Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Det här blir straffet för HBK-stjärnan efter utbrottet

HBK-stjärnan Dusan Djuric straffas för sitt rasistiska tillmäle mot Umeås Deniz Yaldir. På onsdagen kom Disciplinnämndens dom.

Efter att HBK också inkommit med sitt svar blev domen fyra matchers avstängning – det vill säga fram till och med den 15 oktober, vilket innebär avstängning i seriematcherna mot Ljungskile hemma, Jönköpings Södra borta och Gais borta samt matchen i Svenska cupen borta mot Hässleholms IF..

– Ett väntat beslut. Det var ungefär vad vi hade trott när vi diskuterade det internt, säger HBK-managern Magnus Haglund, lättad över att det inte blev hela säsongen.

Pelle Nilsson, ordförande i klubben, håller med:

– Vi tycker nog att det är ett rimligt straff och respekterar Disciplinnämndens beslut fullt ut.

Det var under matchen mellan HBK och Umeå FC förra onsdagen, den 16 september, som det inträffade. Efter att Deniz Yaldir fult kapat HBK:s lagkapten Andreas ”Ante G” Johansson uppstod stor irritation där Dusan Djuric då kastade ur sig ett rasistiskt tillmäle efter att Umeå-spelaren påståtts ha spottat mot honom och Joel Allansson.

Deniz Yaldir var snabbt framme hos domaren Andreas Dufva Johansson och påtalade orden och berättade det sedan också i Dplays tv-sändning – något som fick till följd att både domaren och Umeå sedan anmälde Djuric.

Efter att HBK:aren först förnekat det för HP-sporten gick HBK dagen efter ut med en kommuniké på klubbens hemsida där Dusan erkände sitt utbrott och bad om ursäkt: ”Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen igår mot Umeå. Jag vill därför be Deniz Yaldir samt alla inblandade och berörda om ursäkt för mitt sätt att uttrycka mig på som jag anser vara olämpligt.”

Samtidigt fördömde ordföranden Pelle Nilsson det hela: ”Ett sådant sätt att uttrycka sig på anser vi vara fullständigt oacceptabelt i alla sammanhang och situationer. Vi tar som klubb och som en del av fotbollen och samhället kraftfullt avstånd från detta.”

Därför var HBK:s spelmotor heller inte uttagen till matchen mot Akropolis i söndags.

Har ni gjort någon motanmälan att Yaldir i momentet innan spottade mot Djuric och Joel Allansson (den senare har också vittnat skriftligt om det)?

– Nej, vi valde att bara att ta med där i svaret kring behandlingen av Dusans fall, förklarar Haglund.

Men detta tog inte Disciplinnämnden någon hänsyn till i sin bedömning. I utlåtandet står det: ”Av filmsekvensen från situationen framgår hur någon yttrar ”jävla zigenare”. Dusan Djuric har också erkänt att han sagt "jävla zigenare", men menar att det var efter att Deniz Yaldir spottat på honom.

Mot bakgrund härav anser Disciplinnämnden det klarlagt att Dusan Djuric sagt ”jävla zigenare” till Deniz Yaldir. Disciplinnämnden anser att uttrycket är att betrakta som rasistiskt och att Dusan Djuric ska bestraffas för det han har yttrat. Några förmildrande omständigheter föreligger inte.

Om Dusan Djuric blivit utvisad för sitt yttrande hade han till en början fått en automatisk avstängning i en match. Disciplinnämnden ser allvarligt på det inträffade och anser med hänsyn till att Dusan Djuric inte fick någon automatisk avstängning, att han sammantaget ska vara avstängd under en tid som motsvarar fyra matchers avstängning. Vid bedömningen av avstängningens längd har Disciplinnämnden tagit hänsyn till att Halmstad spelar i Superettan samt Svenska Cupen.”

Lagom till matchen hemma mot Brage den 17 oktober är Dusan Djuric spelklar igen.

– Så nu lägger vi det här bakom oss och blickar framåt, samtidigt som vi förhoppningsvis har tagit lärdom av detta, säger HBK-ordföranden Pelle Nilsson.

HP-sporten har sökt Dusan Djuric för en kommentar.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!