Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Ex-HBK:aren tillbaka efter nya skadan: ”Allting är nedstängt”

Gabriel Gudmundsson fick lämna träningsmatchen mot Werder Bremen på bår och har missat starten på den nya säsongen.
Nu har ex-HBK:aren gjort comeback – och vill få den kontinuitet han saknat hittills i FC Groningen.
– Det ska egentligen finnas B-lagsmatcher där jag skulle kunnat få en match i benen, men tyvärr är corona så pass allvarligt här så allting är nedstängt, säger 21-åringen.

Gabriel Gudmundssons debutsäsong i nederländska FC Groningen blev en ryckig historia.

Den förre HBK:aren tog snabbt en plats i startelvan, men stördes också av skador i baksida lår innan ligan avslutades i förtid på grund av coronapandemin.

Inledningen på den andra säsongen har fortsatt på samma vis. I den tredje sista träningsmatchen mot tyska Werder Bremen fick 21-åringen lämna planen på bår efter att ha fastnat i gräset efter en glidtackling som resulterade i att Gudmundsson missade de fyra första ligamatcherna.

Först i förra helgens 0-0-möte med Utrecht var han tillbaka på plan när han gjorde ett inhopp. I helgens 3-1-seger mot Fortuna Sittard blev det ett nytt inhopp på drygt en halvtimma och Gudmundsson känner själv att det gick bra.

– Det är jävligt skönt att vara igång igen, om man får uttrycka sig så, säger Gabriel Gudmundsson som kommit överens med klubben om att inte gå ut med för mycket information om knäskadan ens i efterhand.

– Men jag kände direkt när det hände att det inte var något som stämde.

– Direkt efter matchen fick jag några dagar ledigt så jag kunde åka hem till Sverige för att släppa taget. Det var tufft och lite trist. Därefter har det varit fullt fokus på rehaben och att komma tillbaka så snabbt som möjligt. Vi har varit väldigt noggranna för att jag ska komma tillbaka stark för det är en lång säsong.

Du har haft otur med skador så här långt?

– Ja, det har jag. Jag tycker att jag har gjort det bra när jag har spelat, men sedan har jag fått en olycklig skada på det och så blir det ett hack. Samtidigt tror jag att det har hjälpt mig dit jag är i dag mentalt och fysiskt. Nu vill man ha kontinuitet.

Mycket nedstängt på grund av corona

Samtidigt fortsätter coronapandemin att ställa till det.

Bland annat är reservlagsserien inställd där Gudmundsson kunde fått nyttiga minuter inför comebacken i A-laget.

– Tyvärr är corona så pass allvarligt här så allting är nedstängt, annars hade jag kunnat få spela 90 minuter där och få en match i benen för att vara redo för A-lagsmatchen snabbare. Nu spelade jag 30 minuter i helgen. Vi får se vad nästa steg är, men jag är definitivt redo.

På grund av corona så har regeringen i Nederländerna återigen förbjudit publik på arenorna.

– Jag läser inte nyheterna, men jag har hört från klubben att det är ganska allvarligt. Det har ökat kraftigt och man ser mycket folk med munskydd vilket man måste bära om man går ut och handlar. Det är väldigt strikt, säger Gabriel Gudmundsson.

– Klubben har också sagt att vi måste vara väldigt noggranna med vad vi gör när vi inte är där.

Gudmundsson spelar med Robben

I FC Groningen har Gudmundsson nu fått träna och spela med förre världsstjärnan Arjen Robben som gjorde comeback i somras – efter att ha avslutat sin framgångsrika karriär.

– Det är otroligt stort och väldigt lärorikt att se vad han gör på planen. Han är otroligt fokuserad varje sekund ute på planen och jag tror att det är därför han har lyckats, han lägger ner 100 procent i allt.

Hur går det med språket då?

– Det går bra. Det är lite svårare att prata, men jag förstår väldigt mycket och kan sticka in med några ord. Det är mest stj-ljuden som är lite svåra och när de pratar snabbt med varandra är det svårare att bilda sig en uppfattning av vad de sa. Men man lär sig.

LÄS MER: Gudmundssons nya lagkamrat – pensionerade världsstjärnan Robben: ”Chockad”

Fler lokala sportnyheter hittar du här