Det var dagarna efter att HBK, trots förlusten mot AFC Eskilstuna på Tunavallens konstgräs, hade säkrat den allsvenska comebacken och på natten vid hemkomsten mötts av bengaler, fyrverkerier, sång och euforiska, närmast sydländska scener när bussen hade rullade in på baksidan av Örjans vall.
Plan B, budgeten för fortsatt spel i Superettan, kunde nu för gott kastas i papperskorgen, konstaterade managern Magnus Haglund lättad.
Visserligen hade den lagts undan redan efter 20 omgångar eftersom planen då, som serieledare i Superettan, var framförhållning och fullt fokus på en allsvensk comeback med allt vad det skulle innebära av större resurser och ekonomiska muskler i form av tv- och spelpengar på åtskilliga miljoner kronor. Skulle det, mot förmodan, ha gått snett hade man fått ta det då.
17 spelare med utgående kontrakt
Inför sommaren 2022 hade 17 spelare suttit med utgående kontrakt, men då hade viktiga pjäser som bland annat lagkaptenen Andreas ”Ante G” Johansson, Malkolm Nilsson Säfqvist, Jonathan Svedberg och Phil Ofosu-Ayeh förlängt. Dessutom flyttades Leo Hedenberg och Lorent Mehmeti upp från akademin.
En stor lärdom som man dragit sedan sejouren 2021 var fysiken vars betydelse nu hade uppgraderats i värvningarna.
Men tio spelare stod fortfarande utan kontrakt och Magnus visste, att det till skillnad från inför 2021 med bara tre nya spelare in och sex ut, den här gången skulle bli stora förändringar i truppen.
En stor lärdom som man dragit sedan sejouren 2021 var fysiken vars betydelse nu hade uppgraderats i värvningarna.

Därför hade Haglund tidigt också fått upp ögonen för mittfältaren Villiam Granath i Skövde AIK.
– Stark fysik och löpkapacitet och bra i duellspelet, konstaterade HBK:s manager.
Den 18 november skrev han på kontraktet. Då hade skadeförföljde Isac Larsson samt två trotjänare, Mikael Boman och Andreas Bengtsson tre dagar innan lämnat klubben.
– Det var ett gemensamt beslut så det var väl dags nu, sa den 34-årige Boman efter 201 matcher och 61 mål.
– Jag kände det var dags att testa något nytt så beslutet har vuxit fram, förklarade Bengtsson efter 13 år i klubben.
Fyra dagar senare var han klar för HB Köge i den danska andraligan.
Wallentin kallades hem
Nu hände saker slag i slag. Efter ovisshet kring en förlängning av kontraktet valde en skadebenägen Samuel Kroon att lämna för att några veckor senare skriva på för BP.
I stället valde HBK att, efter två säsongen, plocka hem den utlånade mittbacken Gabriel Wallentin från Skövde AIK.
– Utlåningen har verkligen gett resultat. Gabriel har förstärkt sina styrkor och filat på sina svagheter och ser nu riktigt intressant ut, motiverade Magnus beslutet.
Efter en tung säsong ville Emil Tot Wikström, 23, få en omstart i IK Brage.
– Det kändes rätt. Brages mål och ambition stämmer överens med vad jag vill med min karriär, sa han efter tio år i HBK.
Allt, inklusive en generös sign-on-fee, var klart förutom påskriften på kontraktet. Men på kvällen fick Magnus ett telefonsamtal.
Ännu längre tid, sedan HBK:s fotbollsskola, hade mittbacksjätten Alexander Berntsson varit i klubben. Men nu enades parterna om att det var dags att gå vidare.
– Känns vemodigt och konstigt, medgav Berntsson som lagom till årsskiftet fick Jönköpings Södra som ny klubbadress.
– ”Berra” är i den åldern att han nu behöver speltid och konkurrensen på den positionen är extremt hård, förklarade Magnus.
Dråpslaget
Det var dagen efter, den 2 december, som den stora ”bomben” var planerad att brisera; Mjällbys bulldozer Jacob Bergström.
Allt, inklusive en generös sign-on-fee, var klart förutom påskriften på kontraktet. Men på kvällen fick Magnus ett telefonsamtal.
– Jag har ångrat mig. Det blir Djurgården i stället, var chockbeskedet.

