Haglunds besked i publikfrågan – Jönsson hyllar norska valet

I Norge har 200 åskådare på matcherna höjt stämningen avsevärt för förre HBK-tränaren Jan Jönssons Stabaek. I Sverige dröjer däremot ett besked om publik på idrottsarenor ytterligare några veckor.
– Vi skulle kunna ta in 1500–2000 och ändå hålla väldigt goda avstånd, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

ANNONS
|

Under torsdagseftermiddagen hade Svenska fotbollförbundet ett möte med idrottsministern Amanda Lind för att få börja spela matcher med publik igen.

Beskedet?

Att idrotten får fortsätta vänta ytterligare på en möjlig öppning i de nuvarande restriktionerna.

– Regeringen kommer att återkomma inom kommande veckor, säger idrottsminister Amanda Lind till TT.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand beskriver mötet som positivt och säger att idrottsministern visade ”stor förståelse” för fotbollens problematik.

Samtidigt konstaterar han att fotbollen inte kan vänta så mycket längre.

– Läget är akut och det är en ödesfråga för fotbollen och idrotten i stort att vi kan få publik och vi är beredda att genomföra det på ett ansvarsfullt sätt. Vår säsong pågår nu, vi kan inte vänta längre, säger Håkan Sjöstrand till TT.

ANNONS

– Vi har framfört att vi vill, förväntar oss och är beredda att genomföra testarrangemang med publik. Vi tycker det är rimligt.

Haglund tror på publik på matcherna

HBK:s manager Magnus Haglund upplever att frustrationen inom den svenska fotbollsfamiljen ökar i väntan på ett besked samtidigt som grannländerna Norge, Danmark och Finland tillåter en viss publik.

– Jag tycker att vi har varit duktiga i Sverige på att få ner smittspridningen. Samtidigt är vi nu på en nivå där vi går och handlar i matbutikerna, vi håller avstånd på 1,5-2 meter till varandra och vi kan ha det avståndet även på fotbollsarenor. Vi kan ha några stolar mellan åskådare så vi skulle utan tvekan kunna börja ha publik på matcherna, säger Magnus Haglund.

Upplever du det som att regeringen inte lyssnar på idrotten i den här frågan eftersom besked dröjer?

– Jag tror nog att man lyssnar, men allting har skett med en viss fördröjning för att man har varit försiktig. Det var likadant när vi skulle få lov att spela. Ett första nej för att sen bli ett ja.

I Danmark har man tagit fram en modell där man tillåter max 500 åskådare per sektion, de ska ha en egen ingång och samtliga måste kunna identifieras och kontaktas vid eventuell smittspridning.

ANNONS

– Det finns inget som säger att man inte ska kunna göra det här, konstaterar Magnus Haglund.

Han tror att det kommer tillåtas publik i någon form den här säsongen.

– Jag hoppas så klart att vi får ett ja när vi kommit till den 1 september. Då får vi ett antal hemmamatcher med publik vilket gör att vi kan få tillbaka en del av de intäkter som annars skulle gå förlorade.

Jönssons Stabaek tillåter 200 åskådare: ”Gett färg”

I Norge har man tillåtit 200 åskådare på allmänna tillställningar sedan en tid tillbaka.

Förre HBK-tränaren Jan Jönsson, i dag tränare i Stabaek, menar att även den begränsade publikskaran har varit ett stort lyft för hans lag.

– Det har hjälpt väldigt mycket för atmosfären. Det är skillnad från arena till arena, men vår hemmapublik har levt med väldigt och gett färg och liv till våra matcher, berättar Jan Jönsson.

I Stabaeks fall har de 200 platserna gått till årskortsinnehavare och sponsorer, men man har även lottat ut biljetter till den vanliga publiken.

– Vi har försökt vara så rättvisa som möjligt.

Jan Jönsson säger att man noga följt de anvisningarna som finns och inte haft några problem med smittspridning. Hans förhoppning nu är att man ska tillåta ännu fler åskådare i Norge framöver.

ANNONS

– Om man vågar tänka på nästa steg är det 500 och så sneglar man på vad Danmark har gjort.

Tycker du att Sverige också borde ta in publik?

– Ja, det hade jag önskat för fotbollen. Även om det är blygsamma siffror som 200 tycker jag att det blir en inramning, det blir liv och rörelse även om det blir i miniatyr, men det hjälper gott.

Uppmaningen: Titta på grannländerna

Magnus Haglund anser att HBK skulle kunna ta in så många som 1500-2000 åskådare och ändå kunna hålla tillräckliga avstånd på Örjans Vall.

Han hoppas nu att regeringen ska titta på hur grannländerna klarar att ta in publik.

– Ja, det tycker jag. Det är bra att de gör det för det visar exempel på hur man kan göra det.

ANNONS