Boakye nära målet efter nio år – förhandlar med HBK

Han har inte träffat sin familj i Ghana på snart ett år på grund av coronapandemin. Nu berättar Thomas Boakye om saknaden, den långa jakten på Allsvenskan – och förhandlingarna med HBK.
– Vi har varit så bra att vi förtjänar en plats i Allsvenskan, säger den nyttige HBK-backen.

ANNONS
LocationÖrjans Vall||

Samma höst som HBK tog steget upp i Allsvenskan i Sundsvall sköt Thomas Boakye ett annat Norrlandslag, Östersunds FK, upp i Superettan.

Åtta år senare återvänder HBK och Boakye för att på nytt säkra ett avancemang. Den här gången till Allsvenskan.

– Vi har gjort en jättebra säsong. Vi har varit så bra att vi förtjänar en plats i Allsvenskan, men ska vi nå dit den här veckan måste vi ge allt för vi vet att Sundsvall är ett av de bästa lagen i Superettan, säger Thomas Boakye.

Han var en av drygt tio spelare som stannade kvar på Örjans vall efter segern mot Dalkurd för två veckor sedan för att följa Jönköpings match mot Norrby.

ANNONS

I 86 minuter levde spänningen.

– Det var speciellt att se matchen direkt så. Alla var verkligen inne i matchen och hoppades och hejade så när Jönköping gjorde mål var vi väldigt besvikna. Men så är fotboll, säger 27-åringen.

Boakye har rotat sig i Sverige

Den här gången behöver inte ett formstarkt HBK, med sex raka segrar i ryggen, någon hjälp med resultaten om man själva vinner.

För Thomas Boakye, som värvades till HBK när klubben började om i Superettan 2018 efter den allsvenska degraderingen och som varit med om att sluta femma 2018 och sexa 2019, är målet inom räckhåll.

– Jag har varit väldigt tyst om det för jag vill bara att vi ska bli uppflyttade för det har varit ett mål för mig sedan jag skrev på för HBK. Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse för mig, klubben och fansen.

Själv har han blivit hemmastadd i Sverige efter nio år i landet. Först i Östersund, därefter tre år i Varberg och nu är han i slutet av sin tredje säsong i HBK.

– Sverige är ett vackert land och folket är väldigt snälla. Överlag har det varit bra. Fotbollen har behandlat mig väl. Jag vet inte vad framtiden innehåller men förhoppningsvis är det spel i Allsvenskan för första gången. Det har varit en lång resa för att nå dit.

ANNONS

Familjen är Boakyes största prio

För Thomas Boakye ligger familjen honom varmt om hjärtat.

Han har fyra bröder, en syster och sin mamma och pappa. Förutom lillebror Peter, som pluggar i Tjeckien, bor de i Ghana.

Men han har inte kunnat träffa dem på snart ett år på grund av coronapandemin.

– Det är en utmaning och livet är inte alltid lätt när man har sin familj på en annan kontinent. Det enda sättet att hålla kontakt med dem är via telefon men det är en bra sak med sociala medier. Om det inte vore för pandemin hade jag hälsat på under två veckor i somras, berättar Thomas Boakye och fortsätter:

– Jag saknar dem väldigt mycket varje dag. De är min största prioritering i livet. De är min ryggrad och jag skulle göra allt för dem.

Troligen dröjer det till nästa besök.

– Jag tänkte åka efter säsongen, men på grund av corona vet man inte vad som händer. Om jag åker kanske jag inte kan komma hit igen på två veckor.

– Jag har pratat med mina föräldrar och vi har bestämt att jag ska fokusera på vad som händer efter säsongen och nästa säsong.

Boakyes kontrakt går ut

Thomas Boakyes kontrakt med HBK är ett av dem som går ut vid årsskiftet och i nuläget är inget klart för spelaren som startat 19 matcher i år och som varit ordinarie både som vänstermittfältare och högerback.

ANNONS

Men förhandlingar pågår.

– Magnus pratade med mig och berättade att han gillar mig, min personlighet, min professionalism både på och utanför planen. Han ville verkligen att jag skulle stanna och det är jag väldigt tacksam att få höra.

– Just nu håller vi på att förhandla. Jag respekterar mitt kontrakt med HBK och skulle älska att stanna kvar.

Finns det andra klubbar med i bilden?

– Jag håller mitt fokus på HBK för stunden.

LÄS MER:HBK-backen om utlandsresan: ”Får ta hand om sig själv”

LÄS MER:HBK-storseger efter drömstart – nu är Allsvenskan nära

LÄS MER:Den allsvenska festen fördröjd, men bara tillfälligt, HBK!

ANNONS