Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Experternas dom: Så går det för HBK i Allsvenskan

Halmstads BK klarar sig kvar i Allsvenskan – utan kval.
Det tror experterna lite drygt en vecka innan premiären.
– Det är klart att vi ska kämpa med näbbar och klor för att hålla oss kvar, säger lagkaptenen Andreas Johansson.

Under tisdagen genomfördes den allsvenska upptaktsträffen digitalt.

I samband med det presenterades också det traditionsenliga tipset på hur Allsvenskan kommer sluta i år där experter, tränare, lagkaptener, fotbollsjournalister och företrädare för Svensk elitfotboll (Sef) har fått säga sitt.

Och det verkar finnas en stor tilltro till den här säsongens två nykomlingar. Både Halmstads BK och Degerfors tippas klara sig kvar utan kval. HBK placeras på en tolfte plats och Degerfors en plats högre.

Experterna spår i stället att Östersunds FK och Varbergs Bois åker ur medan svenska mästarna Malmö FF tippas försvara sitt SM-guld närmast utmanat av BK Häcken och Djurgården.

– Den placeringen tar jag utan prut! Det känns som att det finns en tydlig övre halva och en lika tydlig undre halva och den inbördes ordningen där är förstås väldigt svår att tippa. Men som nykomling måste ändå vår målsättning att klara oss kvar, säger HBK:s manager Magnus Haglund.

HBK ger även 251 gånger pengarna för SM-guld. Bortkastade pengar?

– Man ska i alla fall inte spela på oss 2021 utan vänta...

Vad talar för HBK 2021?

– Att vi är samkörda och ett hårt arbetande lag där fundamentet är ett starkt försvarsspel som en är förutsättning för att klara sig i Allsvenskan. Sedan har Marcus Antonssons intåg inneburit att vi har fått ett annat djupledsspel, där vi kan skapa målchanser på en enda passning.

Målet: Hålla HBK kvar i Allsvenskan

HBK:s lagkapten drar inga större växlar på förhandsspekulationerna.

– Kul att folk tror på oss, men för mig betyder det egentligen ingenting. Vi får inga poäng för att folk tror på oss utan det är på planen vi ska hämta hem poängen, säger Andreas Johansson.

HBK-kaptenen menar att det viktigaste i år är att hålla sig kvar i högsta serien.

– Vi är nykomlingar och det är klart att vi ska kämpa med näbbar och klor för att hålla oss kvar. Första året som nykomling, det är tufft att hänga kvar och försöka etablera oss i Allsvenskan där jag tycker att HBK hör hemma. Det är klart att man vill vara med och försöka eftersträva det. Förhoppningsvis är vi kvar och kan ta små steg framåt i framtiden.

Vad blir nyckeln för att ni ska undvika att bli indragna i en bottenstrid?

– Att du alltid sätter laget i första hand. Oavsett vad som händer är det det som gäller och de poängen som står på spel den dagen. Du ger allt för din lagkompis bredvid dig. Det måste vara vårt sätt. Om laget går bra kommer du som individ att synas och inte tvärtom för då blir det aldrig bra.

Ingen publik på allsvenska premiären

HBK möter BK Häcken hemma på Örjans Vall den 11 april. Men det blir en premiär utan publik sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderat regeringen att förlänga restriktionerna till den 3 maj. Det innebär att även mötet med IFK Göteborg den 2 maj blir utan publik.

– Det var rätt väntat. Vi lever i den tid vi lever, men som fotbollsspelare är det jättetråkigt. Jag personligen känner att jag blir bättre själv och får en helt annan kick när det är publik på läktaren. Man får en kick av att spela på de stora arenorna med mycket publik, säger Andreas Johansson och lägger till.

– Man får hoppas att det blir något efter sommaren, men det känns väl sådär just nu.

Magnus Haglund:

– Det är väl en logisk följd sett till att smittspridningen inte har minskat. Men förhoppningsvis, när de flesta har vaccinerat sig, har vi det efter EM-uppehållet. Inte fullt direkt, men kanske i någon form.

Fakta Så slutar Allsvenskan 2021 enligt experterna

1) Malmö FF

2) BK Häcken

3) Djurgårdens IF

4) Hammarby IF

5) IFK Norrköping

6) IF Elfsborg

7) AIK

8) IFK Göteborg

9) Örebro SK

10) Mjällby AIF

11) Degerfors IF

12) Halmstads BK

13) IK Sirius

14) Kalmar FF

15) Varbergs Bois

16) Östersunds FK

Fler lokala sportnyheter hittar du här