Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dusan Djuric. Bild: KRISTER ANDERSSON
Dusan Djuric. Bild: KRISTER ANDERSSON

Efter rasism-anklagelsen: Händelsen anmäls till förbundet

Dusan Djuric anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt mot Umeåspelaren Deniz Yaldir.
Nu kommer händelsen att anmälas till Svenska Fotbollförbundet.
– Vi tar det här på fullaste allvar och jag kommer skicka till förbundet nu under förmiddagen vad jag har fått till mig om händelsen, säger huvuddomaren Andreas Dufva Johansson.

Det var under andra halvlek i HBK:s segermatch mot Umeå FC på Örjans vall under onsdagskvällen som det hettade till rejält när Umeåspelaren Deniz Yaldir kom in sent i en tackling mot HBK-kaptenen Andreas Johansson.

I efterspelet ska Dusan Djuric, enligt Yaldir, ha kallat Umeåspelaren för ett rasistiskt tillmäle. Något som Yaldir även påtalade för domaren ute på planen.

– Jag är lite sen på deras kapten och så får jag mitt gula kort och går därifrån. Då säger han från ingenstans ”jävla ********, var tyst jävla ********” eller nåt sånt där. Men ”jävla ********” är i meningen, berättade Deniz Yaldir för Hallandsposten efter matchen.

Dusan Djuric sa efter matchen till HP att han inte sagt något rasistiskt.

– Alla som känner mig… Jag är långt ifrån, vad ska man säga… jag har ingenting emot någon. Jag skulle aldrig säga något rasistiskt till någon, sa Djuric.

Nu står det klart att händelsen, inte Djuric i sig eftersom domarna inte själva hörde det som sades, kommer att anmälas till Svenska Fotbollförbundet under torsdagen.

Det bekräftar huvuddomaren Andreas Dufva Johansson, som var i kontakt med domarcoachen Martin Ingvarsson under onsdagskvällen, för HP på torsdagsmorgonen.

– Vi har tydliga direktiv när vi får sådan info till oss. Även om vi inte har hört det, som i det här fallet, tar vi det på fullaste allvar och jag kommer upprätta en anmälan och skicka upp till Svenska Fotbollförbundet nu under förmiddagen om vad jag har fått till mig om själva händelsen. Sedan ligger det på förbundets sida att ta det vidare, säger Andreas Dufva Johansson och fortsätter.

– Det är där mina arbetsuppgifter ligger, att absolut inte släppa det här utan se allvaret i förseelsen och ta det med respekt, göra anmälan och skicka det uppåt.

Hann inte prata med Djuric

Vad är det du har fått till dig så här långt?

– Det som händer, det man ser under matchen också. Det är faktabaserat. Jag har fått till mig informationen av bortaspelaren Deniz Yaldir att han har blivit kallad det här uttrycket och det är det jag kommer skriva. Mer än så kan jag inte skicka upp för det är det jag har fått till mig.

Har du pratat med Halmstadspelaren?

– Jag hann inte prata med honom. Dels för att han var långt borta och efter matchen gick alla in och matchen var klar.

Men ute på planen uppfattade ni inte vad som sades?

– Absolut inte. Hade jag hört detta hade spelaren i fråga inte varit kvar på planen, det ska gudarna veta.

TV-klipp kan användas i fallet

Det cirkulerar flera tv-klipp på situationen som kan komma att användas kring anmälan.

Tittar ni på tv-klippen i efterhand?

– Ja, det är också mitt ansvar att rapportera vilken minut det händer och om man kan höra vad som hänt. Det är mitt ansvar också att informera förbundet om att det kan vara så att man hör det på ett annat sätt och sedan ligger bollen hos dem.

Att ta till sig materialet?

– Ja, och det kommer de göra. Det är väldigt tydligt att detta inte hör hemma någonstans i världen och vi tar det på fullaste allvar och gör allt i vår makt för att få rätsida på det här.

Ingen bestraffning innan helgen

HP har varit i kontakt med disciplinnämndens ordförande Erlend Stavehaug som på torsdagseftermiddagen inte kände till att det hade kommit in någon anmälan än. Erlend Stavehaug säger att det inte heller är sannolikt att det kommer ett besked från disciplinnämnden innan helgen där HBK möter Akropolis på bortaplan på söndag.

– Jag kan inte se att det kommer ett beslut innan helgen utan tidigast i början på nästa vecka, säger Erlend Stavehaug.

Det beror även på att spelaren ska ha tid på sig att inkomma med ett yttrande. I fallen med elitklubbar är svarstiden ett par dagar.

Påföljden kan bli en av tre; tillrättavisning, böter eller avstängning.

– När det gäller spelare pratar man i normalfallet om avstängningstid, men alla tre finns med i grunden. Om det blir en avstängning som är aktuell ska den också avgöras inom rimlig tid innan klubben har nästa match.

Nästa match är nästa helg, är det sannolikt att ni har tagit ett beslut innan dess?

– Det skulle jag säga om det kommer in till oss nästa vecka och är ett traditionellt bestraffningsärende.

LÄS MER: Djuric ber Umeå-spelaren om ursäkt: ”Ångrar det jag sa djupt”

LÄS MER: Dusan Djuric anklagas för rasism: ”Jag har inte sagt något sånt”

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!