Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HBK:s akademiansvarige Robert Nordström har fått se spelare som Erik Ahlstrand och Rasmus Wiedesheim-Paul nå klubbens A-lag med hjälp av det nu nedläggningshotade fotbollsgymnasiet på Sannarpsskolan- Bild: Bildbyrån/arkiv
HBK:s akademiansvarige Robert Nordström har fått se spelare som Erik Ahlstrand och Rasmus Wiedesheim-Paul nå klubbens A-lag med hjälp av det nu nedläggningshotade fotbollsgymnasiet på Sannarpsskolan- Bild: Bildbyrån/arkiv

Halmstads BK om hotet mot idrottsgymnasierna

Niu-utbildningarna för lovande idrottare på gymnasiet försvinner om regeringen får som den vill. Halmstads BK:s akademiansvarige Robert Nordström befarar att det skulle slå hårt mot klubbens framgångsrika talangutveckling.

– Vi vet ju inte alls hur stor möjlighet det här har att gå igenom, men vi väldigt nöjda med det Niu som har funnits under de här åren där vi har kunnat ge våra gymnasiekillar två till tre pass extra i veckan på förmiddagstid. Det är en ynnest att få träna de passen extra och få nöta först och främst individuell utveckling, säger han.

Regering vill i ett förslag som nu är ute på remiss strama upp systemet med idrottsgymnasier från och med 2022. De nationella idrottsutbildningarna (Niu), som har lokal och regional antagning, föreslås försvinna. I stället vill politikerna se fler riksidrottsgymnasier (Rig) med riksrekrytering.

I Halmstad finns Niu-utbildningar på Sannarpsgymnasiet och på Aspero. Sannarp har fotbollen och därifrån har inte mindre 19 spelare med HBK-koppling i de fem senaste årskullarna gått vidare till att i dag vara professionella fotbollsspelare. Bland dem finns stjärnor som Sead Haksabanovic, Gabriel Gudmundsson, Isak Pettersson och Rasmus Wiedesheim-Paul.

– Jag är säker på att de extra passen har betytt mycket för de spelarna. Det har varit ett bra samspel mellan skola och klubb där, säger Robert Nordström.

Skulle Halmstad mista sina Niu-utbildningar befarar han både att talanger flyttar från Halmstad tidigare och att HBK får svårare som klubb att hävda sig.

– Nu tillhör vi de klubbar som har fått fram flest spelare i vårt A-lag och i vår A-trupp både i Allsvenskan och Superettan. Skulle vi bli av med skolpassen för våra spelare så är det en stor nackdel för spelarna själva att kunna bli så bra som möjligt i ämnet i fotboll, men även en stor nackdel för oss gentemot de klubbar eller konkurrenter som fortfarande får möjlighet att ha fotbollsträning på skoltid om vi inte får det.

LÄS MER: Idrottsutbildningar kan försvinna från Halmstad

Fler lokala sportnyheter hittar du här