Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Han blir Jönssons nästa HBK-värvning

Han gjorde ett kortare gästspel på Halmstads BK:s träning i september i fjol. Nu är den 22-årige japanen Kosuke Kinoshita, med förflutet i Bundesligaklubben Freiburg, bara detaljer i slutförhandlingarna från att bli lagets andra nyförvärv.

– En intressant offensiv spelare som både kan spela forward och kant med bra fart och bra fysik, säger HBK-tränaren Janne Jönsson, nyligen hemkommen från den allsvenska tränarträffen i samband med landslagets januariturné i Abu Dhabi.

– Det märks också att han har varit fyra säsonger i tysk fotboll så välskolad som han är, fortsätter Janne. 

Det ska från början ha varit planerat att Kinoshita skulle ha läkarundersökts redan under söndagen för att kunna vara med på måndagsmorgonens säsongsstart.

Men japanen – med meriter från de japanska ungdomslandslagen – anlände inte förrän tre på natten och rejält jetlaggad valde man då att flytta fram allt, där han efter träningen dock var på plats på Örjans vall för en första undersökning av sjukgymnasten Simon Bakkioui och för att närmare bekanta sig med sina blivande(?) lagkamrater.

Det var via sina japanska kontakter som Jönsson i höstas fick tips om den välväxte, 188 centimeter, långe japanen.

– Alla japaner är inte små och kvicka utan det finns resliga och stora japaner också varav Kosuke är en, inflikar Janne som ser att de japanska spelarna blir allt fler i europeisk fotboll där han själv ser Sverige som en bra inkörsport.

– Ja, det skandinaviska kynnet passar japanerna bra.

Och efter att under eftermiddagen ha gått igenom en kompletterande röntgenundersökning utan anmärkning, ”ett fysiskt praktexemplar” som Bakkioui uttryckte det, återstår nu bara sluthandlingarna.

Fostrad i Yokohama hade Kinoshita som 17-åring kommit inför säsongen 2012/13 till Tyskland och Freiburg.

Men steget från ungdomslaget upp till Bundesliga blev tufft. I synnerhet som japanen drogs med skadeproblem och efter spel mest i andralaget Freiburg 2 blev det ingen förlängning av kontraktet i våras.

Därför var Kosuke kontraktslös när han kom till Halmstad i höstas. Men med transferfönstret stängt och en dispensansökan utesluten blev det i slutet av höstsäsongen i stället  tyska FC 08 Homburg i Regionalliga südwest (motsvarande fjärdeligan) där han spelade 90 minuter så sent som den 13 december i 2–3-matchen mot serietvåan Waldhof Mannheim.

Men nu kan alltså HBK bli Kinoshitas nästa klubbadress.

– Kinoshita är faktiskt ett ganska stort namn hemma i Japan, men för oss skulle det vara en rimlig värvning ekonomiskt eftersom han vill fortsätta att spela i Europa och kan bli ett bra komplement till våra övriga anfallsspelare.

Kontraktet är visserligen inte påskrivet, men Kinoshita ska, enligt uppgift, ändå finnas med på tisdagens träning.

Fler lokala sportnyheter hittar du här