Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Eric Smith om ovissa framtiden – och HBK

Eric Smith gick från tidigt guldryck till att missa Europaplatsen i sista omgången med IFK Norrköping.
Nu laddar den 23-årige mittfältaren om över julen hemma i Halmstad inför nästa steg i karriären – och säger att han skulle lyssna om HBK hör av sig.
– Det sista halvåret har varit en fröjd att kolla varje match, säger den förre HBK:aren.

I somras återvände Eric Smith till Sverige och IFK Norrköping på lån från belgiska klubblaget Gent i jakt på kontinuerlig speltid.

Individuellt blev 2020 en framgång med 27 matcher från start och en viktig roll på mittfältet i ett lag där Smith var en av fyra ex-HBK:are med Sead Haksabanovic, Isak Pettersson och managern Jens Gustafsson.

Det kunde dock blivit ett roligare slut. IFK Norrköping, som startade Allsvenskan strålande och gjorde ett tidigt ryck i somras, missade i slutändan en Europacupplats i den sista omgången.

– Vi kom in jävligt bra i säsongen, sedan fick vi en svacka som varade alldeles för länge för att vi skulle kunna kämpa om guldet. Men jag har fått ut det jag ville av året. Jag har fått spela väldigt mycket och jag behövde hämta ny energi. Jag trivs väldigt bra i Norrköping så det var en perfekt utlåning på så sätt även om jag hoppades att vi med det laget skulle komma lite högre upp i tabellen, summerar Eric Smith säsongen.

Eric Smith om framtiden: ”Spännande att se”

Förtroendet att vara en startspelare match efter match var precis det Eric Smith behövde efter svårigheterna att få just förtroende i Gent.

Nu vilar han ut hemma i Halmstad över jul och nyår, men när lånekontraktet med Norrköping (sträcker sig till den 5 januari) går ut räknar Eric Smith med att återvända till Belgien där Hein Vanhaezebrouck för bara drygt en vecka sedan återvände som ny huvudtränare i Gent – om inget annat dyker upp på vägen.

– Det är så klart lite spännande framöver när man får se var man hamnar någonstans. Gent har bytt tränare rätt mycket den här säsongen. Jag ska antagligen prata med dem om hur de ser på det och ta ställning till det. Men jag tillhör fortfarande Gent och är en Gentspelare. Sedan är det klart att jag till ta ett steg som utvecklar mig och min karriär där jag får speltid.

Det skulle kunna vara i Gent med en ny tränare som ger dig förtroende?

– Ja, det är klart att om de säger att de verkligen vill att jag kommer tillbaka och att de tror på mig är det en möjlighet.

Kaos i Norrköping

Kontraktet med Gent gäller till sommaren 2022 vilket betyder att det krävs ett nytt lån eller en försäljning om Eric Smith ska hamna någon annanstans 2021.

Samtidigt verkar det just nu blåsa storm i det IFK Norrköping som Smith lämnar där flera personer, inklusive klubbdirektören, hoppat av i dagarna och Jens Gustafssons framtid som manager verkar oviss.

Huruvida Norrköping finns med som ett alternativ för framtiden för Eric Smith är därför också ovisst.

– Det har varit lite kaos runt den klubben efter säsongsavslutningen så jag vet inte riktigt. Jag tror inte att de vet riktigt själva hur de vill bygga inför nästa säsong, men jag hoppas att de hinner få kontroll på allting så att det blir en bra säsong för dem nästa år.

Smith har följt HBK:s framgångar

Så sent som i somras höll Eric Smith igång med HBK och han har fortsatt följa sitt gamla lag under säsongen som slutade med ett allsvenskt avancemang.

– Jag har nog sett varje match förutom när vi själva spelat. Det är fantastiskt roligt. Det sista halvåret har varit en fröjd att kolla varje match. De har varit helt fantastiska. Det är väldigt roligt för dem, säger Eric Smith.

Skulle HBK kunna vara ett alternativ för dig nu när de är tillbaka i Allsvenskan?

– Det är klart att Norrköping och Halmstad är de två klubbar som ligger mig närmast om hjärtat vilket inte är konstigt eftersom det är de två klubbarna jag spelat i i Sverige. Jag var där lite i somras och tränade och jag gillar absolut det Magnus Haglund gör med den föreningen.

Har de hört av sig när säsongen tagit slut om framtiden?

– Nej, vi har inte haft någon sådan kontakt.

Skulle du vara öppen för att lyssna om Haglund hör av sig?

– Ja, det är klart. Jag lyssnar alltid när folk hör av sig, det är alltid roligt att höra vad folk har att säga. Jag har inte bestämt mig alls så alla förfrågningar lyssnar man lite extra på i dessa tider, avslutar Eric Smith.

LÄS MER: Landslagsspelare och klassiska lag – det här väntar HBK i Allsvenskan

LÄS MER: Så har det gått för de tidigare Halmstadspelarna i Allsvenskan

LÄS MER: Eric Smith: ”Det blev kaos och de stängde av allting”

Fler lokala sportnyheter hittar du här