Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jens Gustafsson, som tränade Halmstads BK under åren 2011-2014, blir ny förbundskapten för U21-landslaget. Bild: PETER HOLGERSSON
Jens Gustafsson, som tränade Halmstads BK under åren 2011-2014, blir ny förbundskapten för U21-landslaget. Bild: PETER HOLGERSSON

Förre HBK-tränarens nya jobb – blir svensk U21-förbundskapten

Det blir två tidigare HBK-tränare som leder de svenska herrlandslagen i fotboll.
Jens Gustafsson tar över som ny förbundskapten för det svenska U21-landslaget.
– Det är ett privilegium att få förtroendet som förbundskapten för det svenska U21-landslaget, säger Jens Gustafsson till SvFF:s hemsida.

Det har spekulerats om Jens Gustafssons framtid efter att han och hans svenska tränarteam, där även Torbjörn Arvidsson ingick, fick lämna kroatiska Hajduk Split i början av november.

Men nu står det klart att Gustafsson, som tog över HBK under 2011 och ledde klubben till och med 2014, blir ny svensk förbundskapten för U21-landslaget.

– Det är ett privilegium att få förtroendet som förbundskapten för det svenska U21-landslaget. Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag som jag känner stor ödmjukhet inför. Nu ser jag fram emot att lära känna ledarteamet, organisationen och förbundet. Att ta del av den kunskapen som finns där och på så vis bli en skickligare tränare, säger Jens Gustafsson till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Kontrakt till 2025

Redan 2015 fick Jens Gustafsson en försmak på förbundskaptenslivet när han var tillförordnad förbundskapten för det yngre U21-landslaget med spelare födda 1994. Den gången blev det två samlingar och fyra landskamper. Efter det tog han över som manager i IFK Norrköping när Janne Andersson blev förbundskapten för A-landslaget.

Jens Gustafsson har skrivit på ett kontrakt över fyra år, till och med säsongen 2025.

– Jag är jätteglad och nöjd med rekryteringen. Jens har en lång erfarenhet av Allsvenskan och den högsta nivån här i Sverige. Han har även erfarenhet från utlandet efter sin vistelse i Hajduk Split. Han är en tränare som har viktiga grundvärderingar gällande utbildning och långsiktighet. Det känns jättebra att han är på plats. Tillsammans med övriga ledare, med Andreas Pettersson i spetsen, har vi ett ruskigt starkt ledarteam i U21-landslaget, säger Claes Eriksson på förbundet.

Sverige leder U21-kvalet före Italien

Jens Gustafsson tar över U21-landslaget som leder en haltande EM-kvaltabell efter sju spelade matcher. Sverige har 14 poäng, en fler än Italien och fyra före Irland.

Tre matcher återstår i kvalet till U21-EM 2023 som spelas i Rumänien och Georgien, närmast hemma mot Irland den 29 mars. Därefter avslutas EM-kvalet mot Luxemburg borta den 2 juni och Italien hemma den 9 juni.

LÄS MER: Förre HBK-tränaren Jens Gustafsson tar över Hajduk Split

LÄS MER: Jens Gustafsson får sparken av Hajduk Split

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!