Dusan Djuric under HBK:s 4–0-seger mot Umeå. Efter matchen anklagades HBK-profilen för att ha uttryckt sig rasistiskt av Umeås Deniz Yaldir.

Dusan Djuric anklagas för rasism: ”Jag har inte sagt något sånt”

Halmstads BK-stjärnan Dusan Djuric anklagas för ha uttalat sig rasistiskt mot Umeås Deniz Yaldir.
– Det är helt oacceptabelt. Jag tog väldigt illa upp, säger Yaldir.
– Jag skulle aldrig säga något rasistiskt till någon, replikerar Djuric.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Upprinnelsen var en incident i mitten av andra halvlek under onsdagens Superettan-match på Örjans vall, som HBK vann med 4–0.

HBK:s lagkapten Andreas Johansson tacklades av Deniz Yaldir, som straffades med ett gult kort av domaren.

Därefter ska Dusan Djuric, enligt Yaldir, ha kallat Umeåspelaren för ett rasistiskt tillmäle.

”Helt oacceptabelt”

Yaldir kom först med anklagelsen i Dplays direktsändning. Till Hallandsposten säger han:

– Jag är lite sen på deras kapten och så får jag mitt gula kort och går därifrån. Då säger han från ingenstans ”jävla ********, var tyst jävla ********” eller nåt sånt där. Men ”jävla ********” är i meningen.

ANNONS

– Det känns väldigt konstigt. Det är 2020 och det är antirasism- och antifascistkampanjer över hela världen och så ska vi få uppleva sådana här grejer i Superettan. Det är helt oacceptabelt.

Tv-bilderna visar hur Deniz Yaldir uppmärksammar domaren på situationen direkt ute på planen. Yaldir hoppas nu att saken tas upp av Svenska Fotbollförbundet.

– Jag hoppas att åtgärder tas. Jag kommer att prata med våra ledare om det här vidare och så får vi se var vi hamnar, säger han.

Dusan Djuric nekar

Dusan Djuric, som fyllde 36 år på matchdagen, nekar bestämt till att ha uttryckt sig rasistiskt mot Deniz Yaldir när HP träffar honom utanför Örjans vall.

– Det var en sekvens där, där ”Ante” blev nedsparkad, en väldigt ful tackling, en eftersläng, och det blev mycket tjafs. Sedan så spottade han mot mig och Joel (Allansson), säger Djuric.

Yaldir?

– Ja, jag tror att det var han, jag vet inte. Och det var mycket ordväxlingar, mycket fula ord. Och ja... det är det.

Men har du sagt ”jävla ********”?

– Jag har inget minne av att jag har sagt någonting. Det var en het ordväxling, men jag har inte sagt något sånt, säger han.

Inget rasistiskt alls?

ANNONS

– Nej.

Hade ni haft något gruff emellan er tidigare under matchen?

– Nej, inte någonting utan just i den stunden så var det väldigt hett, mycket svordomar fram och tillbaka.

Men inget rasistiskt från din sida?

– Nej.

Hur ser du då på att Yaldir går ut och säger så här i media?

– Jag vet inte. Alla som känner mig… Jag är långt ifrån, vad ska man säga… jag har ingenting emot någon. Jag skulle aldrig säga något rasistiskt till någon.

Haglund: ”Ny information för mig”

Halmstads BK:s manager Magnus Haglund uppmärksammades på anklagelsen mot Dusan Djuric av HP på presskonferensen efter matchen.

– Det var ny information för mig. Vi får prata med de eventuellt inblandade först, ta i det och höra vad som är gjort innan vi på något sätt får hantera frågan ytterligare, säger Haglund.

Hur ser du rent generellt på ett sådant uttalande?

– Det är klart att det är ett språkbruk som ingen i något sammanhang ska ha. Men det får ha sin gång det här. Vi får ta reda på vad som är gjort och inte gjort och så får vi hantera det därefter.

Umeås tränare Brian Clarhaut uppgav på presskonferensen att han inte hade hunnit prata med Deniz Yaldir efter matchen.

ANNONS

– Jag har inte hört om det ännu, men kommer naturligtvis att fråga spelaren. Men i dessa dagar så ska vi inte ha personliga attacker på folks ras, religion eller etnicitet. Det är min ståndpunkt och jag hoppas att alla inom fotbollen har samma, säger Brian Clarhaut.

LÄS MER:Efter rasism-anklagelsen: Händelsen anmäls till förbundet

LÄS MER:Wiedesheim-Pauls äkta hattrick frälste HBK

ANNONS