Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Haksabanovic klar för Rubin Kazan

Sead Haksabanovic flyttar till ryska Rubin Kazan.
Ex-HBK:aren blir samtidigt IFK Norrköpings största affär genom tiderna.
Övergången innebär också ett välkommet klirr i kassan för Halmstads BK.

Sead Haksabanovic lämnar Allsvenskan för andra gången.

Den HBK-fostrade offensive stjärnan, som stod över IFK Norrköpings allsvenska bortamatch mot Elfsborg i måndags för att slutföra sin övergång, är nu helt klart för den gångna säsongens ryska tabellfyra Rubin Kazan efter lite mer än två säsonger i IFK Norrköping.

Kontraktet med Rubin Kazan är skrivet på fem år och Haksabanovic kommer, enligt den ryska klubbens hemsida, fortsätta spela i tröja nummer 99.

– Allting i livet har ett slut, och nu är min tid i IFK Norrköping slut. Jag är väldigt tacksam för vad fansen och klubben har gjort för mig, och att ni trodde på mig och gav mig en andra chans. Det är väldigt tråkigt att jag inte fick säga hej då till alla på riktigt, men jag önskar er alla all lycka i framtiden, säger Sead Haksabanovic till IFK Norrköpings hemsida.

Sead Haksabanovic är presenterad på Rubin Kazans hemsida. Bild: Skärmdump Rubin Kazans hemsida
Sead Haksabanovic är presenterad på Rubin Kazans hemsida. Bild: Skärmdump Rubin Kazans hemsida

IFK Norrköpings största affär

När Premier League-klubben West Ham värvade Sead Haksabanovic sommaren 2017 var det HBK:s näst dyraste försäljning någonsin, endast Fredrik Ljungbergs övergång till Arsenal 1998 har varit större.

Haksabanovic återkomst till Allsvenskan i fjol, när IFK Norrköping köpte loss 22-åringen, uppgavs då vara den dyraste värvningen till Allsvenskan.

Nu blir Sead Haksbanovic även den största affären för IFK Norrköping, och en av de största från Allsvenskan över huvud taget, när han säljs vidare. Enligt Expressen hamnar övergångssumman på runt 60 miljoner kronor plus bonusar. Där har dock West Ham rätt till 20-30 procent av övergångssumman.

– Vi är glada över att kunna presentera och genomföra IFK Norrköpings största affär genom tiderna. Vi tackar Sead Haksabanovic för hans tid i IFK Norrköping och önskar honom all lycka framöver. Sead har levererat på allsvensk toppklass och visat stor lojalitet mot föreningen, säger Patrik Jönsson, tf sportchef, till hemsidan.

Så mycket kan HBK få av övergången

Övergången innebär även ett välkommet tillskott i klubbkassan för HBK.

Precis som när IFK Norrköping värvade Sead Haksabanovic förra året, då fick HBK mellan 200 000-250 000 kronor, kommer HBK få del av solidaritetsersättningen för övergången.

Om övergångssumman hamnar runt de rapporterade 60 miljoner kronorna skulle det innebära ungefär 1,35 miljoner kronor till HBK.

– Vi vet att vi kommer få ett visst tillskott av den här affären och alla sådana intäkter är extremt välkomna för vår del, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

LÄS MER: Sead Haksabanovic på väg till Ryssland – nära att lämna IFK Norrköping

LÄS MER: Sead Haksabanovic: ”Det var en lärdom i livet”

Fler lokala sportnyheter hittar du här