HBK-jubel. Höskuldur Gunnlaugsson kramar om målskytten Marcus Mathisen (6) där Jonathan Svedberg också är på väg att ansluta i firandet.
HBK-jubel. Höskuldur Gunnlaugsson kramar om målskytten Marcus Mathisen (6) där Jonathan Svedberg också är på väg att ansluta i firandet.

Första bortasegern för HBK i Bajen-land på tio år

Halmstads BK bet ihop när allting var kört och avslutade säsongen med tre poäng mot Hammarby på Tele2 arena.

ANNONS
|

Hammarby 1

HBK 3

Det var till slut en halländsk kraftsamling och att Bajen fick avsluta med tio man, som gjorde att Marcus Mathisen och Tryggvi Hrafn Haraldsson avgjorde i andra halvlek till vinst i Stockholm.

– Jag tycker att det var skönt att avsluta säsongen på ett bra sätt, så att vi kan ta med oss det in i nästa säsong, säger HBK-målskytten Tryggvi Hrafn Haraldsson.

Men Bollklubben verkade inledningsvis inte vara med varken fysiskt eller mentalt. Laget backade hem, gick inte in i press och tillät Hammarby gå på attack längs kanterna med kombinationer och giftiga inspel i straffområdet. Det straffade sig direkt.

ANNONS

Muamer Tankovic tog i den tolfte minuten ner en långboll, dribblade sig in i straffområdet och sköt 1–0 till hemmalaget. HBK var i brygga och det tog hela 20 minuter innan laget lyfte ur svackan.

– Det var lilla Halmstad i stora Stockholm. Vi kom inte in i press och slog bort många bollar. Det ledde till att Hammarby gjorde mål. Därefter började vi vårda bollen och spelade oss förbi deras press, vilket gav oss trygghet, säger HBK-tränaren Igor Krulj.

Aboubakar Keita började vinna boll på mittfältet, Jesper Westerberg tog fler initiativ framåt och Höskuldur Gunnlaugsson gjorde sig oftare spelbar i anfallen.

Men det var födelsedagsbarnet Keita som fick jubla först, när han i den 26:e minuten nickade in 1–1 efter hörna.

HBK hade – trots att Gabriel Gudmundsson fick lämna planen med en mindre skada till förmån för Haraldsson – grepp om matchen i halvtid. Det fanns hopp om en fin avslutning.

Efter en trevande inledning i andra halvlek, så nådde Marcus Mathisen högst på hörna i den 71:e minuten och nickade in 2–1. Det var bara någon minut efter att hemmalaget gjorde tre byten, samtidigt som Birkir Mar Saevarsson gick ut skadad och laget fick avsluta med tio man på planen.

ANNONS

– Det är klart att det påverkade oss. Vi spelade mer cyniskt i andra halvlek. Vi rullade bollen ganska enkelt mellan våra tre mittbackar för att sedan hota i djupled, säger Krulj.

Hammarby jagade vilt efter en kvittering och öppnade upp stora ytor bakåt. Haraldsson tog vara på det, när han i slutet av matchen sprintade sig fri framför mål och chippade in bollen till 3–1.

– Vi fick mycket yta på mittfältet och även bakom deras backlinje. Jag fick många bollar att jobba med och kunde till och med gjort fler mål, säger Haraldsson.

HBK kan därmed blicka framåt – med en positiv känsla i truppen – till nästa säsong, även om det lär bli med en lite annan trupp i Superettan.

– Jag vet inte hur laget kommer att se ut nästa säsong, men det känns som att alla vill att vi ska upp till Allsvenskan igen. Vi får se vilka som kommer in och köra utifrån det, säger Haraldsson.

ANNONS