En tavla från partydödare

ANNONS
|

Glädjeförstörare. Partydödare. I 47 minuter var Halmstads BK hjältar i Solna och ett rött skynke i Göteborg. Och Matchen som alla snackade om och som skulle avgöra allsvenskan 2009 på söndag riskerade att betyda – ingenting.

Men ännu en tavla av målvakten Magnus Bahne och en tappad boll och Tobias Hysén och IFK Göteborg och hela fotbolls-Sverige bjuds på fotbollsfest på söndag.

Trots allt.

För oavsett om AIK i afton besegrar Örebro på Råsunda får lagets lirande munläder Bojan Djordic nu ändå inte ta med sig Lennart Johanssons pokal i spelarbussen ner till Göteborg på söndag. Samtidigt som Bahne snart kan öppna fotbollsgalleri efter alla tavlor den här säsongen.

ANNONS

En direkt avgörande guldmatch i allsvenskans 30:e och sista omgång mellan IFK Göteborg och AIK – bättre kan det förstås inte bli.

Men jag kan ändå tycka att HBK:s 2–2 mot det potentiella mästarlaget var – snöpligt.

Det var dukat för fotbollsfest på Nya Gamla Ullevi och ett Blåvitt på guldjakt mot ett HBK med det allsvenska kontraktet hemma som åkt upp dagen innan och badat på Spa.

Eller som tränaren Janne Andersson uttryckte det::

– Vi kunde i vårt läge antingen koppla av eller slappna av. Vi gjorde det sistnämnda och jag är jättenöjd.

För det var många som nog inte trodde sina ögon efter första halvlek när HBK hade spelat smart och tvingat Blåvitt spela långt, gjort två drömmål och haft 9–3 i avslut varav 7–1 på mål mot ett frustrerat hemmalag.

Och hade Joe Sise sedan tajmat sin löpning bättre och väntat in Michael Görlitz inspel direkt efter paus, ”jag skyller på matchoträning”, skulle det ha varit 0–3 och – ett Blåvitt med gulddrömmar i sandsäck.

I stället klev han in, skyttekungen Tobias Hysén, tunnlade den före pausen lysande Tim Sparv, skruvade skottet förbi HBK-försvaret och en paralyserad Magnus Bahne, ”just det skottet har jag tränat på i två månader”, och gav hemmalaget just den energi hela Göteborg behövde.

ANNONS

Det var kanske inte så vackert, men det var rakare och effektivare mot ett HBK som tappade ytan framför backlinjen. Och när sedan samme Sparv bjöd på ett felpass som Stefan Selakovic satte in mot främre stolpen där Bahne tappade boll mot Hysén – ja, då var det kvitterat.

– Skit samma hur vi gjorde det. Det viktigaste var att vi får vår avgörande match på söndag, sa IFK-tränaren Stefan Rehn.

Samtidigt var det Markus Gustafsons allsvenska debut. Och vilken debut sedan. Snudd på felfri ihop med Tomas Zvirgzdauskas.

– Det var skönt att kunna prestera när man väl fick chansen på den här nivån, medgav Markus.

Och killen hade tidigare som mest lirat inför 3 000 på Stora Valla när hans BK Forward då besökte Degerfors.

- Det var bra drag då också. Men jämfört med det här var det förstås som natt och dag.

Så HBK har framtiden tryggad på mittbackssidan – den heter Johnny Lundberg och Markus Gustafson.

I dag är det annars på dagen 30 år sedan som Rutger Backe och Stefan ”Myresjö” Larsson säkrade HBK:s andra SM-guld.

Slika guldmatcher har HBK inte varit i närheten av sedan 2004 när just IFK Göteborg förstörde guldfesten på Örjans vall. Inför 16 867 personer.

ANNONS

I går höll det på att bli pay back time. Tills en finsk tavla kom i vägen. Inför 16 687 personer.

ANNONS