Boman fixade seriesegern för HBK – så mycket är den värd

Förra helgen sköt han Halmstads BK tillbaka till Allsvenskan. Nu fixade han seriesegern. Mikael Boman, 32, gjorde enda målet mot Örgryte – och säkrade ytterligare ett välkommet tillskott till klubbkassan.
– Jag har aldrig vunnit en serie på elitnivå innan så det är så klart jätteroligt, säger han.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Superettan

HBK 1

Örgryte 0

(0–0)

Mikael Boman gjorde 1–0 och 2–0 när HBK krossade Gif Sundsvall med 6–0 och säkrade den allsvenska återkomsten förra helgen.

HBK hade, trots ett klart spel- och chansövertag, betydligt svårare att forcera bottenstridande Örgrytes rödblå försvarsmur – men nollan spräcktes till slut i 78:e minuten.

En sliten Mikael Boman var på väg att bytas ut när anfallskollegan Sadat Karim chippade in bollen från höger. Men Boman visade inga trötthetstecken utan tog tjusigt ned bollen på bröstet, lät den studsa och tryckte sedan in sitt elfte mål för året och det sjätte på fem matcher.

ANNONS

Efteråt avslöjade Boman att planen egentligen var att han bara skulle spela i 60 minuter. Men han blev kvar en stund till – och i stället blev målet det sista som han gjorde på planen.

– Öis är ett bra lag, det är inga konstigheter där. De stod kompakt och det är svårt att spela igenom. Hade vi fått in ett tidigt mål så kanske matchen hade öppnat sig mer och de hade varit tvungna att gå framåt. Men ska du möta ett samlat försvar i 90 minuter så är det tufft. Nu gör vi mål till slut och då vet vi att det är ganska svårt för dem att komma igen, säger han.

HBK kunde också ha gjort 2–0 i slutskedet då Karim träffade ribbans undersida med en bicycleta.

Hur svårt var det att ladda om efter firandet förra helgen?

– Det blir någonstans naturligt att man vill slappna av lite efter en sådan match. Men vi firade avancemanget i bussen hem och sedan hade vi en dag ledigt efter det. Sedan har vi tänkt egentligen på den här matchen och Magnus (Haglund, managern) har varit på oss hela veckan om att det finns inget utrymme för det här nu, utan vi vill gå för serieseger. Det var riktigt starkt av oss, tycker Mikael Boman.

ANNONS

Samtidigt rasade Degerfors ihop och föll med hela 2–5 mot Gif Sundsvall, vilket betyder att nu HBK är fem ointagliga poäng före i toppen av tabellen inför sista omgången nästa helg.

Seriesegern är HBK:s första på herrsidan sedan SM-guldet år 2000 och ger, enligt HP:s uppgifter, klubben ytterligare cirka 110 000 kronor i prispengar jämfört med andraplatsen. Totalt är förstaplatsen i Superettan värd 8,2 miljoner kronor.

– En säsong som denna med corona så är alla pengar viktiga att få in. Sedan är det också för klubben, fansen och hela staden så klart jätteviktigt att ta en serieseger, säger Mikael Boman.

Även för anfallsveteranen själv var triumfen en speciell upplevelse:

– Jag har ett silver i Allsvenskan 2015 och ett brons 2016 och sedan har jag vunnit Svenska cupen. Men jag har aldrig vunnit en serie på elitnivå innan. Det är inte många spelare som gör det under en karriär, det är få förunnat, så det är så klart jätteroligt.

Fakta: Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Thomas Boakye, Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson – Samuel Kroon (Erik Ahlstrand, 82), Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström (Dusan Djuric, 89) – Mikael Boman (Alhassan Haestad Kamara, 79), Sadat Karim.

LÄS MER:HBK-backens glädjebesked i jublet – slipper operation

LÄS MER:Bolljakten: Så skötte HBK:arna sig mot Örgryte

LÄS MER: Supportrar sköt fyrverkerier utanför arenan

LÄS MER: Läs liverapporten från matchen i repris

LÄS MER:Matchdags: HBK-stjärnan bänkas inför sista hemmamatchen

ANNONS