Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild: Bildbyrån.

FC Inter jagar Haksabanovic

Halmstads BK har fått in konkreta bud på Sead Haksabanovic. Och den som leder jakten på den 17-årige supertalangen, kan HP-sporten avslöja, är den italienska storklubben FC Inter.

– Just nu ser det ut som att jag stannar, sa Sead direkt efter kvaldramat mot Helsingborg när den allsvenska comebacken var klar för drygt två veckor sedan.

Men nu kan det ,med storklubbarna på kö, ändå bli en flytt redan när januarifönstret öppnar.

Enligt HP-sportens källor ska det, förutom FC Inter, handla om konkreta bud även från en belgisk och en tysk klubb och intresse från en rad andra. Det bud på över tio miljoner som, enligt Kvällsposten, HBK ska ha nobbat kommer dock inte från Inter.

Samtidigt fortsätter HBK sina förhandlingar om en förlängning av kontraktet.

– Jag är väl försiktig optimist, säger HBK-tränaren Janne Jönsson men medger att intresset för Haksabanovic har ökat väsentligt under de senaste veckorna.

Något som också Senad Haksabanovic, Seads pappa, men också rådgivare och den som sköter förhandlingarna, intygar:

– Jag har säkert suttit i telefon minst tre timmar om dagen under de senaste veckorna. Och vissa klubbar har tydligen följt honom i flera år och har sett honom på plats tio gånger.

Men Senad vet vad han och sonen vill ha:

– Ett riktigt, riktigt bra bud för alla parter där han direkt går in i A-truppen. Och att Halmstad också måste känna att det är rätt.

– För ekonomiska muskler imponerar inte på mig – det ska kännas rätt på andra plan. Hur många matcher han har möjlighet att göra, vilken konkurrens det är på hans position, tränarens förtroende och så det sociala förstås.

Om Sead redan nu hade spelat i Allsvenskan skulle buden ha varit de tre -eller fyrdubbla. Men det kan kompenseras genom att rejält tilltagen vidareförsäljningsklausul i ett eventuellt kontrakt.

– Bra betalt för Sead är för oss en rejäl slant direkt, men inte minst en vidareförsäljningsklausul. Och något som ska bli det bästa för Seads nästa steg i utvecklingen, fastslår HBK-ordföranden Tony Karlsson, och tillägger i nästa andetag:

– Men självfallet vill vi helst att förlänger och stannar. För han kan vara skillnaden mellan att vi blir ett allsvenskt mittenlag eller riskerar att slåss i botten med allt vad det kan få för ekonomiska konsekvenser. Och just där högaktar vi både Seads och Senads agerande de senaste åren för det är ju inte första gången som vi sitter i den här situationen.

Senad Haksabanovic har liksom sonen med andra ord mycket att fundera över.

– Ja, jag måste ju tänka på Seads bästa. Visst kan han vara kvar, men då kan han också bli skadad. Och flyttar han redan i januari i stället för till sommaren skulle han inte behöva stressa utan kan börja lära sig språket, staden, klubben.

– Fast där är vi ju inte ännu. Det ska, som sagt, vara ett riktigt bra bud som gynnar alla parter och fram till dess tillhör Sead fortfarande Halmstad. Annars, om det skulle bli så, flyttar jag med för att hjälpa och stötta honom.

Vad har klubbarna sagt i samtalen till dig?

– Att jag har materialet, dom har verktygen för att han ska ta nästa steg. Och att han redan har huvudet och spelförståelsen och att det bara är fysiken som fattas. Så de vill ha honom, säger de och frågar inte ens vad han kostar!

Pappa och son Haksabanovic har också fått en ny fråga att fundera över – hans kommande landslag. Efter att ha varit en bärande spelare i Sveriges olika P- och J-landslag har Montenegro – varifrån pappa Senad kommer – nu kommit med en konkret förfrågan där han erbjuds en plats i A-landslaget. Men förutom det kan han även spela för Albanien och Kosovo (mamma).

– Jag har sagt att det är Sverige som gäller just nu. Men att vi inte stänger några dörrar innan vi vet vilka chanser han har att slå sig in i det svenska landslaget.

Fler lokala sportnyheter hittar du här