Ger inte upp. Halmstads BK:s lagkapten Fredrik Liverstam hoppas på en hjälpande hand från Åtvidabergs FF och en helt avgörande match mot AFC United på Örjans vall nästa lördag.
Ger inte upp. Halmstads BK:s lagkapten Fredrik Liverstam hoppas på en hjälpande hand från Åtvidabergs FF och en helt avgörande match mot AFC United på Örjans vall nästa lördag.

Halmstads BK lever på hoppet

En direkt avgörande match om den allsvenska direktplatsen mot AFC United på Örjans vall. Det är HBK:s dröm just nu.  – Det hade varit det ultimata, menar Fredrik Liverstam.

ANNONS
|

Chansen finns fortfarande. Men efter käftsmällen mot IK Sirius i måndags, förlust 0–1, krävs två saker.

Att AFC United tar max en poäng hemma mot Åtvidabergs FF i eftermiddag. Samt att Halmstads BK tar vinner borta mot Trelleborgs FF på söndag.

– Det är ju sådana matcher man verkligen vill spela. Och chansen att nå direktplatsen finns fortfarande. Jag tror stenhårt på att det kan hända, betonar HBK:s backrese tillika lagkapten Fredrik Liverstam.

Som givetvis kommer hålla alla tummar han har för ”Åtvid”, som dock har skytteligatrean och förre HBK:aren Shkodran Maholli avstängd. Om tabelltvåan AFC, fyra poäng före HBK med två omgångar kvar, vinner är Solnagänget klart för Allsvenskan.

ANNONS

– Det är klart att man kommer att ha koll på hur det går där. Åtvidaberg är starka så det är inte alls omöjligt. Men vi har en plats att hålla kvar också. Hoppet lever fortfarande för oss, det är ju det sista som överger, påpekar ”Liver”.

Nederlaget mot serieledaren Sirius, som säkrade allsvenskt spel på Örjans vall, är glömt.

– Det var tungt att komma in dagen efter Sirius, när vi hade allt i egna händer. Samtidigt var det ett bra lag, såren har fått läka och vi kan inte gräma oss nu. Vi får blicka framåt.

Och oavsett hur det går för AFC så ligger mycket i potten mot Trelleborg. En seger till för HBK, som är fyra poäng före jagande Dalkurd, innerbär nämligen att den allsvenska kvalplatsen är säkrad.

Tränare Janne Jönsson:

– Vi behåller modet, hoppet och glädjen över att det är spänning kvar. Sen får vi värdera klokt och våga i matchen, säger Jönsson som betonar:

– Vi har saker i egna händer. Vinner vi de fotbollsmatcherna som är kvar så har vi det (Allsvenskan) i egna händer.

Så är det. För även om HBK skulle missa direktplatsen så väntar i så fall kval mot antingen Helsingborgs IF eller Gefle IF.

ANNONS

Det scenariot vill Fredrik Liverstam, boendes i just Helsingborg, dock inte tänka på än.

– Vi ser tabeller också, det spekuleras hit och dit. Men vi måste ha fullt fokus på Trelleborgsmatchen nu.

Fotboll: Superettan

Trelleborgs FF-HBK

Vångavallen, söndag kl 17.00

LÄGET I LAGEN

HBK: Danska succéförvärvet Marcus Mathisen, mittfältare mot Sirius senast, är varningsavstängd. Tillbaka från avstängning är dock, lämpligt nog, innermittfältare Ivo Pekalski. Simon Silverholt, som läkt sitt nyckelbensbrott, är nu aktuell för truppen.

I senaste mötet lagen emellan vann HBK med övertygande 3–0.

Trelleborg: Gick mållöst från hemmamötet med Varbergs Bois senast, förlust 0–1. Tabellåttan TFF: får klara sig utan både lagkaptenen Kristian Haynes och Zoran Jovanovic, som är varningsavstängda.

LAGEN

HBK (preliminärt): Stojan Lukic – Jesper Westerberg, Fredrik Liverstam, Alexander Berntsson, Adnan Kojic – Alexander Henningsson, Ivo Pekalski, Rebin Asaad, Sead Hakasabanovic – Fredrik Olsson, Alexander Ruud Tveter.

Trelleborgs FF (preliminärt): Linus Müller - Jacob Palander, Robin Jacobsson, Alexander Blomqvist, Anton Tideman - Mattias Håkansson, Magnus Andersson, Johan Brannefalk, Robin Andersson - Salif Camara-Jönsson, Marcus Pode.

TRÄNARSNACK

Jan Jönsson, HBK:

– Stämningen i laget är positiv, även om resultaten gått emot oss på sistone. Något har vi gjort fel, alldeles självklart, men prestationerna har inte varit väldigt svag.

– Vi måste våga in i kaklet och så säger vi värdera också. Det är höstmatcher, vart tar vi risk? Hur välbalanserade är vi bakom attacken? Vi har blivit straffade på två fasta situationer de två sista matcherna, så där är en detalj att ha koll på. Modet är där och glädjen är där.

HP:S POÄNGJAKT

1) Alexander Ruud Tveter 27 p

1) Sead Haksabanovic 27 p

3) Fredrik Liverstam 21 p

4) Stojan Lukic 19 p

4) Marcus Mathisen 19 p

6) Fredrik Olsson 16 p

KOMMANDE MATCHER

Lördag: Degerfors-Syrianska, AFC United-Åtvidaberg, Varberg-Ljungskile.

Söndag: Gais-Dalkurd, Ängelholm-Örgryte, Assyriska-IFK Värnamo.

Måndag: Sirius-Frej.

Följ matchen livepå hallandsposten.se

Söndagens tablå:

Kl. 15.30: HP avslöjar HBK:s startelva och bjuder på exklusivt försnack med tränaren Jan Jönsson.

Kl 16.55: Liverapporten startar. Följ matchen minut för minut, kommentera och chatta med reportrarna.

Efter matchen: Sajten uppdateras med texter från matchen.

ANNONS