Ex-HBK:arna gjorde debut i landslaget – Kurtulus hyllas av Ljungberg

Edvin Kurtulus och Gabriel Gudmundsson fick göra sina efterlängtade landslagsdebuter. Men det blev förlust för ex-HBK:arna mot Serbien i Nations League.
– Tråkigt resultat men kul för mig att få göra debut, säger Edvin Kurtulus efter matchen.

ANNONS
|

Det svenska landslaget har dragits med stora skadeproblem under det pågående Nations League och det fortsatte i torsdagens sena 1–0-förlust hemma mot Serbien i Nations League.

Efter 42 minuters spel tvingades mittbacken Joakim Nilsson kasta in handduken och ersattes av Edvin Kurtulus som mittback bredvid Hjalmar Ekdal.

Kurtulus, som lämnade HBK för Hammarby i vintras, valde inför den här landslagssamlingen att byta landslag till Sverige från Kosovo.

Bara tre minuter efter Kurtulus inhopp gjorde Serbien matchens enda mål genom Luka Jovic på hörna, men den förre HBK:aren kan trots resultatet se tillbaka på en bra debut.

– Det är inte resultatet vi vill ha. Ett tråkigt resultat men kul för mig att få göra debut, summerade Kurtulus matchen i Viasats sändning.

ANNONS

Han tränade en del i startelvan inför Serbien-matchen, men fick vänta på sin chans.

– Det var bara att vara så väl förberedd som möjligt och vara redo när min chans kommer och i dag fick jag äntligen den.

– Det är mycket skönare att starta än att komma in i en match, men för mig var det första matchen så man kände lite i början och sedan kom man in i det mer och mer och det var inga som helst konstigheter.

Beröm från Ljungberg

Efter matchen fick Edvin Kurtulus också en hel del beröm för hur han tog för sig på planen av Viasats experter med HBK-profilen Fredrik Ljungberg i spetsen.

– Han bara traskade in med bollen, hittade en lucka, slog någon crossboll. Det var ett helt annat sätt att spela fotboll och det kändes internationellt och en frisk fläkt. Jag var väldigt imponerad av hans sätt att spela fotboll, sa Fredrik Ljungberg i studion.

Bojan Djordjic fyllde i:

– Det är ingen feg debut. Man har sett folk komma med fega debuter och hoppas att man inte gör bort sig, men bort med negativa tankar. Åtminstone så sa han till sig själv att jag gör det som gjort att jag är här. Han ska vara väldigt stolt.

ANNONS

Edvin Kurtulus om berömmet han och mittbackskollegan Hjalmar Ekdal fick.

– Det känns bra. Jag försöker komma med de egenskaperna jag har så gott som möjligt och Hjalmar gör en väldigt bra match från start så det är kul för honom. Jag hoppas bara vi kan jobba vidare från detta och bygga en relation på planen tillsammans om det nu är vi som spelar.

Gudmundsson debuterade

Med 13 minuter kvar av matchen fick även Lilleproffset Gabriel Gudmundsson göra sin landslagsdebut. Gudmundsson ersatte Viktor Claesson, men inte i sin nya roll som vänsterback utan i sin gamla roll som vänsterytter.

Redan på söndag kan båda få ny chanser när Sverige möter Norge på bortaplan i den sista matchen den är landslagssamlingen.

ANNONS