Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Gudmundssons nya lagkamrat – pensionerade världsstjärnan Robben: ”Chockad”

Storstjärnan Arjen Robben vann nästan allt innan han gick i pension förra året.
Nu blir han lagkamrat med Gabriel Gudmundsson – som längtar efter att spela med den förre holländske landslagskaptenen efter förra veckans överraskande comeback.
– Herregud, är det någon spelare som man kikat på genom åren är det han, säger den förre HBK-spelaren.

Gabriel Gudmundsson är tillbaka hemma i Halmstad igen efter att ha avrundat sin första säsong som utlandsproffs i Nederländerna och FC Groningen.

Avslutningen präglades dock av coronapandemin. Affärer och restauranger stängde igen och de sista månaderna av fotbollssäsongen ställdes in. Under maj och juni har spelarna så smått börjat träna i mindre grupper igen.

– De flesta ligor har fortsatt att spela så när man ser det blir man lite avundsjuk och hade gärna spelat klart säsongen. Men folkhälsan går före. De såg risker och det accepterar man så klart, säger Gabriel Gudmundsson.

– Man får ställa in sig på en längre tid utan fotboll och ladda om för nästa säsong.

Nu väntar semester i två veckor till.

– Jag har kommit igång med golf och tänkte fortsätta med det. Sedan hoppas jag att värmen och solen kommer tillbaka så man får njuta lite av stranden och bad också.

Gabriel Gudmundsson värvades från Halmstads BK sommaren 2019 till FC Groningen. Bild: MAXIM THORÉ
Gabriel Gudmundsson värvades från Halmstads BK sommaren 2019 till FC Groningen. Bild: MAXIM THORÉ

Robben-effekt i Groningen

Den 13 juli drar försäsongen igång igen. Två månader senare är tanken att Eredivisie gör avspark.

Men redan nu är hypen stor kring Gudmundssons lag.

Anledningen?

Den förre holländske landslagsstjärnan Arjen Robben, som avslutade karriären förra sommaren, blev i slutet på förra veckan klar för klubben där han mellan 2000-2002 fick sitt genombrott.

Under sin framgångsrika karriär har Robben tagit VM-silver och brons, vunnit Champions League och ligatitlar med Bayern München där han firade enorma triumfer, men han har även vunnit ligan med Chelsea, Real Madrid och PSV Eindhoven.

Gudmundsson chockad över värvningen

Spelarna fick beskedet via sms innan nyheten blev officiell.

– Jag blev sjukt chockad först. Det är en sjukt bra värvning och motivation att få en så meriterad spelare i laget. Han har varit med om allt och spelat i de bästa klubbarna i världen, säger Gabriel Gudmundsson.

– Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka. Med tanke på hans meriter och vad han har gått igenom så kan man så klart lära sig otroligt mycket av att titta på och spela med honom.

Trots att Robben avslutade karriären i fjol hade Gudmundsson hört snacket om en möjlig comeback.

– Man har hört att han kanske vill avsluta i Groningen. Det är jäkligt kul och jag ser verkligen framemot att träna och spela med honom.

Gudmundsson: ”Robben är ligans största stjärna”

Till spelstilen finns det likheter mellan Gudmundsson och Robben; båda är snabba och vänsterfotade yttrar. Men det blir inte någon omedelbar konkurrenssituation för den förre HBK:aren eftersom Robben oftast spelar till höger och Gudmundsson till vänster.

Gabriel Gudmundsson är övertygad om att han kan lära sig mycket av sin nya lagkamrat.

– Ja, herregud, är det någon spelare man kikat på genom åren är det han. Jag får egentligen se och lära och ta in det han gör. Sedan har vi en ganska ung trupp så att få in en så meriterad spelare kommer säkert ge många tips och trix som kommer göra träningsmiljön väldigt bra också.

Försäljningen av säsongskort har redan ökat rejält inför nästa säsong.

Bara på det första dygnet efter presentationen sålde Groningen ytterligare 2000 årskort.

Och Gudmundssons svenske lagkamrat Ramon Pascal Lundqvist tvekade inte när han fick frågan om att lämna över sitt tröjnummer (10) till Robben.

– Hypen i stan är stor och det ska den vara. Det är en fantastiskt bra spelare.

Är det ligan största stjärna?

– Ja, det måste jag säga.

LÄS MER: Succé för Gudmundsson i Groningen-debuten

Fler lokala sportnyheter hittar du här