Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Eric Smith: ”Det blev kaos och de stängde av allting”

En dag i karantän, försäkringar som slutade gälla och tystnad från klubben.
Nu vilar Eric Smith ut hemma i Halmstad efter att den belgiska ligan pausats på grund av coronaviruset – som även kan få konsekvenser för ex-HBK:arens flyttplaner.
– Vi håller på med några klubbar, men det är svårt när det här händer, säger Eric Smith.

I Sverige har fotbollssäsongerna skjutits fram till sommaren.

I Belgien, precis som i många andra pågående europeiska ligor, har säsongen i stället pausats tills vidare till följd av coronavirusets utbredning i Europa.

Det är också därför som Belgienproffset Eric Smith är hemma i Halmstad igen sedan Gent gett spelarna träningsledigt i 16 dagar tidigare i veckan.

I Belgien har inte virusutbrottet hittills varit lika påtagligt som i andra delar av Europa. Strax under 1500 personer hade drabbats enligt statistik tidigare den här veckan.

Eric Smith och hans lagkamrater har också fått sitta i karantän sedan en lagkamrat visat sjukdomssymtom efter en B-lagsmatch.

– Alla blev satta i karantän i en dag, men han hade inte viruset och då blev alla frisläppta. Men nu har de tagit beslutet att vi inte får träna på två veckor, berättar Eric Smith.

Försäkringarna slutade gälla

Klubben vidtog flera säkerhetsåtgärder, men Eric Smith tycker att informationen till spelarna kunde varit bättre.

– Man märkte på doktorerna att det började bli seriöst. Vi fick inte hälsa på varandra länge när vi kom till träningarna eller sitta ihop vid frukosten. De som levererade maten fick inte komma in på träningsanläggningen, men de sa fortfarande ingenting till oss. Sedan fick alla lag ledigt i tio dagar utom oss och då började vi reagera lite och tyckte att ”nu får ni berätta vad som händer”.

Det var först när den belgiska ligan tog beslutet att spelarnas försäkringar inte skulle gälla längre för att de inte ville att lagen skulle bedriva träningar som även Gent tog paus,

– Det blev helt kaos och de stängde av allt. Nu är det ingen träning på 16–17 dagar, det blev förbjudet för folk att flyga och helst vill de att vi sitter inne.

Eric Smith har inte själv känt sig orolig för att bli drabbad eftersom han inte tillhör någon riskgrupp.

– Jag har ju inte haft mina nära, som farmor, farfar, mormor och morfar nära mig i Belgien, men jag fattar att det är jobbigt för dem som bor där och träffar sina familjer, säger Eric Smith och fortsätter.

– De säger att Belgien har klarat sig bra, men att det värsta ska komma om en månad. Det känns som att folk väntar på det. Jag tror inte att vi kommer börja träna om 16 dagar, jag tror bara att det kommer bli värre.

Smith: ”Tror vi spelar utan publik”

Den 5 april ska ett nytt beslut tas om den belgiska säsongen ska försöka spelas klart senare.

– Vår liga är speciell eftersom vi har slutspel. Vi har en match kvar i grundserien och efter den matchen har alla mött varandra två gånger. Jag tror – utan att veta – att vi kommer spela den matchen utan publik och sedan kommer de säga att ligan är över.

– Men eftersom EM blev flyttat har de råd att pusha den lite längre. De förlorar mycket pengar om det inte blir något slutspel.

Coronaviruset försvårar en flytt

För Eric Smith är den sportsliga situationen i Gent oförändrad.

Han får fortsatt ingen speltid förutom i B-laget och vill lämna klubben.

– Jag vill lämna och det vet de om. Vi håller på med några klubbar, men det blir svårt när det här händer. Det är inte så att klubbar vill spendera så mycket pengar när de inte vet om ligan ska spelas och det är så ovisst, säger Smith.

Det försvårar din sits?

– Ja, absolut.

Eric Smith har tidigare berättat i HP att en flytt hem till Allsvenskan i högsta grad är aktuell.

Där ligger IFK Norrköping närmast att säkra den förre HBK-mittfältarens signatur igen.

– Ja, det är det väl. Om det inte blir någon övergång nu så kommer det nog vara lite fler alternativ tror jag som vi ska kolla på när sommarfönstret öppnar. Gent verkar lite mer villiga att släppa mig nu. Jag hade inte blivit förvånad om det händer något i sommar i alla fall.

LÄS MER: Eric Smith vill lämna Gent – öppen för allsvensk comeback

Fler lokala sportnyheter hittar du här