En besviken Haglund och HBK-ledning tvingades tänka om och gå tillbaka huvudspåret, Västerås SK:s Viktor Granath.
För ingen visste att Superettans skyttekung med ett år kvar på kontraktet hade varit det. Tills en orimlig prislapp fick HBK att dra sig ur affären.
Nu återupptogs kontakten.
Men förhandlingarna gick trögt och under tiden säkrade HBK hem en annan forward, Sandvikens skyttekung Naeem Mohammed.
Visserligen var inte Sadat Karim avförd, men i Naeem fick HBK en snabb, djupledslöpande forward som gjort 67 mål på 111 tävlingsmatcher varav 23 den senaste säsongen.
Dessutom var det assisterande tränaren Pelle Olsson en gång tagit Naeem till Sandviken från Tufa, Tamale Utrecht Football Academy.
– Pelle är en fantasisk coach och en stor del i att jag valde Halmstad, förklarade Mohammed.
Semester och förhandlingar
För Magnus Haglund väntade efter ett intensivt år en veckas välbehövlig semester på Kanarieöarna tillsammans med sina döttrar.
Eller – helt ledig var han förstås inte. Därifrån slutförde han förhandlingarna med ännu en Skövde-spelare, den långkastande vänsterbacken Gustav Friberg.
Då kom nästa chockbesked. På den sista träningen hade Friberg kommit snett och brutit fotleden.
Han såg stor potential i den vänsterfotade vänsterbacken med en X-faktor, de extremt långa inkasten.
I Superettan gillade Haglund inte dem eftersom de hackade sönder matcherna. Men i Allsvenskan kunde det rentav vara bra rent taktiskt att hacka sönder vissa matcher.
Då kom nästa chockbesked. På den sista träningen hade Friberg kommit snett och brutit fotleden.
Men i samråd med övriga i HBK-ledningen och sjukgymnasten Simon Bakkioui togs ändå beslutet att fullfölja affären.
– Friberg var ett långsiktigt projekt och därför skulle inte några månader hit eller dit spela någon roll, förklarade han.
Många hade börjat bli oroliga i mitten av december när HBK bara hade presenterat en Superettan-spelare och en från Norrettan.
Förstavalet
Men Haglund själv var lugn:
– Så fungerar den här branschen. Med väldigt många krokar ute kan det nappa tre på tre dagar och sedan ingen alls på tre veckor. Titta på 2021 när Ammari blev klar i februari och (Marcus) Antonsson i mars, påpekade han.
Försäsongsstarten den 9 januari närmade sig och fortfarande saknades det vissa delar i lagbygget.

Men dagen före kom den tyngsta värvningen hittills när målmaskinen Viktor Granath, 24 mål under sin första Superettansäsong, anslöt till brorsan Villiam och skrev på för tre år sedan VSK sänkt sitt pris och klubbarna kommit överens.
– Det var inget svårt beslut till slut sett till helhetsbilden, sa han.
– Åttio procent av målen görs inne i straffområdet och Viktor är precis den spelaren som vi behöver, sa Haglund belåtet efter att under säsongen och inte minst i matcherna mot HBK fattat tycke för den reslige västgöten.
Baffoe dök upp
På första träningen dök, lite oväntat, också Joseph Baffoe upp.
Det hade varit Haglunds viktigaste förlängning av de tio kvarvarande, men länge stod de alltför långt ifrån varandra ekonomiskt, samtidigt som Baffoe vill avvakta i fall något lukrativt anbud från utlandet skulle dyka upp.
Men dialogen hade hela tiden funnits där och sista veckan kände Magnus att de hade närmat sig varandra för att, dagen före avresan till träningslägret i Albufeira förlänga kontraktet med nyckelspelaren när det internationella transferfönstret också strax skulle stänga.

Pengar till Baffoe eller en etablerad mittback av samma klass, norrmannen Sigurd Kvile fanns ett tag med i bilden, hade hela tiden funnits reserverade.
Då hade Thomas Boakye, efter hemkomsten från Ghana, förlängt kontraktet medan landsmannen Sadat Karim valt grekiska Apollon Smyrnis i Super League 2.
– Jag fick ett förslag från HBK, men då var redan flygbiljetterna bokade hit, förklarade Karim.
Till lägret fick även den tidigare Örebro-backen Benjamin Hjertstrand följa med.
Magnus visste att Benjamins flickvän var från Halmstad, att han var i stan och kontraktslös. Samtidigt behövde HBK en vänsterback för att täcka upp för skadade Friberg och Marcus Olsson – som också fått förlängt – med sin skadehistorik.
Al-Ammari tillbaka
HBK-managern hade också fått signaler om att Amir Al-Ammari – som fått sitt genombrott i HBK 2021 – inte ingick i Mikael Stahres och Blåvitts planer för 2023.
Därför kontaktade han IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild under lägret i Portugal och över mobilen kom man överens om en utlåning – till att börja med fram till augusti med tillhörande utköpsklausul.

Den 13 februari var Al-Ammari tillbaka i HBK, ”det känns som att man är hemma igen”, och tre dagar senare skrev Benjamin Hjertstrand på ett korttidskontrakt fram till sommaren efter att ha övertygat.
HBK var redo för den allsvenska comebacken 2023 och även om alla tilltänkta namn inte hade klickat in var Haglund ändå nöjd med sina nyförvärv sett till klubbens begränsade resurser.
– Ja, truppen är inte lika erfaren som 2021 och därför är osäkerheten förstås större. Men i stället känns den mer spännande med högre utvecklingspotential.
Fler lokala sportnyheter hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!