HBK Magnus Haglund
HBK Magnus Haglund Bild: Jari Välitalo

Därför har HBK spelat med så lågt försvar i säsongsstarten


– En av säsongens absolut svåraste bortamatcher. Det är så som Halmstads BK:s manager Magnus Haglund rubricerar matchen mot IFK Norrköping på Platinumcar arena.

ANNONS
|

Efter drömstarten med 1–0 hemma i premiären mot guldkandidaten BK Häcken kom laget ner på jorden efter 0–1 borta mot Sirius – en förlust som sved i synnerhet som målet kom sent och dessutom var solklar offside.

– Visst var det surt. Men nu är det upp på hästen igen, säger Magnus, där laget har tränat på Söndrums konstgräs i veckan.

Att HBK i båda matcherna stundtals har hamnat lågt i försvarsspelet med näst intill en sexbackslinje har sin förklaring, menar Magnus.

– Vi har mött lag som skickar upp sina wingbacks väldigt tidigt och för att undvika att våra ytterbackar ställs mot två motståndare var har vi fallit med två av mittfältarna.

ANNONS

– Vi hamnade faktiskt ännu mer i det läget mot Sirius, men emellanåt gick vi upp i press för att få variation. För det är två mycket bollskickliga lag, där vi i båda matcherna släppte till väldigt få målchanser

Därför är HBK-managern nöjd så här långt.

– Vi borde ha vunnit båda matcherna eftersom vi har satt oss själv i lägen för att kunna göra det. Och det är en bra förutsättning över 30 omgångar för att klara kontraktet eftersom Allsvenskan är en taktisk liga, där det också handlar om att anpassa sig efter motståndet.

– Så ska man klaga på något är det väl i så fall effektiviteten för fem vassa chanser per match – det är godkänt.

Härnäst väntar nu ännu ett bollskickligt lag, IFK Norrköping som fortfarande, i Rikard Norlings nya skepnad, saknar sin första seger.

– Tydligast skillnad är väl man-mot-man-spelet, vilket kan öppna ytor för oss. Men Norrköping är ett av seriens bästa lag individuellt sett och därför måste vi vara flyfotade i försvarsspelet. Det är också extra viktigt vad vi gör efter bollvinst och att vi sätter de två första passningarna efter det.

ANNONS