folksamlingar på över 50 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Förbudet gäller mot alla personer förutom dem som är direkt nödvändiga för att genomföra arrangemanget eller matcherna. Tills vidare är inte någon publik tillåten att närvara på matcher.

Förbudet gäller på alla nivåer, från elitnivå ner till de yngsta barnen.

Källa: Svenska Fotbollförbundet, Folkhälsomyndigheten.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!