Bolljakten: ”Spelade som han aldrig gjort något annat på den positionen”

Skrällseger i premiären mot AIK trots att fem backar var borta. Då blir det höga HBK-betyg.

ANNONS
|

Malkolm Nilsson Säfqvist 3

Chanslös på målet, men i övrigt stabilt – inte minst i luftrummet där han regerade. Och räddningen på Fesshaies chip vid 1–0 var av högsta klass.

Phil Ofosu-Ayeh 4

HBK:s kraftpaket såg till att stänga bakåt, var stark i duellspelet och framför allt – ett hot framåt med hög klass på sina pressade inlägg och inspel där ett ledde till Thomas Boakyes 1–0-mål.

Jonathan Svedberg 5

En kvart hade han tidigare spelat som mittback i hela sin karriär. Det märktes sannerligen inte! Uppträdde som om han aldrig gjort något annat på den positionen, läste spelet briljant, var alltid på rätt plats och styrde med sin fina uppspelsfot. Här har HBK hittat Andreas ”Ante G” Johanssons kronprins så småningom.

ANNONS

Gabriel Wallentin 4

Allsvensk debut för Wallentin. Det märktes heller inte. Visserligen inte samma tillslag på bollen som mittbackskompisen Svedberg, men uppträdde rejält och var både brytningssäker och stark i duellspelet.

Thomas Boakye 3

Briljant 1–0-mål när han först spelade loss Ofosu-Ayeh på motsatt kant och sedan smög upp och nickade in dennes precisa högerinlägg. Började piggt, men fick en smäll och mattades efter det och hann inte komma upp i press innan Modestos 1–2-reducering. Dock med beröm godkänt.

Kazper Karlsson (Ut 87) 3

Slet kopiöst bakåt även om han hämmades något av det tidiga gula kortet. Stod upp mot sina betydligt äldre motståndare och visade attityd. Men det finns mer att hämta i det offensiva spelet.

Joel Allansson 4

Sopkvasten som höll rent framför backlinjen med ett otal viktiga brytningar. Sprang kopiöst i vanlig ordning och visade att han, liksom under fjolåret, även är ett offensivt hot när han tvingade Nordfeldt till en vass parad med sitt distansskott.

Amir Al-Ammari (Ut 90) 3

Inledde riktigt vasst, men tappade efterhand när han tvingades jaga mycket boll och till slut fick utgå med krampkänning. Slet enormt, men den vanligtvis fina ”serven” på hörnor och frisparkar höll inte samma kvalitet som han har skämt bort HBK:arna med.

ANNONS

Erik Ahlstrand 5

Måste ha sprungit ett halvt maratonlopp när han från sin ”tia-position” dels pressade högt, dels slet enormt bakåt och dessutom var ett av HBK:s största offensiva hot med sina kraftfulla löpningar. Därtill ett mycket väl avvägt inspel till Viktor Granaths 2–0-mål.

Viktor Granath 4

Påpassligt 2–0-mål när han visade hur en måltjuv uppträder med sin styrning på Ahlstrands inspel. Urstark i luftrummet där han vann de flesta duellerna. Men inledningen var lite skakig (nervös?), vilket den missade jättechansen redan efter nio minuter visade.

Alexander Johansson (Ut 73) 2

”Alle” fortsätter att leta fjolårsformen och inte minst – det förlorade självförtroendet. Löper över stora ytor, men väger alldeles för lätt i närkamperna och krånglar till det i stället för att utnyttja sin snabbhet.

Naeem Mohammed (In 73)

Spelade alltför kort tid för att betygsättas.

Villiam Granath (In 87)

Spelade alltför kort tid för att betygsättas.

Albin Ahlstrand (In 90)

Spelade alltför kort tid för att betygsättas.

ANNONS