Förre HBK-stjärnan Haksabanovic blev dyrast någonsin: ”Kan hamna i en av Europas bästa ligor”

Bara Fredrik Ljungberg har kostat mer när han lämnade Halmstads BK. 2020 var året då Hyltesonen och ex-HBK-stjärnan Sead Haksabanovic även blev hela Allsvenskans dyraste värvning någonsin.
– Man blir stolt, man blir lite varm i hjärtat och man blir glad, säger HBK:s akademichef Robert Nordström.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Fotbollsåret blev en stor framgång för Halmstads BK som vann Superettan för första gången och säkrade en plats i Allsvenskan 2021.

I högsta serien? Där var det en tidigare HBK-stjärna som skapade en av årets största rubriker.

Efter en trög start under vårsäsongen 2019 gjorde Sead Haksabanovic jättesuccé på lån i IFK Norrköping under hösten – vilket fick klubben med förre HBK-tränaren Jens Gustafsson i spetsen att köpa loss 21-åringen från West Ham.

I samma stund blev Haksabanovic, vars övergång till Premier League-klubben sommaren 2017 gjorde honom till HBK:s näst dyraste spelarförsäljning efter Fredrik Ljungbergs flytt till Arsenal, Allsvenskans dyraste värvning genom tiderna.

ANNONS

Det bekräftade Haksabanovics agent Jozo Palac för sajten Fotbolldirekt som uppgav att den totala kostnaden för att köpa loss Haksabanovic landade på 26 miljoner kronor vilket gjorde affären större än när AIK värvade landslagsmannen Andreas Andersson från Newcastle 1999.

I HBK känner akademichefen Robert Nordström stolthet över att en av klubbens egna produkter numera har det epitetet.

– Man blir, och det tror jag många ledare blir som har haft spelare som Sead och andra, stolt, man blir lite varm i hjärtat och man blir glad. Man blir glad för spelarens skull och man blir stolt över verksamheten, säger Robert Nordström.

LÄS MER:Här är HBK:s dyraste försäljningar genom tiderna

Haksabanovic HBK:s yngsta allsvenska spelare

Som 21-åring har Sead Haksabanovic redan blivit van att sätta rekord.

Hyltesonen, som kom till HBK som 6-åring via Leikins fotbollsskola, blev redan 2015 HBK:s yngsta allsvenska spelare genom tiderna när han debuterade 15 år, 11 månader och sex dagar gammal i en match mot just IFK Norrköping.

Robert Nordström håller Sead i samma fack som Fredrik Ljungberg och Dusan Djuric – alla tre supertalanger med en sällsynt blandning av teknik, spelförståelse och vilja.

– Det vävdes ihop hos honom i rätt tidig ålder. Han är en av rätt få spelare som tidigt fått spela med äldre. Det är inte alltid gynnsamt, men han behövde det i en tidig ålder för att få morötter och utvecklas.

ANNONS

Kan du sätta ord på vad det är som gör Sead speciell?

– Alla kan se att det är en jätteduktig spelare, men han har också lagt ner tid och kraft på att bli bättre och bättre. Utöver lagträningar har han tränat jättemycket på egen hand för att bli bättre individuellt.

Sead Haksabanovic har de senaste två säsongerna gjort 13 mål och 19 assist i Allsvenskan och i år toppade han Allsvenskans assistliga med 11 passningspoäng.

Att den första utlandssejouren i West Ham och utlåningen till spanska Malaga inte gick på räls för den förre HBK-talangen tror Robert Nordström att Sead Haksabanovic, som nyligen meddelade att han vill testa en ny utmaning igen, kan ha nytta av i framtiden.

– Går det bara uppåt finns alltid en risk att man som människa blir mätt. Jag vet att han är revanschsugen och vill bli ännu bättre. Jag tycker att han har gjort en jättefin säsong i Norrköping och visar att han har en dimension till i sitt fotbollsspelande och skulle kunna komma till en ännu bättre liga nästa år eller om två år.

