Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Han blir HBK:s första nyförvärv: ”Jag ska visa vad jag kan”

Tre halvlekar och två veckors träning räckte för att övertyga Halmstads BK:s manager Magnus Haglund.
Högerbacken Phil Ofosu-Ayeh, 29, blir HBK:s första förstärkning inför den allsvenska comebacken 2021.

–Jag är oerhört tacksam över att jag har fått chansen och förtroendet av HBK att få visa vad jag kan efter alla skadeproblem, säger Phil till HP efter att ha följt sitt nya lag i Borås.

Magnus fastnade framför allt för några egenskaper hos Ofosu-Ayeh som både har ghanansk (en A-landskamp) och tyskt medborgarskap:

– Jag blev framför allt imponerad av hans speed och spelförståelse, hur snabbt han anpassade sig efter vårt sätt att spelat.

– Sedan är han väldigt atletisk och professionell och med tanke på att matchen mot IFK Göteborg var hans första från start på nästan två år var det imponerande att se. Så ge honom några månaders träning till och det kan bli riktigt bra. Dessutom kom han snabbt in i gruppen, vilket är nog så viktigt.

Så det som började med att Joseph Baffo bjöd in som vän och tidigare lagkamrat från Eintracht Braunschweig för att få träna – det slutade med kontraktsskrivning strax före avresan till HBK:s cupgenrep mot Varbergs Bois i Borås.

– Efter matchen mot Göteborg åkte jag direkt tillbaka till familjen i Schweiz för klara av det praktiska. Så att nu vara tillbaka och få chansen i Sveriges högsta liga gör mig enormt motiverad, där mitt mål är att komma tillbaka till den nivån som jag var innan skadeproblemen, påpekar Ofosu-Ayeh.

Under nästan tre säsongen, mellan 2017 och augusti 2020 tillhörde Ofosu-Ayeh Premier League-klubben Wolverhampton utan att göra en enda A-lagsmatch för klubben, enbart fem i U23-laget.

De enda matcherna han gjorde under den här perioden var som utlånad till gamla svenskklubben Hansa Rostock (3.Bundesliga) och Würzburger Kickers (2.Bundesliga).

Men efter en mystisk hälskada i mars 2019 – som varken läkare i München, Birmingham och London och från Portugal hade något bot för – hade han inte spelat en enda match förrän han kom in efter paus i matchen mot Falkenbergs på Vinåvallen för två veckor sedan.

Just skadehistoriken, med förutom hälen även ljumske, knä och lår, har annars gjort att många tvivlat på Phil:

– Många trodde att jag var slut som spelare med min historik, men jag hade bara inte träffat rätt person som kunde hjälpa mig. Så nu tänker jag bevisa motsatsen.

Magnus är heller inte bekymrad:

– Nej, Simon (Bakkioui, sjukgymnasten) har undersökt honom grundligt och friskförklarat honom.

Kontraktet med Ofosu-Ayeh – som är tillbaka från Schweiz och med i Borås utan att spela – är skrivet för året ut.

Men det kan mycket väl bli en förlängning, medger Haglund:

– Vi börjar där så får vi se sedan.

Phil håller med:

– Jag bryr mig inte om hur långt kontraktet är. Huvudsaken är att jag får spela fotboll på hög nivå igen och visa vad jag kan.

Phil Ofosu-Ayeh

Ålder: 29 år.

Nationalitet: Ghana men är född i Moers, Tyskland.

Position: Högerback.

Klubbar: SV Wilhelmshaven (2009–2011), Rot-Weiss Erfurt (2011–2013), MSV Duisburg (2013–2014), VfR Aalen (2014–2015), Eintracht Braunschweig (2015–2017), Wolverhampton Wanderers (2017–2020), Hansa Rostock (2018–2019, lån), Würzburger Kickers (2019, lån).

Läs mer: Phil Ofosu-Ayeh spelar för en framtid i HBK

Läs mer: HBK-löftet vill gå i pappas och storebrors spår

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!