HBK är ny tabelltvåa – efter bästa seriestarten på 15 år

Halmstads BK är topp två i Superettan efter sin bästa säsongsstart på 15 år. Men det krävdes ett straffmål av Rasmus Wiedesheim-Paul för att få hål på nykomlingen Umeå.
– Ännu en nolla och ännu en trepoängare – det är otroligt skönt, säger han.

|

Umeå 0

HBK 1

(0–0)

Segern på Umeå Energi arena betyder att HBK har spelat in 13 poäng på de sex första matcherna. Man får gå tillbaka ända till Allsvenskan 2005 för att hitta ett lika starkt blåsvart inledningsfacit.

Skillnaden mot i fjol – då poängskörden så här långt var skrala fyra pinnar – är markant.

Men det tog tid att välta Umeå. Trots en rad fina HBK-chanser dröjde segermålet till 72:a minuten.

– Det är viktigt att vi inte släpper in mål i de perioder där vi går ner oss för då är vi hela tiden kvar i matchen, säger Rasmus Wiedesheim-Paul.

– Vi har ett stort självförtroende så vi vet om att om vi bara fortsätter få lägena så gör vi mål till slut.

Drogs själv omkull

HBK:s skyttekung drogs själv omkull i straffområdet innan han stegade fram och distinkt slog in 1–0 – hans sjunde mål för året och det tredje på straff.

Men den här gången innehöll ansatsen inget hopp à la Bruno Fernandes i Manchester United.

– Nej, jag fick variera lite. Jag slår den så att han (Umeås målvakt Viktor Frodig) inte ska nå ut oavsett om han går dit.

Det för dagen helgula Halmstadlaget inledde matchen med hög press och intensitet i offensiven. Faktum är att det kunde/borde ha stått 2–0 eller 3–0 till gästerna redan efter tio minuter.

Men både Wiedesheim-Paul och Mikael Boman brände frilägen och Emil Tot Wikström höll påpassligt på att sno bollen av Frodig på en bakåtpassning innan Umeåkeepern lyckades ta tillbaka den.

– Jag måste göra mål på det friläget jag får på ”Malles” (HBK-målvakten Malkolm Nilsson Säfqvists) utspark. Jag kommer ju fri från halva plan, men hinner väl tänka lite för mycket på vad jag ska göra, säger Wiedesheim-Paul.

Bortdömt för offside

HBK-övertaget mattades efter hand och Umeå kunde sticka upp. Men Bollklubben kom ut med ny energi efter pausen.

Dusan Djuric jublade för 1–0 när han tjusigt slog in Joel Allanssons hörna i mål på volley efter 55 minuter. Men ”målet” dömdes bort för offside på Wiedesheim-Paul, som befann sig i Frodigs siktlinje.

Kort därefter träffade Tot Wikström ribban med ett nytt volleyskott efter ett högerinlägg från Samuel Kroon.

HBK:s manager Magnus Haglund säger:

– Det är inget dålig lag vi möter som är skickliga på sitt konstgräs när de får tid och plats. Vi kunde precis som mot Brage tagit ett järngrepp om matchen direkt om vi hade varit effektiva. Det är en strålande inledning.

– I andra halvlek är vi det bättre laget, men de var inte på något sätt ofarliga. När vi tappade några bollar på mitten så var de snabba till att använda det, men Malkolm gör återigen ett par viktiga räddningar.

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon, Joel Allansson, Dusan Djuric (Jonathan Svedberg, 80), Emil Tot Wikström (Thomas Boakye, 72) – Mikael Boman, Rasmus Wiedesheim-Paul (Alexander Berntsson, 91).