Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Edvin Kurtulus byter landslag – till Sverige

UPPDATERAD. Förre HBK-backen Edvin Kurtulus byter landslag – till Sverige.
22-åringen, som har tagit en ordinarie plats i Hammarby, och nyligen togs ut i Kosovos A-landslag har tackat nej till Kosovo.
– Jag och Edvin har pratat och haft ett bra samtal, säger förbundskapten Janne Andersson.

Edvin Kurtulus har fortsatt ta stora kliv efter sin flytt från HBK till Hammarby inför den här säsongen.

Backen har tagit en ordinarie mittbacksplats hos de allsvenska serieledarna och spelade under torsdagen samtliga 120 minuter i cupfinalen mot Malmö FF som dock slutade med förlust efter straffläggning.

Under sin tid i HBK var Edvin Kurtulus lagkapten i Kosovos U21-landslag och så sent som i måndags togs han för första gången ut till Kosovos A-landslag inför den kommande junisamlingen av förbundskaptenen Alain Giresse.

Men under fredagen kom sajten Nacionale med uppgifter från Kosovo som säger att Edvin Kurtulus tackar nej till landslagsplatsen – och att han i stället har valt att representera Sverige framöver.

Enligt Nacionale fanns inte Kurtulus med när landslaget samlades under fredagen, då med tanke på cupfinalen, men han kommer inte heller ansluta.

Därefter rapporterade Sportbladet att överenskommelsen mellan Edvin Kurtulus, som är född i Sverige, det svenska fotbollförbundet och övriga parter ska vara i hamn.

Uppgifter som även HP fick bekräftat under fredagseftermiddagen.

Edvin Kurtulus hänvisar till ett uttalande på Hammarbys hemsida under fredagskvällen.

– Med anledning av det som cirkulerar i media angående mitt val av landslag så vill jag bara säga att jag är väldigt stolt att Kosovo vill ha mig i sitt A-landslag men uttagningen ställer mig inför ett val jag måste ta. Jag har äran att älska två länder men jag har också ett ansvar, att ta ett beslut som ska kännas rätt innerst inne. För mig ligger både Sverige och Kosovo varmt om hjärtat. Eftersom jag är född, uppvuxen och fotbollsfostrad i Sverige så känns det helt rätt att det är Sverige jag vill representera, säger Edvin Kurtulus.

Kurtulus kan göra Gudmundsson sällskap

Det betyder att det bara återstår pappersarbete innan landslagsövergången är klar. När Fifa-proceduren angående idrottsmedborgarskap går igenom så är 22-åringen därmed uttagningsbar för förbundskapten Janne Andersson och Kurtulus kommer i så fall vara med redan när landslaget samlas nästa vecka inför kommande Nations League-spel. Där möter landslaget Slovenien borta den 2 juni, Norge hemma den 5 juni, Serbien hemma den 9 juni innan samlingen avslutas med bortamatch mot Norge den 12 juni.

– Jag och Edvin har pratat och haft ett bra samtal. Nu när han blivit uttagen till Kosovos A-lagstrupp har han behövt ta ett aktivt val vilket landslag han vill representera i framtiden. Jag är mycket glad över att det är Sverige som han valt, säger förbundskapten Janne Andersson i en kommentar på förbundets hemsida.

– Processen är igång men innan FIFA lämnat sitt officiella beslut kan Edvin inte representera något landslag. Vi kan inte säga hur lång tid det tar men gör vad vi kan för att påskynda ärendet. Är det klart innan nästa samling är slut så är tanken att han kan ansluta till truppen, säger Stefan Pettersson, chef för herrlandslaget.

Sedan tidigare är även ex-HBK:aren Gabriel Gudmundsson uttagen i Nations League-truppen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!