Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Haglund om HBK-nyförvärvets kontrakt: ”Frågan är färdig”

När Simon Lundevall fick dispens för övergången till HBK ska det ha skett på felaktiga grunder, enligt Aftonbladet, och därför riskerade klubben att i värsta fall bli av med sex poäng.
Men HBK:s manager Magnus Haglund är trygg med att klubben har gjort allt rätt:
– Vi var i samtal med förbundet i går och då var frågan färdig.

Detta bekräftar också Christine Stridsberg, fotbollförbundets förbundsjurist för HP-sporten:

– Vi ska ha en dialog med spelaren i fråga och se över ärendet. Men eftersom Halmstad har fått klartecken från Svenska fotbollförbundet och handlat i god tro ser jag det som osannolikt att straffet skulle bli poängavdrag.

Det var den 2 oktober som Halmstads BK presenterade den förre Elfsborgsspelaren Simon Lundevall som nyförvärv efter att klubben sålt Rasmus Wiedesheim-Paul till norska Rosenborg.

Lundevall hade då brutit med den grekiska klubben Volos efter bara 1,5 månad efter att flytten till Grekland inte blivit alls som det var tänkt.

– Ja, det var inte bra alls. Jag vet inte ens var jag ska börja, det var inte bra, sa Simon Lundevall som inte ville gå in på detaljer om vad som gått snett.

Lundevall fick, som kontraktslös spelare, dispens för sin övergång till HBK och gjorde en succédebut i Svenska cupen efter att det indiska fotbollförbundet godkänt övergången eftersom indiska NorthEast United var mittfältarens senast registrerade klubb.

Simon Lundevall har sedan dess även hoppat in i två matcher i Superettan, 3-1-segern mot Gais och 2-0-segern mot Brage i helgen.

HBK kan riskera poängavdrag

Under onsdagen gick dock Aftonbladet ut med uppgifter om att kontraktet med Volos i värsta fall kan kosta HBK poängavdrag i Superettan om inte allt gått rätt till.

För att få dispens var Simon Lundevall tvungen att ha varit kontraktslös den 25 augusti, men han ska, enligt tidningens uppgifter ha spelat en träningsmatch med Volos så sent som den 30 augusti och först den 13 september skrev den grekiska klubben på Instagram att man kommit överens med Lundevall om att bryta kontraktet.

Enligt Christine Stridsberg, förbundsjurist hos fotbollförbundet, är en registrering ogiltig om den skett på felaktiga grunder.

– Bedöms det vara fråga om en bestraffningsbar förseelse kan det bli fråga om bland annat straffavgift, tillrättavisning eller böter. Anses förseelsen medföra att spelaren ska betraktas som obehörig kan det bli aktuellt med poängavdrag, säger Christine Stridsberg till Aftonbladet.

Och där förtydligar Stridsberg för HP:

– När det i det här fallet knappast lär bli tal om poängavdrag är nästa straffsats böter. Men då måste det kunna påvisas att Halmstad eller Lundevall har inkommit med felaktiga uppgifter som hade kunnat påverka beslutet om dispens. Det är den generella bedömningen, men behöver inte alls vara så i det här fallet.

Vem skulle ha rätt att lämna in en eventuell protest mot HBK?

– Det är i första hand de lag som Lundevall har spelat mot (Gais och Brage). Sedan kan det bli tal om andra berörda parter, men det bedömer vi från fall till fall, förklarar Christine Stridsberg för HP.

Brage sportchef Ola Lundin har dock ingen klar uppfattning i frågan:

– Jag har suttit i möte och är för dåligt insatt så vi får väl ta en diskussion. Men jag hoppas och förutsätter att allt har gått riktigt till för det är på fotbollsplanen som matcherna ska avgöras, inte vid skrivbordet, säger han till HP.

Volos sportchef Akis Petrou skriver också i ett meddelande till Aftonbladet att något kontrakt aldrig fanns:

– Simon hade inte kontrakt med klubben. Han kom, han deltog i förberedelserna inför ligan och han lämnade.

Tidningen har dock publicerat ett utdrag på ett kontrakt som var signerat den 28 juli mellan Lundevall och Volos president Achilleas Beos.

– Så länge han (Lundevall) signerade ett dokument när han lämnade så gäller inte den tidigare överenskommelsen, säger Akis Petrou.

När ett sådant dokument ska ha signerats vill dock inte den grekiska klubbens sportchef uttala sig om.

Haglund: ”Lundevall var aldrig registerad...”

HBK:s manager Magnus Haglund är dock trygg med att övergången har gått rätt till.

– Vi prövade ärendet hos förbundet om han kunde bli vår spelare och registreras för oss genom att få dispens, Det fick vi klartecken på eftersom han aldrig var registrerad för den grekiska klubben. Då fick vi godkänt registreringen för förbundet, säger Magnus Haglund till HP.

Han ska ha spelat en match efter den 25 augusti i Grekland, var han då utan avtal?

– Jag kan inte säga det, det enda som har varit intressant i våra samtal med förbundet är att han inte var registrerad i Grekland. Det är det som förbundet har gått helt och hållet på.

Det var därför som ni hämtade licensen i Indien?

– Ja, eftersom han aldrig var en fotbollsspelare i Grekland. Han var aldrig registrerad i det grekiska förbundets dator och enligt TMS (Transfer Matching System) var han aldrig i Grekland. Hade han varit det hade han aldrig varit tillgänglig. Då hade förbundet sagt att det här inte går.

HBK i kontakt med förbundet

HBK var under tisdagen i kontakt med Svenska Fotbollförbundet och Göran Blomgren i tävlings -och övergångsgruppen rörande Simon Lundevall.

– Då var frågan färdig. Det var vad vi fick med oss i går. Vi fick dispens och vi har använt en spelklar spelare. Det är det vi har gjort.

Du känner dig trygg med att allt har gått rätt till?

– Ja, det är jag. Vi som klubb har gjort precis allt man kan göra i detta.

Är du orolig att det kan bli tal om poängavdrag?

– Nej, det är jag inte. Skulle det uppdagas något annat fel är det andra straff som delas ut.

Känner du att frågan är utagerad?

– Ja.

Efter kontakten mellan HBK och Svenska fotbollförbundet riskerar laget heller inte vidare straff om Lundevall skulle delta i onsdagens bortamatch mot Norrby, där han finns med i truppen.

– Nej, där bedömer vi att han nu är spelklar, bekräftar Christine Stridsberg, förbundsjurist på fotbollförbundet.

Efter segermatchen mot Norrby (2–0) försökte HP-sporten att få till en kommentar med Simon Lundevall själv.

– Jag har ingenting att säga om allt till detta, säger han till HP och anser att hela grejen blivit ordentligt upphaussad.

LÄS MER: Nyförvärvet Lundevalls härliga HBK-debut

LÄS MER: Efter struliga året – Lundevall vill hjälpa HBK till Allsvenskan

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!