Sveriges förbundskapten och tillika den förre HBK-tränaren Janne Andersson listar sin HBK-drömelva genom tiderna. Håller du med om alla valen?
Sveriges förbundskapten och tillika den förre HBK-tränaren Janne Andersson listar sin HBK-drömelva genom tiderna. Håller du med om alla valen? Bild: Krister Andersson

De är med i Janne Anderssons HBK-drömelva

Janne Andersson var HBK-supportern som vann SM-guld som assisterande tränare och stora silvret som huvudtränare i HBK. HP-sporten bad Sveriges förbundskapten att ta ut sin HBK-drömelva genom tiderna.
– Det är mycket hjärta i de här uttagningarna, men du måste skriva att jag fick göra det i all hast, skrattar Janne Andersson.

ANNONS
|
Bild: Bildbyrån

Målvakt: Lennart Ljung

0
Jannes kommentar: ”Min gamla gympalärare och senare tränare i Alet som jag sedan tog in som målvaktstränare i HBK. Han vann två guld på 70-talet och jag kommer även ihåg honom som handbollsspelare i Drott på den tiden.”

Högerback: Claes-Göran ”Lillis” Karlsson (mitten i bilden)

0
Jannes kommentar: ”Fostrad i Alets IK, sedan spelade han i HBK och tog gulden på 70-talet innan han återvände till Alet igen. Det är mycket hjärta i de här uttagningarna.”
Bild: LENNART MÅNSSON

Mittback: Petter Hansson

0
Jannes kommentar: ”1998 följde jag HBK:s B-lag lite inför att jag skulle bli assisterande tränare. I en del matcher spelade Petter Hansson och Michael Svensson ihop som mittbackar, 22 och 23 år gamla. Några år senare spelade de ihop i landslaget. Det visade att man behöver inte vara som bäst när man är 16 år gammal. Båda hade en jäkla attityd och inställning.”
Bild: LENNART MÅNSSON

Mittback: Michael Svensson

0
Jannes kommentar: ”1998 följde jag HBK:s B-lag lite inför att jag skulle bli assisterande tränare. I en del matcher spelade Petter Hansson och Michael Svensson ihop som mittbackar, 22 och 23 år gamla. Några år senare spelade de ihop i landslaget. Det visade att man behöver inte vara som bäst när man är 16 år gammal. Båda hade en jäkla attityd och inställning.”
Bild: BJÖRN TILLY

Vänsterback: Tommy Jönsson

0
Jannes kommentar: ”Tommy är med som mittback men får spela till vänster i det här laget. En klok lagkapten under många av mina år. Tystlåten och lagom ful, men smart och gjorde omgivningen bra. Många matcher tänkte man med Tommy att han hade inte varit med i dag för det hände inget där men han förutsåg allt och dödade ytor på ett sätt som gjorde att det blev lugn och ro runtomkring honom som spelare.”
Bild: Bildbyrån

Högermittfältare: Fredrik Ljungberg.

0
Jannes kommentar: ”Presentation överflödig. Jag tycker han var bra väldigt tidigt i HBK men också klok och stannade så pass länge som han gjorde innan han tog steget ut. Sedan har han haft en fantastiskt karriär efter.”
Bild: PETTER ARVIDSON

Central mittfältare: Andreas Johansson.

0
Jannes kommentar: ”Ante var mittfältare första gången i HBK och är given för mig. Han var jäkligt bra innan han lämnade HBK, en bärande spelare som har kommit tillbaka nu i en annan position.”
Bild: LENNART MÅNSSON

Central mittfältare: Torbjörn Arvidsson

0
Jannes kommentar: ”En av de roligaste historierna för mig är när vi möter Benfica borta i Uefacupen 2000. Han städade mittfältet från sida till sida. När det gått 65-70 minuter skriker han ut ”byte” för han var helt slut. Då vänder sig Tom (Prahl) till mig och säger att vi låtsas att vi inte hörde det där för han är så bra i dag. Tobbe gav 100 procent i allt han gjorde, han är en jättefavorit även som människa. Jag är glad att han är tillbaka i HBK som ledare.”

Vänstermittfältare: Sigge Johansson.

0
Jannes kommentar: ”Jag som upplevde gulden med Sigge måste ha med honom. Det är ofrånkomligt. En lirare. Jag spelade ihop med honom i Halmia på ålderns höst, men då sprang han inte så mycket. En fantastisk fotbollsspelare som var en stor del i HBK:s framgångar på 70-talet.”
Bild: ANDREAS HILLERGREN

Anfallare: Markus Rosenberg

0
Jannes kommentar: ”Han var bara ett år i HBK men gjorde fantastiska avtryck och haft en fantastisk karriär efter det. Vi har hållit kontakten genom åren, vi fick en speciell relation så även om han bara gjorde ett år måste han vara med i mitt lag.”

Anfallare: Rutger Backe.

0
Jannes kommentar: ”Det finns många alternativ att välja på, men det är Rutger Backe som var bäst under HBK-tiden. Han var också kvar i HBK stora delar av karriären. Jag kommer ihåg när han gjorde en landskamp mot Island på Örjans vall (1980) och gjorde mål. Han var jätteviktig för laget och lagkapten. En stor spelare.”

LÄS MER:Janne Anderssons HBK-öppning – efter avancemanget

LÄS MER:HBK har miljoner skäl att jubla över den allsvenska platsen

LÄS MER:Drömmen blev verklighet för Ante G

LÄS MER:Profilernas hyllning till HBK efter avancemanget

LÄS MER:Landslagsspelare och klassiska lag – det här väntar HBK i Allsvenskan

ANNONS