Förre HBK-stjärnan Sead Haksabanovic lämnar sin ryska klubb Rubin Kazan tills vidare.
Förre HBK-stjärnan Sead Haksabanovic lämnar sin ryska klubb Rubin Kazan tills vidare. Bild: Vegard Wivestad Grött/arkiv

Haksabanovic lämnar Ryssland – reser hem

Sead Haksabanovic har spelat färdigt i Ryssland – åtminstone för tillfället. Den förre HBK-stjärnans kontrakt med ryska Rubin Kazan pausas fram till i sommar. Nu reser han hem till Sverige.
– Jag vill vila upp mig mentalt i några dagar. Sedan får vi se vad framtiden har att utvisa, säger han till Expressen.

ANNONS
|

Tidigare har bland andra svenske landslagsspelaren Victor Claesson – som har spelat för Krasnodar – lämnat Ryssland efter den ryska invasionen av Ukraina. Claesson har därefter tränat med allsvenska nykomlingen IFK Värnamo.

Nu följer Sead Haksabanovic efter. Rubin Kazan skriver på Twitter att Haksabanovics och danske mittfältaren Anders Dreyers kontrakt pausas fram till i sommar.

Beskedet följer på internationella fotbollsförbundet Fifas och spelarfacket Fifprofs överenskommelse tidigare i veckan att utländska spelare i ryska klubbar har möjlighet att pausa sina kontrakt och tillfälligt skriva på för en annan klubb fram till den 30 juni.

Sead Haksabanovic bekräftar omständigheterna för Expressen och att han nu reser hem till Sverige. Han öppnar även dörren för en comeback i Allsvenskan.

ANNONS

– Jag har lärt mig att i fotbollens värld bör man aldrig stänga dörrar. Allsvenskan är ligan jag växte upp i och som haft stor del i min fotbollsutveckling och gjort mig till den spelaren jag är i dag, säger han till Expressen.

Sead Haksabanovic tillägger att han kommer att fatta ett beslut om sin fotbollsframtid inom en snar framtid.

– Nu vill jag först komma hem till familjen och nära och kära. De betyder mest för mig. Jag vill vila upp mig mentalt i några dagar. Jag känner att jag behöver det och att familjen också behöver mig. Sedan får vi se vad framtiden har att utvisa, säger han till Expressen.

Ryska Premjer-Liga pågår som vanligt. Sead Haksabanovic spelade i måndags hela matchen när Rubin Kazan, som ligger tia i tabellen, vann borta mot Akhmat Groznyj med 2–1.

Han säger så här till Expressen om den senaste tiden:

– Alltså för mig har den varit ganska normal. Fotbollen är i gång i Ryssland, vi har spelat på som vanligt. Det jag har känt är oron hemifrån. Sedan är jag ingen politiker och förstår inte riktigt vad som händer. Det enda jag vill är att spela fotboll och det är jag riktigt bra på.

ANNONS

LÄS MER:Ex-HBK:aren öppnar upp sitt hem för ukrainska flyktingar

LÄS MER:Proffskollen: Första målen för förra HBK-anfallaren i Belgien

ANNONS