Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Haglund och HBK ställs mot Öster i förberedelserna inför Superettan. Samtidigt följer man utvecklingen och inväntar besked om hur Superettan-säsongen påverkas av coronaviruset. Bild: Jari Välitalo
Magnus Haglund och HBK ställs mot Öster i förberedelserna inför Superettan. Samtidigt följer man utvecklingen och inväntar besked om hur Superettan-säsongen påverkas av coronaviruset. Bild: Jari Välitalo

Haglund planerar för en uppskjuten premiär

HBK:s tränare Magnus Haglund har börjat planera för en uppskjuten Superettan-premiären.
Bland spelarna är man inte oroade, men ser hellre en framskjuten premiär än spel inför tomma läktare.
– Går det att skjuta fram och få ett program ändå är det bra, säger Andreas Johansson inför träningsmatchen mot Öster.

Dagen efter beskedet att regeringen stoppar alla sammankomster med över 500 personer på grund av coronaviruset finns ännu inget beslut fattat om hur det påverkar Superettans stundande säsongspremiär som är drygt tre veckor bort.

För HBK:s del var det i stor utsträckning business as usual under torsdagen där fokus låg på fredagens träningsmöte med Öster som kommer spelas som planerat.

– Det är som vilken annan match egentligen. Vi försöker förbereda oss inför serien och ska försöka gå in och vinna den här matchen och fortsätta bygga på vårt spel i den här uppbyggnadsfasen vi är i, säger skyttekungen Rasmus Wiedesheim-Paul.

– Det blir ett väldigt bra test. Vi har inte mött så många Superettan-lag så det blir en rolig uppgift, säger anfallskollegan Mikael Boman.

HBK-kaptenen vill inte förstora problemet

Inför träningen informerade Magnus Haglund truppen om läget.

– Magnus tog upp det i dag och att vi ska vara förberedda på vad som än händer. Men vi kan inte göra så mycket åt det utan vi fortsätter träna, vi har match i morgon, så får vi se hur det artar sig, säger Wiedesheim-Paul.

Hur mycket följer du själv allt kring coronaviruset?

– Det är omöjligt att missa, vad man än gör så är det överallt. Men jag kan inte göra så mycket åt det utan bara följa med och se vad som händer.

Lagkaptenen Andreas Johansson håller med.

– Nu är det helt okej att spela och då kör vi på det. Samtidigt måste man ha respekt för det som händer. Det drabbar tyvärr de äldre hårdast, men vi kan bli smittade och om vi träffar våra nära och kära så smittar det så på det viset måste man ha stor respekt för det, säger Andreas Johansson och fortsätter:

– Jag håller på med barnidrott med min grabb och man ska ta de bästa besluten för dem också så det är mycket att tänka på. Men jag tycker inte att man ska förstora det för mycket och få panik av det.

LÄS MER: Klart: Ingen publik på V75 i Halmstad i helgen

Haglund: ”Risk att säsongen skjuts på”

Nya direktiv kring fotbollssäsongernas start kan komma nästa vecka. På måndag hålls ett extrainsatt klubbchefsmöte för klubbarna i Superettan och Allsvenskan med anledning av coronaviruset. Där kommer eventuella åtgärder och konsekvenser diskuteras.

Magnus Haglund har påbörjat en alternativ planering.

– Jag har en planering för om serien ska skjutas upp så vi ser till att få matcher under den tiden, säger Haglund.

Hur stor sannolikhet bedömer du att det är att det landar i ett sådant scenario?

– Med tanke på att fotboll och andra ligor ställts in eller skjuts på framtiden finns det en överhängande risk att det blir så. Det är risk att det blir något fall i någon klubb i de två högsta serierna, det är väldigt troligt, och då blir det väl så att säsongen sannolikt skjuts på.

– Men i det här jobbet lär man sig att gilla det uppkomna läget. Vi kör på, vi har vår träningsrytm och vi ser till att hålla igång med matcher under tiden och när det börjar så börjar det.

LÄS MER: Haglund ser hellre en sen seriestart än tomma läktare

”Mycket roligare att spela inför publik”

I HBK-lägret hoppas man att premiären blir av som planerat, men ser hellre att säsongen skjuts fram lite än att man spelar inför tomma läktare, som i Svenska cupen i helgen.

– Det är mycket roligare att spela inför publik och det får även ekonomiska konsekvenser. Jag håller med helt, det är bättre att skjuta på det lite. Det finns förhoppningsvis tid att ta igen det, säger Mikael Boman.

– Först och främst vill jag spela fotboll och jag hoppas serierna går igång och fortlöper som vanligt, men är det de här omständigheterna är det klart att det är mycket roligare att spela inför publik. Går det att skjuta fram och få ett program ändå är det bra, säger Andreas Johansson.

Rasmus Wiedesheim-Paul:

– Det är klart att man vill att det ska vara publik, men jag har ingen makt över det. Om den spelas så spelar jag.

LÄS MER: Dusan Djuric kan bli borta tre veckor: ”Måste ta ett beslut”

FAKTA Så startar HBK mot Öster

Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtuluş, Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström - Mikael Boman, Rasmus Wiedesheim-Paul.

Skadade: Viktor Ljung, Dusan Djuric, Thomas Boakye.

Hallandsposten liverapporterar från Tipshallen i Växjö med start kl. 13.55.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!