Sadat Karim, Joseph Baffo, Emil Tot Wikström, Mikael Boman och Samuel Kroon är fem av de 22 spelare som Halmstads BK har använt i seriespel under det senaste året.
Sadat Karim, Joseph Baffo, Emil Tot Wikström, Mikael Boman och Samuel Kroon är fem av de 22 spelare som Halmstads BK har använt i seriespel under det senaste året.

Här är HBK bäst i världen: “Är inte förvånad ett dugg”

Här är listan där Halmstads BK är nummer ett – i hela världen. Över 1 000 elitlag från 50 länder synas i en ny studie och den klubb som har behövt använda minst antal spelare i ligamatcherna under det gångna året är Superettan-tvåan från Halmstad.
– Det är ingen tur eller en slump att Halmstad ligger i topp. Jag är inte förvånad ett dugg, säger HBK:s sjukgymnast Simon Bakkioui.

ANNONS
LocationÖrjans Vall|
|

Det är fotbollsvetenskapliga institutet CIES Football Observatory i Schweiz som har granskat hur konsekventa elitklubbar runt om i världen är i sina laguttagningar.

Halmstads BK, Manchester United, Real Madrid och totalt 1 014 första- och andradivisionsklubbar från 50 länder har satts under luppen under perioden 1 september 2019–27 september 2020.

Den största spelaromsättningen finns i brasilianska division 2-klubben Avai FC, som har använt sig av 59 olika spelare på 33 matcher.

I andra änden av skalan tronar Halmstads BK och nyzeeländska division 1-laget Wellington Phoenix, som båda har nyttjat 22 spelare på 28 respektive 27 matcher.

Snittet bland lagen i Superettan är 32 spelare med AFC Eskilstuna (46 spelare) som HBK:s raka motsats.

ANNONS

”Viktigt för att få en samhandling”

Halmstads BK:s manager Magnus Haglund ser kontinuitet som en framgångsfaktor och väckte uppmärksamhet tidigare i år genom att använda samma startelva i de åtta första seriematcherna.

Haglund lyfter framför allt fram tre saker som gör att HBK kan hålla nere spelaromsättningen:

• 1) Hård träning, som har gjort spelarna vältränade och tåliga.

• 2) En skicklig medicinsk apparat som i ständig dialog med tränarstaben anpassar spelarnas belastning individuellt mellan matcherna.

• 3) Hans egen filosofi att inte rotera i laget i onödan.

– Det är alltid en balansgång mellan att träna väldigt hårt och samtidigt inte gå över en gräns och få överbelastningar. Vi har varit bra på att ligga precis under gränsen för vad vi tål, säger Magnus Haglund och fortsätter:

– Jag tror att kontinuitet är väldigt viktigt för att få till en samhandling på planen. Ska man prestera bra tillsammans så är det mycket tid på plan tillsammans som gäller.

”Började redan på Prahls tid”

HBK:s välrenommerade sjukgymnast Simon Bakkioui välkomnar att klubbens arbete med att förebygga och minska antalet skador uppmärksammas.

– Det är ingen tur eller en slump att Halmstad ligger i topp. Jag är inte förvånad ett dugg. Vissa skador finns inte i Halmstad. Detta började vi med redan på Tom Prahls tid, säger han.

ANNONS

Simon Bakkioui säger att man har hittat ”en nyckel” för att undvika belastningsskador i till exempel ljumskar och lårmuskler.

Hemligheten är – erfarenhet:

– Jag har lärt mig vilka funktioner som krävs för att foten ska slå på bollen. Du måste ha ett stabilt knä, en stabil höft och en stabil bål, och vi har lärt oss i vilken ordning man ska träna dem för att förebygga så att det inte händer något.

Förbättrar rörelsemönstret

När det gäller rehabilitering av ljumskskador har ”Halmstadmodellen” blivit ett begrepp.

– Skillnaden mellan oss och andra delar av Sverige är att jag behandlar aldrig en ljumskskada som en skada utan som en dysfunktion. Har du en ljumskskada så säger det mig att du använder din kropp på ett sätt som gör att din kropp inte tål det rörelsemönster som krävs på planen. Vi förbättrar rörelsemönstret utanför planen och sedan tar du in det på planen – och det gör vi med alla spelare vi köper, påpekar Simon Bakkioui.

Coronaupphållet följt av tätt matchande befaras leda till fler fotbollsskador. HBK försöker, utifrån sitt beprövade koncept, minska risken genom att anpassa träningsintensiteten.

Men att viruset har letat sig in i truppen ställer till problem även för den kontinuerliga skadeförebyggande fysträningen.

ANNONS

Simon Bakkioui suckar:

– Det är katastrof. Vi träffas alltid på gymmet innan träningen och kör våra grejer, men vi får inte samlas nu utan killarna kör sina grejer själva hemma, innan de kommer ombytta direkt till Örjan. Så jag måste ha koll på att de gör det, för dagens ungdomar – du kan inte lita på dem. Men vi kör det vi kan på gräs.

Fakta: Så här många spelare har använts

CIES Football Observatory har studerat hur många spelare som 1 014 elitlag i 50 länder har använt i ligaspel mellan den 1 september 2019 och den 27 september 2020. Här är ett urval av resultaten:

Halmstads BK – 22

Wellington Phoenix (NZ) – 22

Liverpool – 25

Degerfors – 25

Manchester City – 27

IFK Norrköping – 27

Malmö FF – 28

Bayern München – 29

Real Madrid – 30

Manchester United – 30

Barcelona – 31

Jönköpings Södra – 31

Atalanta – 32

Milan – 32

Juventus – 34

Hertha Berlin – 36

Arsenal – 37

Helsingborgs IF – 41

Legia Warszawa – 43

AFC Eskilstuna – 46

Radnicki Nis (Serbien) – 49

Sangju Sangmu (Sydkorea) – 57

CSA (Brasilien) – 57

Kremin (Ukraina) – 57

Avai FC (Brasilien) – 59

Källa: CIES Football Observatory

ANNONS