Håkan Svensson ny målvaktstränare i HBK

2002 lämnade gamle guldhjälten Håkan Svensson Halmstads BK. Tolv år senare är han tillbaka i klubben – som målvaktstränare. – Det känns som att komma hem, säger Svensson.

ANNONS
|

När HBK tränade på onsdagen gjorde Håkan Svensson sitt första pass på nya jobbet.

Han ersätter tidigare rivalen Conny Johansson som fått ett nytt arbete som säljare.

Håkan ska fungera som målvaktstränare tre gånger i veckan för Stojan Lukic, Malkolm Nilsson och Tim Erlandsson – tre killar som han känner väl till.

– Ja, jag hade ju Stojan under fem säsonger i Falkenbergs FF när jag var målvakts- och assisterande tränare där. Sedan tränade jag ”Malle” i tre år på fotbollsgymnasiet och haft hand om Tim på ungdomssidan här i HBK, konstaterar Håkan.

Svensson kom till Halmstads BK från Rydöbruk 1990 och utvecklades snabbt till en stormålvakt. Han vaktade buren i klubben i tolv år och var med och tog två SM-guld, 1997 och 2000.

ANNONS

2002 flyttade han till AIK och representerade sedan även lag som Elfsborg, Häcken och Malmö FF. Håkan hann även med ett åtta månader långt proffsäventyr på Cypern.

Efter den aktiva karriären var han i Falkenbergs FF och har även arbetat som målvaktstränare i Jonas Therns fotbollsskola.

Nu kommer han att kombinera jobbet i HBK, där han sedan årsskiftet även har hand om ungdomar, med professionen som fotbollslärare på Osbecksgymnasiet i Laholm.

Och så kör han förstås lastbil ibland när han hinner.

Men mest kraft tänker Håkan lägga på HBK.

– Jag har varit i nio klubbar och samlat på mig erfarenhet. Jag lärde mig mycket tekniskt i Rydö, men det var ”Egga” (Eggert Gudmundsson) i HBK som gjorde att jag gick framåt.

Nu ska Svensson dela med sig av sina kunskaper till Lukic och talangerna Nilsson och Erlandsson.

– Stojan har gjort bra i från sig, men kan fortfarande utveckla luftspelet och bli bättre med fötterna – där kan vi nog plocka några procent till.

– Sedan har vi de unga killarna där jag har som uppgift att se till att de blir A-lagsmålvakter och inte är nöjda med att bara vara en del i truppen utan vill vara med och slåss om en plats i målet.

ANNONS

Trots att det är länge sedan han slutade i HBK säger Håkan är det mycket som är sig likt.

– Det är både på gott och ont att allt nästan ser ut som det gjorde när jag spelade här. Det finns dock mycket att göra och det viktigaste är att vi i större utsträckning plockar hit spelare från närområdet, förädlar och säljer dem vidare. Det är så svenska klubbar måste jobba för att klara sig i framtiden.

ANNONS