Bortasviten sprack för HBK – föll tungt i toppmötet

Till slut sprack bubblan. Ett år och åtta dagar efter den senaste bortaförlusten mot Öster förlorade ett vingklippt Halmstads BK ”sexpoängsmatchen” mot hemmastarka Jönköpings Södra på ”byggarbetsplatsen” Stadsparksvallen. Och det som kunde ha varit åtta poäng ner till trean J Södra är nu plötsligt bara två.

ANNONS
|

Jönköpings Södra 1

Halmstads BK 0

(1–0)

– Det blev lite för många förändringar och rockader. Att sätta försvarsspelet är lättare, men anfallsspelet handlar mer om samarbete och timing och det märktes, konstaterar HBK-managern Magnus Haglund.

Jodå, ingen Andreas ”Ante G” Johansson och Andreas Bengtsson i försvaret – båda sjuka i covid-19. Ingen Dusan Djuric på mitten – avstängd. Och ingen skyttekung Rasmus Wiedesheim-Paul på topp – såld till norska Rosenborg.

Då blev seriens hemmastarkaste lag J Södra en övermäktig uppgift.

– Fast sett till spel och bollinnehav ska vi ha med oss minst ett kryss. Men då måste vi också skapa fler chanser sett till dominansen. Nu blev det mest halvchanser utan den där riktigt heta, analyserar Alexander Berntsson, för dagen lagkapten.

ANNONS

– En stor ära förstås för det blir ju inte så många tillfällen när man vet hur mycket som Ante (Andreas Johansson) spelar. Men det kunde givetvis ha slutat bättre.

HBK inledde ändå aggressivt med hög press och tre farliga lägen redan efter sex minuter där det första avslutet (utanför) av Mikael Boman kom redan efter tio sekunder!

Emil Tot Wikström kom fri (4) på Bomans fina touch, men misslyckades totalt med nedtagningen och Thomas Boakye hade ett fint läge på vänsterkanten.

Därför kom J Södras 1–0 (8) som en ren kalldusch på hemmalagets första avslut.

En misslyckad passning på offensiv planhalva blev till en omställning där Moustafa Zeidar sprang ifrån Erik Ahlstrand och hittade en omarkerad Edin Hamidovic som med sitt åttonde målet för säsongen placerade bollen mellan benen på Alexander Berntsson och lågt nere vid Malkolm Nilsson Säfqvists vänstra stolpe.

– Jag tar ett halvt steg för mycket och då går bollen mellan benen. Det kändes till och med som den touchade hälen så det är så marginaler, suckar Berntsson.

För även om HBK tvingade J Södra långt ner i banan hade laget svårt att sedan komma till riktigt bra lägen. I stället kunde bolltapp i ”fel” lägen ha kostat fler hemmachanser.

ANNONS

Men i den 32:a minuten kom ändå den riktigt stora kvitteringschansen när en, i första halvlek, mycket alert Sadat Karim på en långboll skickligt tog ner den, men avslutet med vänstern tog i Frank Petterssons högra burgavel.

– Jag skulle använt högerfoten i stället för vänstern och skruvat in bollen vid bortre stolpen. Men oavsett vilket måste jag få den på mål, säger Karim.

Nästa kvitteringschans kom bara tre minuter efter paus när Mikael Boman utnyttjade ett missförstånd i hemmaförsvaret och löpte sig fri, men Frank Pettersson var långt ute och reflexräddade.

HBK fortsatte att dominera mot ett allt lägre stående J Södra, men avsluten som Emil Tot Wikströms strumprullare när han hade vänt bort sin försvarare (54), Tot Wikström igen med en höger utsida (60) och Jonathan Svedberg över (62) träffade inte mål.

I stället hade Edin Hamadovic den kanske hetaste chansen med en tung höger som Malkolm Nilsson Säfqvist tvingades tippa till hörna (53).

– Det blev en tråkig match, där lagen tog ut varandra. Jönköping stod lägre med försvaret än vad vi hade trott och bjöd på väldigt lite ytor. Men problemet var att vi hade för dålig skärpa i passningsspelet så det var mer vår bleka prestation än att Jönköping var bra, säger Joel Allansson – tillbaka från coronan, men för dagen placerad som högerback.

ANNONS

– Jag spelade det för länge sedan, bland annat några matcher i Randers. Det blir ju inte samma löpningar, men defensivt blev det inte så jobbigt – mest ett antal crossbollar att skära av.

På slutet tog HBK-managern Magnus Haglund in Alhassan ”Crespo” Kamara, lät Edvin Kurtulus komma in på högerbacken och flyttade upp Allansson till ordinarie plats på centralt mittfält.

Men ingenting hjälpte den här kylslagna kvällen på ”byggarbetsplatsen” Stadsparksvallen.

Den första förlusten i Superettan utanför Örjans vall sedan den 25 september 2019 mot Öster (0–1) var ett tungt faktum.

ANNONS