– Han skulle absolut kunna hamna i någon av de fyra bästa ligorna i Europa.

LÄS MER:Eric Smith om ovissa framtiden – och HBK

Wiedesheim-Paul en topp tio-försäljning för HBK

Arbetet med att få fram egna talanger till A-laget är fortsatt en viktig uppgift i och för HBK.

ANNONS

Och där går årskullen med de gamla gymnasiekamraterna födda 1999 fortfarande i bräschen.

Under 2020 blev även Rasmus Wiedesheim-Paul såld till den norska storklubben Rosenborg för drygt fem miljoner – vilket placerar den övergången på delad tionde plats över HBK:s dyraste spelarförsäljningar genom tiderna bredvid Petter Hansson till Heerenveen 2002 och Martin Fribrock till Esbjerg 2008.

Och under hösten gick Emil Tot Wikström från att vara en lovande mittfältare till en poängproducerande nyckelspelare när HBK spurtade hem Superettan.

– Jag hoppas de fortsätter spela fotboll i många år i HBK eller blir sålda för HBK:s överlevnads skull för vi behöver sälja en spelare då och då, det vet vi, säger Robert Nordström om HBK:s 99:or.

HBK:s akademichef Robert Nordström.
HBK:s akademichef Robert Nordström. Bild: Jari Välitalo

36 HBK-fostrade spelare i förbundsserierna i närområdet

Samtidigt pekar han på ytterligare ett exempel med årskullen som är viktig – för bredden.

– Det roliga med 99:orna är att de som inte gått hela vägen till Allsvenskan eller vårt A-lag också spelar vidare på olika nivåer, till exempel i Tvååker eller Laholm. De tillför närområdesfotbollen mycket också vilket känns jättekul.

– Det är nästan ingen som slutat spela fotboll utan fortsätter på olika nivåer och det är målsättningen med våra årgångar också att så få som möjligt ska sluta spela, dels för att det är en fantastisk sport och dels för att vi vill ge någonting tillbaka till klubbarna runtomkring som förser oss med duktiga ungdomar, säger Robert Nordström

ANNONS

Han har räknat och hittat totalt 36 spelare som fått en del av sin fotbollsfostran i HBK som under 2020 spelade i närområdets klubbar i förbundsserierna division 1 till division 3.

– Det känns bra att de spelar fotboll och att vi kan förse fotbollen med duktiga och utbildade HBK-spelare. Vi som förening känner också tack vare det en större acceptans från klubbar runtomkring. De ser att de får tillbaka spelare från oss. Även om vi naturligtvis behöver fylla på vårt talanglager i de flesta åldrar så kommer de flesta tillbaka ut till fotbollen här.

LÄS MER:Haksabanovic vill lämna Norrköping: ”Vill prova nya utmaningar”

LÄS MER:Så rustar lagen inför Allsvenskan 2021

Ökat antalet spelare till A-truppen per årskull

2021 är det 02:orna som är de äldsta i P19-laget och Robert Nordström tror att det finns spelare i både 02:orna och 03:orna som kan knacka på dörren till A-truppen framöver.

Att få fram en extrem årskull som 99:orna, där redan tre spelare blivit sålda från HBK till utländska klubbar, kan bli svårt. Men Robert Nordström kan ändå belåtet konstatera att HBK tagit ett kliv framåt och i dag fostrar fler A-lagsspelare än för tio år sedan.

– För tio år sedan hade vi 1,5 spelare i snitt per årskull som blev A-lagsspelare. Den siffran har ökat till 2-2,5. Och ser man på 99:orna är den snittsiffran betydligt högre än så.

ANNONS

LÄS MER:Klart: Då startar Allsvenskan – och förbundsserierna

LÄS MER:HBK:s ordförande vill fortsätta: ”Har meddelat valberedningen”

ANNONS