Halmstads BK:s manager Magnus Haglund är positiv till förslaget att flytta fram den allsvenska premiären i en vecka i hopp om fler matcher med publik under säsongen.
Halmstads BK:s manager Magnus Haglund är positiv till förslaget att flytta fram den allsvenska premiären i en vecka i hopp om fler matcher med publik under säsongen. Bild: Erik Mårtensson/Bildbyrån/arkiv

Förslaget: Allsvenskan 2021 flyttas fram – så reagerar HBK

Halmstads BK kan få vänta på sin allsvenska comeback. Elitklubbarna vill flytta fram seriestarten i vår en vecka, till den 11 april. Nu ligger bollen hos Svenska Fotbollförbundet.
– Det känns som ett vettigt förslag, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Herrallsvenskan och Superettan ska enligt förbundets grundplan ha premiär söndagen den 4 april, det vill säga på påskdagen.

Men klubbarna har nu genom sitt samarbetsorgan Svensk Elitfotboll (SEF) lanserat ett motförslag som innebär att seriestarten flyttas fram en vecka, till den 11 april.

– Det är inte alltid lätt att hitta grejer som alla är överens om, men det här är alla nöjda med. Det förslaget vi har lagt bygger på att vi spelar åtta omgångar i Allsvenskan före EM och 22 efter, säger SEF:s generalsekreterare Mats Enquist till Göteborgs-Posten.

”Finns en rimlighet i det”

HBK:s manager Magnus Haglund gör tummen upp.

– Jag stöttar det så klart. Det kan finnas en rimlighet i det. Då har vi kommit lite längre fram vilket ökar sannolikheten att få fler matcher sett över hela året med publik. Det känns som ett vettigt förslag och jag tror att vi får med förbundet på det också, säger han till HP.

ANNONS

Enligt det nya förslaget skulle Allsvenskan även under 2021 pågå in i december.

– Vi har visat att det går det också. Vi i HBK är inte bara ett höstlag – vi är också ett vinterlag, påpekar Haglund, vars lag avslutade Superettan i år med nio raka segrar.

Svenska Fotbollförbundet har sista ordet. Mats Enguist hoppas på ett beslut ”i de närmaste dagarna”.

Cupmatcherna spikade

Halmstads BK har planerat att dra i gång sin försäsongsträning måndagen den 11 januari.

Får en framflyttad premiär några konsekvenser för ert upplägg?

– Nej, vi har vår planering ändå. Däremot har man möjlighet att kanske ge spelarna ytterligare några dagar ledigt mitt i försäsongen. Det blir säkert ett par dagar extra ledigt under första halvan av mars, säger Magnus Haglund.

Samtidigt är speldagarna för HBK:s matcher i Svenska cupens gruppspel nu spikade. Bollklubben börjar hemma mot Gais söndagen den 21 februari och möter därefter Västerås SK hemma lördagen den 27 februari innan man avslutar borta mot svenska mästarna Malmö FF lördagen den 6 mars.

HBK:s hemmamatcher spelas, som vanligt, på Skedalaheds konstgräs.

LÄS MER:Eric Smith om ovissa framtiden – och HBK

ANNONS